У Вінниці та області розгорнули пункти незламності. Як їх шукати?

У Вінниці та області розгорнули пункти незламності. Як їх шукати?
Фото: пункт незламності на початку 2023 року. З архіву редакції
  • У разі відключень світла, містяни зможуть зігрітися у відомих з минулої зими пунктах незламності. Місця їхнього розгортання не розголошують, проте у разі потреби знайти їх вам буде не важко. Розповідаємо, як це зробити. 

Очікуючи на нові ракетні та дронові атаки росіян, з жовтня у Вінниці та області розгортають пункти незламності. Це місця, де можна зарядити телефон, скористатися безплатним інтернетом та випити гарячого чаю у випадку перебоїв з електроенергією. 

За словами заступника начальника Вінницької ОВА Андрія Кавунця, ще на початку осені затвердили перелік пунктів незламності, що мають працювати у місті та області. Органи місцевого самоврядування запланували розгортання 200 таких пунктів. 

Поза цим, пункти незламності розгортають підрозділи Національної поліції, залізничники та ДСНС. Останні, до прикладу, вже розгорнули 45 таких точок. Більшість з них, за словами речниці ДСНС у Вінницькій області Оксани Урбанської, знаходяться на базі державних пожежно-рятувальних підрозділів. Розгорнуто також десять наметів. 

Відео дня

— Ми не називаємо конкретних місць розташування пунктів незламності, але за потреби громадяни можуть знайти їх через застосунок «Дія». Якщо буде запит від органів державної влади, ми розгорнемо додаткові пункти, — пояснює Оксана Урбанська. — Важливо розуміти, що такі пункти не є захисними спорудами. У них не можна перечікувати повітряні тривоги. Тому, будь ласка, у разі оповіщення про небезпеку, прямуйте до укриття, а не в пункт незламності.

Пункт незламності на початку 2023 року. З архіву редакції

Зайшовши у «Дія», оберіть «Послуги». Далі натисніть на «Мапа пунктів незламності» — «Далі» — «Вінницька область». Після цього на ваш смартфон завантажиться мапа укриттів, якою можна користуватися без підключення до інтернету. Там обираєте потрібний населений пункт і шукаєте найближчий до себе пункт незламності. 

Натиснувши на іконку будь-якого з пунктів, ви дізнаєтеся його адресу, графік роботи, місткість і чим він оснащений: генератор, інтернет, обігрів тощо. Також ви можете автоматично прокладати маршрут до нього від місця свого перебування. 

У Вінницькій ОВА пояснили, що пріоритетом у пунктах незламності є підключення до інтернету з гарантованим доступом навіть за умови відсутності централізованого електропостачання. 

Додамо, що минулого року у таких пунктах працював супутниковий інтернет від Starlink, можна було зігрітися, зарядити гаджети, скористатися аптечкою, вбиральнею та випити чаю.

Читайте також:

Браїлівський завод з мільйонними боргами виставили на аукціон. Яка вартість лота?

«Серед вінничан ще достатньо мотивованих»: велике інтерв'ю з бойовим медиком Андрієм Сіранчуком

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up