У Вінниці діють три механізми підтримки бізнесу. Як ними скористатися?

У Вінниці діють три механізми підтримки бізнесу. Як ними скористатися?
Фото ілюстративне, з виробництва Staleks у Вінниці / Джерело: архів автора
  • Вінницька влада хоче підтримати місцевий малий та середній бізнес. 
  • Економіка має працювати, щоб громада змогу підтримати своїх мешканців та Збройні сили України, вважають посадовці.
  • І на допомогу бізнесу в бюджеті заклали майже 9 мільйонів гривень. Як підприємцям скористатися фінансовою підтримкою?

На останній сесії 2022 року міська рада затвердила Антикризову програму підтримки вінничан. Раніше ми розповідали, які соціальні виплати передбачені цією програмою. Проте порядком затвердили й три механізми підтримки малого та середнього бізнесу, який зареєстрований на території Вінницької міської громади. Далі про це детально.

Здешевлення обслуговування кредитів

На 2023 рік продовжили дію механізму здешевлення вартості користування кредитами для малого та середнього бізнесу. 

— Цей порядок поширюється на придбання енергоефективного обладнання, модернізацію виробництв, що надалі має спричинити збільшення кількості нових робочих місць та зменшить споживання енергоносіїв цим підприємством, — пояснив журналісту заступник міського голови Андрій Очеретний. — І ще ми розповсюдили цей механізм й на релоковані підприємства (ті, що прибули до Вінниці з територій окупованих чи де тривають активні бої - авт.).

Відео дня

Він навів приклад:

— Умовне підприємство сплачує 100 тисяч гривень податків за квартал до місцевого бюджету. То, половину від цієї суми, бізнес отримає як компенсацію для сплати за відсотки по кредиту. Але розмір цієї компенсації не може бути більшим, ніж вартість обслуговування позики. Тобто, фактично, підприємці, що скористаються цим механізмом, можуть вийти в «нуль» витрат по обслуговуванню кредиту, — додав заступник міського голови.

На таку програму в бюджеті Вінницької міської територіальної громади на 2023 рік передбачили 4,5 мільйона гривень.

Компенсація за нові робочі місця

Крім того, продовжує діяти й фінансова підтримка для підприємців, які створюють нові робочі місця. Йдеться про часткову компенсацію єдиного соцвнеску за новостворені робочі місця для роботодавців.

— За цим порядком підприємець може отримати відшкодування у розмірі 1 тисячі 474 грн за кожного нового працівника, прийнятого з 1 січня до кінця 2023 року, — пояснив директор департаменту економіки та інвестицій міськради Максим Мартьянов.

На цю цільову програму закладають 4,4 мільйона гривень у бюджеті громади.

Головні умови до претендентів — бізнес має бути зареєстрований на території нашої громади (Вінниці та приміських сіл, що входять в склад міської громади - авт.), не мати заборгованості по сплаті податків, офіційно працевлаштовувати робітників й платити їм не менше мінімальної зарплати: це 6700 грн на 1 січня 2023 року.

Пільгова ставка внеску до фонду соцрозвитку

Якщо попередні два види місцевої підтримки бізнесу діяли й раніше, то останній, третій механізм, затвердили наприкінці 2022 року.

Інвестори, при зміні цільового призначення земельної ділянки, можуть отримати зменшення розміру ставки внеску до фонду соціального-економічного розвитку бюджету міської громади.

— На сьогодні у нас є чинною ставка 10% від нормативної грошової оцінки землі. А інвестор, що захоче змінити цільове призначення землі, зможе отримати ставку 1%, — розказав заступник міського голови Андрій Очеретний. 

І далі він пояснив на прикладі, як це працюватиме:

— Наприклад, у вас у власності є два гектари землі, яка має призначення під особисте селянське господарство. Але ця ділянка знаходиться поряд з дорогою, неподалік від мереж і умовно, неподалік є село Стадниця, звідки можна залучити робітників, — каже Очеретний. — Отож, якщо є інвестор, який хоче на цій земельній ділянці розмістити виробництво, завод, СТО чи щось інше, то при зміні цільового призначення землі зможе отримати зменшену ставку внеску — 1% від НГО. Головна умова, щоб надалі на цьому підприємстві створювали робочі місця та працювати «в білу».

— Чи є вже охочі на участь в цій програмі? — запитав журналіст.

— Є наміри у різних підприємців, але в нас не було механізму, щоб впровадити цю пільгову ставку. І дякую депутатам міської ради, які 23 грудня минулого року затвердили якраз необхідний для цього порядок, — відповів заступник міського голови Андрій Очеретний.

А от що під дію цієї пільги не потрапляє, так це зміна цільового призначення землі під: житлове будівництво, АЗС, газові заправки, гральний бізнес. Тобто, там і надалі ставка внеску до фонду соціально-економічного розвитку громади складатиме 10% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

— Але, для прикладу, тепер можна зменшити розмір ставки внеску при зміні цільового призначення під рекреаційну зону. Бо навіть зміна ОСГ в рекреацію теж передбачала сплату внеску в розмірі 10%. У підсумку, ми, такими нестандартними рішеннями, хочемо спонукати підвищення інвестиційної привабливості нашої громади, — підсумвав заступник мера Вінниці.

Куди звертатися за довідками

Як усім цим скористатися? Звертайтесь до департаменту економіки та інвестицій за номерами: (0432) 59-50-40, (0432) 59-51-42, (0432) 59-53-17. Там також проконсультують з питань, які у вас є щодо фінансової підтримки підприємств, що зареєстровані на території Вінницької міської громади.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли, що у Вінницю релокувалося 252 підприємства.

 

Читайте також:

Від 500 гривень до 4,6 тисячі — грошова підтримка з бюджету Вінниці тим, хто її потребує

Підсумки розвитку Вінниці у 2022 році: 1200 робочих місць, нове житло і підтримка інших громад

Які зміни принесе 2023 рік для наших гаманців? Про пенсії, зарплати та податки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Мельник Дарина

    Непогано

keyboard_arrow_up