У центрі Вінниці знайшли підземелля… чи підвал? Розповідаємо про нову археологічну знахідку

У центрі Вінниці знайшли підземелля… чи підвал? Розповідаємо про нову археологічну знахідку
  • На стародавню аркову конструкцію натрапили випадково. Після цього вінничани у соцмережах почали писати про підземелля, що вони нібито своїми довгими ходами з’єднують між собою різні частини міста. Висловлювались містяни й за збереження знахідки.

  • Однак необхідності у цьому немає. Чому так, і що, врешті, знайшли у центрі — пояснює археологиня. 

Днями, під час копання траншеї на Соборній, комунальники натрапили на цікаву знахідку — підземну аркову конструкцію. Її подальша доля поки що не визначена, однак вхід до неї, про всяк випадок, робітникам наказали прикрити дерев’яною перегородкою. 

«Випадково натрапили на цю дірку. Вона веде у бік церкви», — розповідає один із робітників про виявлений ними навпроти кафедрального собору вхід у підземелля. «Це, думаю, щось дуже старе. Мабуть, якийсь запасний вхід з церкви», — припускає інший комунальник. За словами чоловіків, більша частина підземелля замурована, тому, попри велику цікавість, вони все одно не змогли дізнатися його першочергове призначення. 

Насправді ж, нововідкритий об’єкт є не підземеллям, а лише підвалом, що залишився від давно знесеного будинку. Знахідка не має, ані підземних ходів, ні великої історичної цінності для міста. Однак все одно потребує дослідження. Про це нашому журналісту розповідає археологиня та наукова співробітниця Вінницького обласного краєзнавчого музею Яна Короленко. 

Відео дня

За словами Яни, знахідка ще не опрацьована повною мірою, але вони з колегами вже встигли провести фіксацію аркової конструкції. Науковці прийшли до висновку, що колись вона вела до підвалу житлового будинку, побудованого орієнтовно наприкінці 19-на початку 20 століття. 

Майже аналогічний об’єкт не так давно виявили на перетині вулиць Мури та Монастирської. На місці майбутніх офісних приміщень, науковцям вдалося знайти пляшки та керамічні вироби. Яна каже, що такі підвали слугували вінничанам місцем для складання невеликих предметів. 

— Звісно, багато хто подумав, що знайдений об’єкт обов’язково має бути підземеллям, поєднувати між собою різні частини міста, мати багато таємниць та цікавинок, але насправді це простий підвал старого будинку, — пояснює Яна Короленко. — Такий тип будівель не є надзвичайно цінним. Подібна забудова була характерною для 19 століття, тому чи не в кожному зі старих будівель Вінниці можна знайти подібний підвал. Зберігати його немає сенсу, але дослідити треба. 

Для цього науковцям потрібно звертатися до архіву, вишукувати там тогочасні мапи міста, дивитися, які саме будинки там стояли та комплексно вивчати це питання. За словами археологині, цим навряд хто займатиметься. 

— Підвал знаходиться в історичному центрі міста, тому, бажано, щоб перед початком будь-яких робіт в цьому районі, забудовники замовляли попереднє дослідження у фахівців або проходити під їхнім наглядом, — продовжує Яна Короленко. — У цій місцевості можна натрапити на багато цікавого. Особливо навкруги мурів. Ми знайшли там цілий гончарний горн. Це досить рідкісна знахідна, адже зазвичай їх знаходять поламаними. Були й цілі люльки, керамічний посуд, монети приблизно 17-18 століть. 

Науковиця каже, що центр нашого міста практично не досліджений. Для виправлення цього, минулого року у Вінниці презентували «Археологічний атлас», — документ, що систематизує інформацію про археологічну культурну спадщину на території міста та містить механізм поводження з нею.

— Цей атлас допомагає визначати важливі місця у Вінниці, зокрема, для проведення археологічних досліджень, — говорить Яна. — Ми хочемо, щоб забудовники не лякалися таких знахідок. Їх треба привчити цікавитися місцем, де вони збираються щось будувати. Бо зараз вони чи не усі такої думки, що варто знайти щось на будмайданчику, як їм одразу заборонять продовжувати будівництво. Насправді це не так. 


 

Читайте також: 

«Ви перший журналіст, який там побуває»: як ми спустилися в підземні тунелі лікарні імені Ющенка

Старі фото Вінниці. Дивіться, яким було наше місто в 1980-х

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Сергей

    В этом подвале обычно евреи прятали золотишко!
  • Tamara Solnze

    Це можуть роз,яснити тільки спеціалісти....якщо помнимо Гітлера і його війну.((((
  • Olena Trush

    От і бомбосховища!
  • Volodymyr Mayboroda

    Там ЖК можна побудувати?

    Mykola Ponomarenko reply Volodymyr Mayboroda

    Volodymyr Mayboroda Вже. Інакше б не знайшли. 😂

keyboard_arrow_up