У селі Стіна на Вінниччині відроджують ткацькі традиції. Тут відкрили центр Vereta

У селі Стіна на Вінниччині відроджують ткацькі традиції. Тут відкрили центр Vereta
Юрій Степанець відновлює ткацькі традиції
  • У селі Стіна на Вінниччині облаштували центр ткацтва «Vereta». Майстрині працюють за старовинними станками, виготовляючи килими, сумки та чохли для ноутбуків.

Ткацький центр VERETA відкрили вчора, 3 липня, у селі Стіна Томашпільського району Вінниччини. Він став другим соціальним підприємством, діяльність якого спрямована на розвиток локальних територій та відродження традиційних ремесел України.

Його засновник — молодіжна громадська організація «Наше Поділля». Керівник організації Юрій Степанець переконаний, що мета центру не лише збереження традицій ткацтва, але й великий крок до сталого розвитку у сільських територіях.

Відео дня

Центр об’єднав сім майстринь — місцевих жительок. Впродовж останніх семи років вони на збережених у родинах ткацьких станках відтворювали традиційні на Поділлі верети — килимки. Згодом, за підтримки громадської організації і виник локальний бренд VERETA.

«Зрозуміло, ми хотіли осучаснити традиційні вироби, надати, так би мовити, практичного застосування. Були розроблені і чохли для ноутбуків, і авторські жіночі сумки, і косметички», — розповідає майстриня Оксана Терешко.

Ще перед початком повномасштабного вторгнення з’явилася ідея про створення ткацького центру, куди могли б приїжджати зацікавленні опанувати ткацьке мистецтво, пройти майстерклас, попрацювати власноруч за ткацьким станком. Для цього, за словами Юрка Степанця, оголосили збір на спільнокошті Bigidea. Вдалося зібрати 90 тисяч гривень, за які і закупили чотири нових ткацьких станків, швейну машину та оверлок. Ще частина коштів пішла на сам ремонт сільської хати, яку викупила організація. Вона і стала Центром ткацтва у Стіні.

«На жаль, через війну, ми відклали всі роботи. Але в цьому році вирішили повернутися до реалізації. Знаєте, традиції ткацтва передавалися від покоління до покоління близько 5 тисяч років. Смужки на тканинах наших майстринь інколи порівнюють із своєрідним культурним ДНК. І от це ДНК нашого народу, нашої нації — сьогодні як ніколи потужне. І будь-які дії, які здатні його підсилити — на користь нашої Перемоги», — переконаний Степанець.

Відтепер, всі, хто хоче пізнати ткацтво, прокачати власний культурний код, можуть завітати до майстринь Стіни, які не лише навчать вас ткацтву, а й зануритися в історію українського Поділля.

 

Читайте також:

«Ангелам» присвячується. Вінницький гурт «Пан Карпо» випустив новий відеокліп

«Волю гарнізону Маріуполя»: у Вінниці відбулася фотовиставка на підтримку полонених захисників

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up