У Вінниці будуть «універсальні» поліцейські – детективи. Начальника вже вибрали

У Вінниці будуть «універсальні» поліцейські – детективи. Начальника вже вибрали
  • В управлінні обласної поліції створюють новий підрозділ зі слідчих і оперативників.
  • Це буде служба детективів.
  • Така вже працює у кількох регіонах, де торік почали експеримент.
  • Для чого потрібні «універсальні поліцейські» і хто їх очолить у Вінниці?

 

На перший квартал цього року МВС запланувало створення нової служби в поліції. У ній працюватимуть універсальні працівники, що будуть і слідчими, і оперативниками одночасно. Їх називатимуть детективами, а сам підрозділ — службою детективів. Він діятиме в слідчому управлінні.

Сьогодні головний слідчий області, як дізналася редакція 20minut.ua через відділ комунікації, не готовий розповідати про «універсальних поліцейських». Він через прес-офіцера переказав, що наказів чи інструкцій з приводу відбору детективів ще не отримував. Мовляв, все не так швидко робиться, як анонсують керівники міністерства.

А голова Нацполіції на початку року заявив: поліцейські детективи мають запрацювати у всіх регіонах протягом першого кварталу.

Як експеримент детективні підрозділи організували у восьми обласних центрах ще торік і моніторили їх результати роботи. Ось що побачили в результаті: утричі менше часу детективам треба, аби розкрити й направити до суду кримінальне провадження після факту злочину.

Відео дня

Усе тому, що детектив — це і слідчий, і опер. А поки таких універсальних співробітників немає, на розкриття та розслідування злочинів працюють люди з двох окремих підрозділів (слідчий дає доручення оперуповноваженим з кримінальної поліції).   

Навіщо детективи

Уникнути бюрократичної переписки дозволяє передача детективу повноважень слідчих і розшуківців. Керівники МВС створення служби детективів називають ще «реанімацією слідства».

— Наголошую: це не знищення карного розшуку, не заміна оперативно-розшукової складової на щось інше. Це, на жаль, реанімація слідчої системи. Треба вдихнути в неї «ковток свіжого повітря», дати можливість операм реалізувати себе в розкритті, а слідчим — на практиці навчитися у оперативників дечого, «іншим оком» глянути на процес збору та дослідження доказів, — ось так глава Нацполіції Сергій Князєв пояснював необхідність створення інституту поліцейських детективів.

— Сподіваюсь, поява служби детективів дозволить відійти від наболілої практики, коли слідчий киває на оперативного працівника, а оперативний працівник — на слідчого, якщо розслідування злочину не просувається, — каже юрист Андрій Бондарчук. — Відповідальність нестиме за все одна людина — детектив.

Але цих детективів мають відібрати на конкурсній основі. Зараз тільки-но має початися процес формування штату служби детективів із числа діючих слідчих і оперативників.



Як орієнтує МВС, в детективах буде працювати 75% розшуківців та 25% слідчих. Принаймні такий показник вийшов в експериментальних областях, коли за конкурсом відбирали кращих на роботу «універсальними поліцейськими».

Начальник уже є

А от начальників для детективів вже відібрали. Минулого тижня голова Нацполіції Сергій Князєв сказав, що центральний апарат завершив конкурсний відбір 25-ти кандидатів на посади керівників служб детективів у тих областях, де ще нових підрозділів немає. На нараді з начальниками слідчих управлінь він нахвалював учасників відбору. Сказав, що кандидати за усіма критеріями — дуже достойні.

Телефонуємо в Нацполіцію Вінницької області, щоб дізнатися — хто ж ті люди, які можуть отримати посаду головного детектива у Вінниці?

За словами прес-офіцера обласного управління Нацполіції Анни Олійник, подавалися на конкурс діючі працівники, швидше за все, слідчі, але вона не знає, хто саме.

— Конкурс проводили не ми, а МВС, — говорить вона. – І ще не було призначень за його результатами, тому, хто переміг за конкурсом, ми не знаємо.    

Просимо дізнатися про кандидатів у начальника слідчого управління, в чиєму підпорядкуванні буде працювати новопризначений. Відповідь отримуємо таку ж: до призначень — немає про що говорити.

Посада на 15 тисяч

На сайті Національної поліції України, у розділі вакансій, знаходимо інформацію про переможців конкурсів на заміщення різного роду вакантних посад. Але даних тут про уже відібраних начальників служби детективів — не знаходимо.

Нацполіція наприкінці року оприлюднила тільки інформацію про сам конкурс. Серед вимог до кандидатів прописала «стаж роботи за фахом на посадах керівників не менше двох років та досвідом оперативної та слідчої роботи не менше п’яти років». У кількох пунктах виклала посадові обв’язки і оголосила розмір зарплати в 15 тисяч на місяць.

Самі посади головних детективів, як бачимо з цієї інформації, назвали по-старому: начальниками відділів розслідування особливо тяжких злочинів (служба детективів) слідчого управління територіальних органів поліції. Так тому, що законодавство ще треба підлаштували під таке реформування. Як сказали в МВС, у профільний комітет передали вимоги змін законів й очікують на якомога швидше прийняття необхідних проектів.  





Читайте також: 

Кримінальний ТОП-2017. Підривали гранати, палили людей, стріляли по машинах

ТОП-5 афер на величезні суми, які шахраї провернули у Вінниці в 2017-му

Рідна людина не прийшла додому? Щоб подати в розшук, не треба чекати три доби

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юрий Бондарук

    Надивилися американських бойовиків?
  • Next

    У системі МВС, начальників НЕ обирають, а призначають.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up