Вінницький слідчий веде 100, а той й 150 справ одночасно

Вінницький слідчий веде 100, а той й 150 справ одночасно
Юрій Педос (33) працює в міліції з 18 років. Він пішов у перші заступники начальника обласної міліції з такої ж посади в міському відділі. Там замість нього тепер керує ще молодший начальник - 27-річний
Про це розповів начальник слідчого управління і перший заступник начальника обласної міліції Юрій Педос. Він наймолодший, хто сидів у цьому кріслі. Йому 33 роки. Зі слідчих, які в нього у підпорядкуванні, половина - молоді спеціалісти

В кабінеті головного слідчого області – монітори з камер спостереження і табу на мобільні телефони. Камери показують, хто зайшов у приймальню і чекає. А про те, що з мобільним заходити не можна, каже табличка на столі в секретаря. Там і лишають телефони підлеглі Юрія Педоса, щоб не дзижчали і нічого, не дай боже, не записували.

Ця людина – наймолодша з усіх, які були досі на посаді першого заступника начальника обласної міліції і начальника слідчого управління. Йому 33 роки. Тільки слідчих у нього тепер у підпорядкуванні майже півтисячі.

Якщо точно, то штат слідства області - 473 працівника. Вакантних місць немає. Половина зі слідчих, як каже Юрій Педос, молоді спеціалісти. Тобто такі, які ще не пропрацювали трьох років, й ще мають навчитися. 93 слідчих - жінки.

Кожний слідчий завантажений справами так, що далі нікуди. В районах області в одного слідчого в середньому 65 кримінальних проваджень. Ще гірше вінницьким слідчим. У них – аж по 100-150 справ водночас. Тож не дивно, що вінничани приходять до журналістів зі словами „наш слідчий нічого не робить”, „йому постійно ніколи”, „розслідування не ведеться взагалі”...

- Чи задоволені, як керівник, професійністю слідчих? – питаємо в Юрія Педоса.

- Професійними якостями я задоволений. Але слідчі потребують постійного вдосконалення. Чим це викликано? Приходить молодий лейтенант у слідство працювати, маючи теоретичну підготовку. Він закінчив вищий юридичний вуз. Але, щоб стати справжнім слідчим, треба обов’язково пройти практику. Мінімум, три роки поїздити на виїзди, почергувати в слідчо-оперативних групах, побачити потерпілих, огляд місця події, поспілкуватися з потенційним злодієм, попроводити слідчі експерименти, попризначати експертизи... Перелік слідчих дій великий. І якщо в людини є бажання, вона буде проводити максимум слідчих дій, щоб добитися істини по справі. Сподіваємося, молоді працівники, а таких майже половина в слідстві, стануть такими. Для цього ми практикуємо наставництво. Закріплюємо за молодими старших слідчих і таких, що мають стаж роботи від трьох до десяти років. Наставники вчать слідчих з першого дня.

- Наставник - це ті слідчі, які ведуть ще й своїх 100-150 кримінальних проваджень?

- Так. А як по-іншому вчити? Звісно, це дуже велике навантаження. Як з цим впоратися? Дуже просто. Організацією роботи керівників на місцях, начальників слідчих відділень, перших заступників, які повинні належним чином розподілити навантаження між слідчими. Якщо молодому спеціалісту дати сто справ, то він завалить усю роботу. Тому треба молодим давати легкі справи, неважкої категорії...

- А люди потім в редакції ідуть і кажуть, що справи не розслідуються, слідчі нічого не роблять...

- Перелік слідчих дій визначений законом і більше слідчий не може зробити. Є, наприклад, крадіжка, і вона не розкрита. Слідчий провів огляд місця події, всіх допитав, призначив експертизи і дав доручення в карний розшук. Розшуківці відпрацювали всіх раніше судимих осіб і таких, що ведуть аморальний спосіб життя, - ну, не встановили крадія. Але це не значить, що ніхто його більше не шукає. Доручення на пошук злочинця завжди знаходиться в роботі карного розшуку. Завжди! Якщо з’явиться щось нове, наприклад, карний розшук повідомить нові дані, слідчий знову починає слідчі дії.

Нема такого, що справа не розкрита і про неї взагалі забули. Ми періодично піднімаємо нерозкриті злочини минулих років, заслуховуємо їх, даємо вказівки. Зараз будемо боротися більше за якість розслідування, за документування з самого початку. Дуже багато залежить від того, як був зроблений огляд події, які сліди вилучили. Якщо немає збору даних по гарячих слідах, розслідувати важче. І щоб такого не було, треба вчити азам лейтенантів, які приходять, закінчуючи вузи. Далі - розслідування піде як клубочок.

- Що ви, як нова людина на цій посаді, запровадили для контролю слідчих?

- Планування розслідування кримінальних проваджень було і раніше. Однак сьогодні процесуальним керівником слідства є прокурор. І ми на нараді з прокурором області прийняли рішення складати спільні плани розслідування проваджень, спільні плани заслуховування, надання вказівок і контроль. Для мене важливо особисто самому вникнути в кожну проблему. Нове є кожного дня. Кожну годину. Приїхав один район – в них проблема. Підказав, що зробити. Є зрушення позитивні, то це добре. Немає - треба міняти або підхід до роботи, або людина не справляється – трохи зменшити навантаження.

- Скільки слідчих притягнули до дисциплінарної відповідальності?

- Багато. У нас впродовж першого півріччя за неналежне проведення досудового розслідування кримінальних проваджень отримали зауваження, догани, суворі догани, неповні посадові та інші дисциплінарні покарання 196 працівників слідчих підрозділів. Але немає притягнення жодного працівника слідства до кримінальної відповідальності.

"Я впевнений, що моральний клімат у колективі – це дуже важливо. Якщо в працівника міліції є якісь побутові проблеми, він не думає на роботі про роботу. Якщо йому треба допомога, а ми лишимось в стороні і будемо вимагати тільки показники - тоді ми тут не потрібні. Через це виникають питання тоді до нас, керівників, чому він погано працює, чому неналежно виконує свої обов’язки. І я скажу чому. Тому, що він теж людина! Так, міліція - це погони. Звичайно, всі офіцери присягу прийняли. Але всі ж живі люди, у всіх є діти, є батьки. І тому для мене найголовніше – клімат в колективі. Особисте співробітників не має стояти далеко від проблеми якості розслідування. Якщо все добре вдома, то й на роботі теж".

Революційну “хуліганку” розслідують, але якось дуже мляво
На сайті обласної міліції постійно висить прохання до вінничан інформувати про підозрілих людей, підготовку злочинів чи навіть терактів. Як сказав Юрій Педос, кожну отриману інформацію зараз перевіряють оперативники, але досі жодна з них не стала кримінальним провадженням. Це означає, що нічого серйозного у Вінниці не планувалося – диверсій, розбоїв, мародерств.

Але таке є на сході і не виключено, що активізується криміналітет і в нас. Питаємо у першого заступника начальник міліції, скільки у Вінниці, за його даними, злочинних груп.

- У нас є відділ по розслідуванню злочинів, вчинених організованими групами, і в нього - два провадження, які спрямовуються до суду. Деталі розголошувати ще рано. Скажу тільки, що одна група вчиняла розбійні напади на громадян з метою заволодіння їхнім майном, інші – вирубували незаконно ліс. А що стосується інших угрупувань, то маємо напрацювання. Багато є в нашому полі зору осіб, які „заслуховують” на увагу. Оперативні підрозділи над цим працюють, і як тільки буде результат, ви про це почуєте.

Так, про розкриття міліція звітує. Але є справи, про які мовчить. Чи знайшли, наприклад, правоохоронці, людей, які навесні цього року закидали коктейлями Молотова обидві прокуратури і спалили дільничний пункт міліції?

- Слідство триває, - каже Юрій Педос. - Поки осіб не встановили. Проводяться негласні слідчі дії, а вони заборонені для розголошення. Не можемо ділитися інформацією, щоб не дати можливість злодію уникнути відповідальності. Але напрацювання є, і є люди, які можуть стати підозрюваними.

А чи розібралося слідство в бійці „ультрасів” з самооборонівцями під обласною радою? Нагадаємо, що в центрі міста серед білого для кілька десятків людей товкли одне одного. Як потім стало відомо, зійшлися у двобої активісти через гроші, які мали виділити на сесії самооборонівцям.

- У цьому кримінальному провадженні призначили ряд експертиз. Розслідування ще продовжується. Всі до одного учасники бійки були затримані. Як тільки встановимо, хто винуватий, обов’язково приймемо рішення про притягнення до відповідальності, - говорить Юрій Педос. – Ми будемо на такі бійки реагувати жорстко. Сьогодні, коли наші побратими на Сході відстоюють наші права і інтереси, покладаючи життя, неприпустимо, щоб в містах, де мирна, спокійна обстановка, відбувалися якісь сутички. Тим більше – між місцевими громадянами. Якщо будуть безпідставні збори, провокації, підбурення до масових заворушень, міліція дуже жорстко реагуватиме. І будуть притягуватися до відповідальності обов’язково всі, чия вина буде доведена.

Не секрет, що зараз вінничани озброюються офіційно і не дуже. За даними обласної міліції, з початку року отримали дозвіл на зброю через Вінницю п’ять тисяч людей. За весь минулий рік - 3,5 тисячі. А скільки вилучили незареєстрованої зброї?

- З початку року слідчими органами розслідувалися майже 300 фактів незаконного поводження зі зброєю та боєприпасами, - каже Юрій Педос. – Оголосили підозру 119 особам, 109 проваджень уже направили на розгляд суду. Вилучали різну вогнепальну зброю. Пістолети, перероблені „травмати”, обрізи. Що найнебезпечніше було? Такого, щоб вилучили кілограми тротилу, в нас не було.

Відео дня

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Артем

    Что то не седит Чумаковская банда, и сам Чумак под утих
  • Anonymous

    А для того чтобы подписать рапорт следователю на увольнение Юрий Педос, когда был начальником следствия Ленинского РВ требовал со следователя 1000 гривен, вот такие у нас "начальники"

    Правда reply Anonymous

    Интересная логика, за увольнение 1000 гривень??? Понимая что на гражданке человек может сдать??? Наверняка "Гость"   - это и есть тот"бывший"  которого выгнали за подобные вещи и теперь пытается подлинько, скрытно, мерзко из под кустиков или чей то юбки полить грязью.
  • Anonymous

    Какая у мента замечательная, правильная фамилия.
  • Anonymous

    Із тих 100-159 справ, дійсно варті уваги, можливо з десяток-півтора.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up