У Вінниці готуються до забудови десятого мікрорайону, де житимуть 9000 людей (ОНОВЛЕНО)

У Вінниці готуються до забудови десятого мікрорайону, де житимуть 9000  людей (ОНОВЛЕНО)
Зараз переважна частина запроектованого району — це чисте поле
  • У мерії ухвалили договір про співпрацю щодо першої черги забудови 10 мікрорайону.
  • Це територія, площею понад шість гектарів на околицях Вишеньки, поблизу ТЦ Plaza Park.
  • За попередніми планами, в районі збудують багатоповерхівки, дві школи та православний храм. Там буде житло для дев’яти тисяч вінничан, серед яких півтисячі АТОвців

Виконком міськради, 23 квітня, затвердив договір про співпрацю щодо першої черги забудови десятого мікрорайону. Перша черга буде знаходитися на ділянці, обмеженою вулицями Келецька – Андрія Первозванного – струмком безіменним – провулком. Генетичним. 

І в цьому рішенні виконком міськради домовився з власниками, щоб ті або уступили право власності на землю, або помінялися ділянками (договір міни) для побудови соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Однак, якщо при обміні ділянок комунальна земля матиме більшу ціну, ніж приватна, то власник останньої має сплатити різницю в міський бюджет. Ділянки під житлову забудову залишаються у власності приватних осіб.

Червоним "хрестиком" відмічені ділянки під забудову

Загалом, площа під забудову складає 6,3 га. На кадастровій карті ці ділянки мають цільове призначення «Для ведення особистого селянського господарства». У результаті мерія хоче укласти договори про комплексну забудову територій з користувачами, власниками ділянок — а саме з ЖБК «Захисник Вінниці», товариствами «Вінтауер Компані», «Промінь нерухомості» та приватним підприємством, агровиробничою фірмою «РОМ». Договір про співпрацю мають затвердити ще на сесії міськради.

Відео дня

Хто власники землі?

Найбільш відомим є житлово-будівельний кооператив «Захисник Вінниці». Цей кооператив утворили півтисячі військових, АТОвців, волонтерів. У складчину купили дві ділянки, площею п’ять гектарів, в районі майбутнього 10 мікрорайону. Там планують побудувати багатоповерхівки, де учасники кооперативу отримають житло за пільговою ціною.

ЖБК очолив Валентин Ковальський — ветеран війни на Сході України, учасник оборони Донецького аеропорту. Він же є одним з власників агровиробничої фірми «РОМ», яка має 4,6 мільйона статутного капіталу та займається продажем нерухомості.

Менше інформації про інших учасників договору: товариство «Вітауер Компані» має п’ять мільйонів статутного капіталу та надає своє майно у оренду або експлуатацію. Його керівник — Юрій Коваль — очолює товариство «Вінбудсервіс», яке ще з 2003 року надає в оренду власне майно.

А от товариство «Промінь нерухомості», яке також бере участь в договорі з міськрадою, було утворено чотири місяці тому. Фірма є агентством нерухомості, має 1000 гривень статутного капіталу та власника-керівника Геннадія Каца.

Вид з 10-го мікрорайону на 9-й. На території є приватні будинки та городи

Для чого мерія збирає землю

Раніше це пояснюв екс-головний архітектор Вінниці Олександр Рекута:
— За порядком, які презентував Департамент земельних ресурсів, потрібно об’єднати всі земельні ділянки на одну юридичну особу, змінити цільове призначення та визначення територій, які передають у комунальну власність громади, — казав Рекута. — Як швидко це буде? Усе залежить від того, як швидко між собою домовляться землевласники та проведуть всю процедуру. А швидкість зведення мікрорайону буде залежати від забудовника, якого визначить об’єднання власників землі в десятому районі.

А так, за планами влади, десятий мікрорайон займатиме площу 90 гектарів та територію між вулицями Келецька, Барське шосе, Андрія Первозванного та Вишенським озером. Там збудують житлові будинки висотою 4-7 поверхів, дві школи та два дитсадки, православний храм, набережну вздовж Вишенського озера, торговий центр. Тут житимуть 9000 вінничан.

Дитсадки будуть розраховані на 360 місць, школи — на 990 учнів. Дорожня мережа району сягатиме 10,95 кілометра. А з громадського транспорту заплановано тільки маршрутне таксі. А ще буде 1012 місць для стоянки машин.

Також, фахівці очікують, що поява нового мікрорайону дасть поштовх у розвитку сусіднього дев’ятого району, про що в матеріалі: Як живе «Чорнобиль» і чого чекати від 10-го мікрорайону.

 

Читайте також:

За проектом киян створять «Альтман сквер» у центрі Вінниці

Жителі Пирогово самі побудували дорогу. Вийшло дешевше, ніж в складчину з містом

Міст, який з’єднає Замостя і Тяжилів. Опублікували план дій для його будівництва

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (165)
  • Ярослав

    Там, житиме 9000 квартирантів, при чому не офіційно оформлених аренд. Бо нормальні люди не можуть собі дозволити жити і квартирах, ціна не відповідає якості, зовсім.
  • Юрий

    Когда вы уже нажретесь?
  • Ооо

    Главноє чтобы собак было где выгулевать
  • Alexey Shytov

    Без храма никак конечно же
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up