У Вінницю до гімназії №17 приїдуть євродипломати

У Вінницю до гімназії №17 приїдуть євродипломати
18 травня, о 16.00 в приміщенні фізико-математичної гімназії №17 розпочнеться публічна дискусія за участю представників дипломатичного корпусу Представництва Євросоюзу в Україні. У ній можуть взяти участь усі бажаючі

Європа все ближче стає вінничанам не лише у Дні Європи. Як показують соціологічні дослідження, молодь більш оптимістично бачить своє майбутнє, аніж майбутнє своєї країни. Добре це чи погано, але школярі все більше відчувають себе громадянами світу. Вони шукають кращого. I мають вибір.

Сьогоднішні абітурієнти обговорюють не лише випускні тести та Євро-2012. Вони знають, що Варшава і Прага очолили рейтинг міст Європи, які найбільш підходять для переїзду на тимчасове або постійне проживання. Там і дешевше отримати освіту, і життя суттєво відрізняється від вінницького. Знають, що сусідня Польща є рекордсменкою у показниках зростання економіки в Європі (торік – 4,5%), і що там йде зниження цін на нерухомість та збільшується потреба у молодих спеціалістах сучасних професій. Все більше усім цим цікавляться вінницькі школярі - члени євроклубів.

- Це молодіжні організації, що створюються, переважно, при навчальних закладах, - розповідає «20 хвилин» голова Асоціації Євроклубів Вінниччини Єлизавета Савчук. – Вони стають центрами інформування про Європу, Євросоюз. Усе це здійснюється у простій, доступній і цікавій формі. Так, щоб було пізнавально і корисно, як для самих членів євроклубів, так і для тих, хто з ними контактує – однолітки, батьки, вчителі.

Європейський диплом – реальна мрія
Хтось цікавиться і шукає своє родинне коріння в Європі, когось приваблює ідея отримати за кордоном освіту. За словами пані Савчук, все залежить від членів організації і вчителя, який опікується євроклубом. Як правило, організовують інформаційну кампанію у школі щодо інтеграції, історії Євросоюзу, традицій і звичаїв європейських народів.

- Перш за все, ми повинні знати свою історію, а потім вже знайомитися з іншими, - каже голова Асоціації євроклубів Вінниччини. - Це як із відеозйомкою літака у польоті: щоб зрозуміти, наскільки швидко він летить, його потрібно знімати на фоні хмаринки, яка не рухається. Мабуть, тому популярною серед євроклубівців є гра «Дебати», коли йде змагання у знаннях. До того ж, учні знайомляться із однолітками з-за кордону, є можливість удосконалити володіння іноземною мовою, взяти учать у програмах міжнародних обмінів та навчатися у вузах Європи.
До речі, днями буде підписаний договір про співпрацю із Вищою Школою Управління і Адміністрації, що знаходиться у місті Замость (республіка Польща). Це означатиме, що вінницькі випускники будуть мати на вибір ще один європейський вуз - сучасна освіта і диплом, який визнається на території ЄС. Тобто можна сказати, що Європу до Вінниці притягує молодь.

На День Європи у Вінницю їдуть посли
До Дня Європи у Вінниці приурочене підписання договору із молдавськими євроклубами. А сьогодні, 18 травня, о 16.00 в приміщенні фізико-математичної гімназії №17 розпочнеться публічна дискусія за участю представників дипломатичного корпусу Представництва Євросоюзу в Україні.
-  Велика честь, що цей наш захід, як і підписання угоди із молдавськими колегами, потрапив до Програми перебування у Вінницькій області делегації представників дипломатичного корпусу Представництва Європейського Союзу в Україні, - каже Єлизавета Савчук. - Запрошуємо всіх бажаючих. Відкриті диспути з участю послів відбуваються не так часто, а для Вінниці – це, взагалі, безпрецедентна подія.
Бажаючі стати членом євроклубу можуть звертатися за адресою: Вінниця, вул. Соборна, 85, тел. 53-09-58.

PS Раніше повідомлялося, що у Вінницю має приїхати глава представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пітну Тейшейра. Але нещодавно його призначили послом в Кабо-Верде. Замінить Тейшейру на посаді поляк Ян Томбінський. Чи приїде пан Томбінський у Вінницю - невідомо.

 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up