Український мушкетер та успіхи Вінниці минулого. На День міста діяла історична локація

Український мушкетер та успіхи Вінниці минулого. На День міста діяла історична локація
  • Прямо навпроти міської ради була розташована локація Центру історії Вінниці
  • Тут тривали дві виставки — «Вперше у Вінниці» та «Вінниця – генеалогія самоврядності».
  • Окрім того, біля стендів ходили люди в такому ж одязі, який носили вінничани 100-400 років тому.

На Соборній, біля майдану Незалежності, до святкування Дня міста облаштували історичну локацію. Центр історії Вінниці показав на стендах проект «Вперше у Вінниці», в якому описують міські рекорди, найцікавіші моменти історії Вінниці.

Тут можна було дізнатися про перший герб міста, про перше летовище, про історію вінницьких пожежників 1814 року, перший міський парк тощо. Усього було презентовано 30 стендів з фактами про минуле міста.

Відео дня

Крім того, історики презентували костюми, в яких ходили вінничани у 17-20 сторіччі. Тобто, одяг шили за модою, якій від 100 до 400 років!

— Сьогодні «Центр історії Вінниці», наші друзі та волонтери, знайомлять городян та гостей з тим, як одягалися вінничани в різні епохи. Ми маємо костюм війта — очільника міського самоврядування в реаліях, коли місто здобуло Магдебурзьке право, це 17 століття.

Костюми українців-мушкетерів в гетьманському війську середини 17 століття. Йдеться про Івана Виговського, який був у Вінниці неодноразово та мав у власності кілька містечок на території сучасної Вінницької області, — каже директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен.

Сергій Гула в образі військового гетьманського війська Івана Виговського (на фото ліворуч)

Запитали українського мушкетера чи зручно йому в такому одязі?

— Загалом, якщо підібрати одяг по розміру, то так. Враховуючи досягнення техніки та легкої промисловості, зрозуміло, що є певні «плюси» та «мінуси». Але у таку температуру та сонячну погоду мені в ньому цілком комфортно, — каже Сергій Гула.

Крім них, були ще реконструктори, одягнуті в одяг початку 20 сторіччя: це військовий з легіону Українських січових стрільці та сестра-жалібниця з Галицької армії, які восени 1919 року були в нашому місті.

Олеся Коваль, сестра-жалібниця Галицької армії

Олександр Федоришен був одягнутий у модний чоловічий костюм початку 18 століття.

— На мені стрій німецького крою, так могли одягатися заможні вінничани.

А чому обрали таку форму подачі історії?

— Люди розглядають кожну деталь цього костюму, вони бачать «еволюцію» одягу. Бо, для прикладу, в мушкетерському костюмі кишень немає, а в моєму костюмі за модою 18 сторіччя їх дуже багато. Зараз чоловіки ходять в білих сорочках та джинсах, а ось так 300 років тому мусив виглядати порядний чоловік, — каже директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен.

Читайте також наші інші матеріали з Дня міста:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Що варто знати про кліщів? У МОЗ розповіли, як вберегтися 20:14 Писанкарство на Поділлі: які орнаменти переважали у наших предків 19:43 Чи є денні стаціонари у вінницьких лікарнях, і чи платні в них послуги? Ми дізналися 19:05 Як обрати «свого» фахівця з психічного здоров'я: поради від ветеранського простору Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 18:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 18:12 У Вінниці врятували пацієнтку від раптової серцевої смерті play_circle_filled 18:01 Оперативне командування «Захід» очолив генерал Шведюк. Він уроджениць Шаргородщини photo_camera 17:33 Небезпечні вчителі: у Вінниці інструктори навчали водінню без документів та п'яними 16:31 «Інструктор не попередив, що в РПГ знято запобіжник». Непроста історія незрячого воїна-добровольця 16:20 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 16:04 Молодь Вінниці запрошують на майстерклас з соломоплетіння 15:08 Анатолій Бондар таки з'явився в суді. Дізнались, який запобіжний захід йому обрали 13:37 Чи зменшилися затори на перехресті Скалецького-Коріатовичів-Зодчих. Опитування 12:35 «Відібрали у нас місце для відпочинку». На ВПЗ скаржаться на дії футбольного клуба «Нива-В» photo_camera 12:23 Жахлива аварія біля Немирова: стали відомі імена трьох загиблих 16, 20 та 23 років play_circle_filled photo_camera 12:00 Де смачно пообідати у Центрі Вінниці: огляд бізнес-ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:06 На Вінниччину насувається гроза та шквальний вітер до 20 м/с 11:01 Понад 10 вулиць Вінниці нині без світла: причина відключення та терміни 10:14 Є руйнування та загиблі серед цивільних: про 781 день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up