У Вінниці запрацював Побутовий центр для переселенців. Який перелік послуг?

У Вінниці запрацював Побутовий центр для переселенців. Який перелік послуг?
  • Для переселенців, які переїхали до Вінниці з Маріуполя та Маріупольського району, почав діяти Центр побутових послуг.
  • Тут можна відремонтувати одяг, підлікувати зуби, підстригтися та багато іншого.
  • Розповідаємо, які послуги надають, що можна отримати безоплатно і чому центр працює винятково для маріупольців.

Із середи, 3 квітня, на Хмельницькому шосе запрацював Побутовий центр для переселенців з Маріуполя. Ми дізналися, які послуги там можна отримати та чому обслуговують тільки маріупольців.

Послуги для підтримки краси

Побутовий центр знаходиться на першому поверсі будівлі за адресою Хмельницьке шосе, 85. Його офіційна назва «ЯМаріуполь Турбота. Центр побутових послуг».

Приміщення поділене на кілька кабінетів, де надають різноманітні послуги: стоматологія, перукарня, пральня, медична допомога, ремонт одягу. А ще діє коворкінг, де можна зустрітися з друзями чи знайомими й поспілкуватися на різноманітні теми.

Відео дня

Що цікаво, то всі послуги надають маріупольці. Наприклад, Ілона Коваль наразі працює перукаркою, хоча до вимушеного переселення з Маріуполя була художницею.

— Тут у Вінниці вже маю пів року стажу на перукарні. Перекваліфікуватися було нескладно, бо для мене це майже одне і те саме — професія художниці й перукарки. Бо коли я стрижу, то все одно ж «малюю», — каже Ілона.

Поблизу неї працює майстер манікюру. А в сусідньому приміщенні знаходиться пральня. Апаратурою завідує машиністка прання Галина Пилявець.

— Ми вже спробували машинки на ковдрах, на куртках. Все чудово працює, пере та сушить, — говорить вона. — Нашими послугами можуть скористатися винятково маріупольці та мешканці Маріупольського району.

Далі розташовані «володіння» майстрів з ремонту одягу.

— Ми працюємо наразі з маріупольцями. Є певні пільгові категорії — наприклад наші маріупольські пенсіонери — які отримуватимуть послуги з ремонту одягу безоплатно. А так в нас тарифи, в принципі, невеликі. По суті, беремо тільки за матеріали, — каже кравчиня Олена Пантюхина.

Про медичні послуги та дозвілля

Повертаємося назад до коридору і бачимо, що в Побутовому центрі також працює медичний кабінет. Всередині прийматиме пацієнтів Юрій Печенюк, який за професією лікар, анестезіолог і реаніматолог.

— Тут зможу надавати первинну допомогу, і в тому числі вимірювання тиску, кардіограму, цукор в крові та видавати направлення для вузькопрофільних спеціалістів. Крім того, є певний набір препаратів, які зможу видавати пацієнтам. Ці послуги та медикаменти будуть надаватися безоплатно. І не тільки маріупольцям, а й іншим переселенцям, що до нас звернуться, — сказав лікар Юрій Печенюк.

Є також в Побутовому центрі власний стоматологічний кабінет. До нього якраз вишикувалася найбільша черга. В приміщенні працює стоматологиня із 30-річним стажем Олена Новикова.

— Ми надаємо все, що стосується лікування зубів: лікування карієсу, його ускладнення, професійна гігієна та багато іншого. У нас є багато пільгових категорій, які отримуватимуть стоматологічні послуги безоплатно. А ціни для інших маріупольців дуже доступні, — сказала Новикова.

А поблизу стоматологічного кабінету — приміщення коворкінгу. Невелике приміщення, в якому 3 квітня були студенти-маріупольці.

— Центр тільки відкрився, але у нас вже великі плани. Хочемо проводити тут майстер-класи, зустрічі, молодь зможе проводити дозвілля. Я вважаю, що це буде чудовим простором для творчості, — розказала Аліна Рашевська.

Чому все це тільки для маріупольців?

На це питання нам відповіла директорка Побутового центру Олена Швидка.

 — Бо наша діяльність фінансується коштом міжнародних фондів та частково за гроші Маріупольського бюджету. Центр «ЯМаріуполь. Турбота» — це про піклування про маріупольців, які були змушені покинути рідну домівку. І щоб вони не відчували себе покинутими в новому для них місті, — відповіла Олена Швидка.

Кілька вітальних слів на відкритті Побутового центру висловили голови міст Маріуполя та Вінниці.

— Ми відкрили дуже важливий Побутовий центр. Таким чином наші люди зможуть отримувати більше допомоги широкого профілю. Крім того, в цьому центрі працюють маріупольці, створили десять робочих місць. Тобто, наші маріупольці працюють заради маріупольців, — сказав міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

— Ви для громади міста Вінниці є прикладом сили духу, згуртованості та сімейності. Ми максимально намагаємося допомагати вам. І нам важливо, щоб маріупольці себе комфортно почували у Вінниці. Щоб ви дійсно відчули для себе це місто як другий дім, — висловився міський голова Сергій Моргунов.

Побутовий центр для маріупольців працює за адресою Вінниця, Хмельницьке шосе, 85. Режим роботи: 8.00-18.00, з понеділка по суботу (неділя вихідний). Діє попередній запис на послуги за номером телефону: (097)628-71-02.

 

Читайте також:

Здати одяг — допомогти іншим. Розповідаємо куди і який одяг можна віддати у Вінниці

Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового?

Пенсіонери-переселенці, які живуть на Вінниччині, мають пройти ідентифікацію до 1 квітня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • ИРЕНА

    Я взагалі не розумію навіщо знову ця колотнеча ?? До нас в Вінницю  приїхало багато українців з усіх міст   ! Приїхали і багаті , (бо дуже багато іномарок  і скрізь затори..  повикупали і відкрили  нові магазини і дуже дякуємо Вам за це ! ) приїхали і бідні , зовсім бідні люди !  Але ж і у Вінниці багато бідних людей які живуть на пенсії  в 2500, а може і меньше ! Ціни на продукти всі бачать , це жах , а не ціни !
    То може треба більше відкривати таких будинків як для маріупольців !! Як що є бажання у людей створити для всіх такі будинки , то ми  вінничани тільки за , треба перейняти опит у маріупольців ! Мені б хотілось щоб ці будинки не називалися по назві міста , а просто Український дім  1….2…3 хайбуде багато допомоги всім людям ! Може заможні люди зможуть теж допомогти ! А ще хочеться щоб не обмежували людей у допомозі , дійсно трохи образливо ! Може перегляните умови , якщо Вінниця вклалась у проект ?!
  • Любов Тололіна

    Нахер руський мир гнати з Вінниці ,а то Вінницю перетворять в маріуполь на Росію їх всіх
  • Лиля Голоскевич

    А з Донецької області другосортні?В них немає проблем,не болять зуби,вони не оплачують аренду? Дуже нікчемно це виглядає, як питання "чому не державною?".

    Лиля Голоскевич reply Лиля Голоскевич

    Катя Христич Нехай це навіть буде оплата,але не за всі гроші світу,багато людей осталися зовсім без нічого,такі як з Бахмута,але чомусь про це забувають.

    Катя Христич reply Лиля Голоскевич

    Лиля Голоскевич, згодна з Вами. Аде лікар Юрій Печенюк повідомляє, що готовий надавати безоплатну допомогу також іншим переселенцям.
  • АННА

    Створюйте для них - як їм на це дивитись...

    AVB reply АННА

    Ну от як виділить Миколаївський бюджет кошти на допомогу Миколаївцям і залучить додатково міжнародні фонди підтримки - так і відкриють
    Питання до обласних рад тих міст, звідки люди переїхали вимушено

keyboard_arrow_up