«У нашого житла — інший власник». У Гайсині конфлікт через гуртожиток

«У нашого житла — інший власник». У Гайсині конфлікт через гуртожиток
Гуртожиток в Гайсині, за який роками триває суперечка. Фото надав Сергій Іванков
  • У Гайсині сваряться через одноповерховий гуртожиток.
  • Фактичні мешканці доводять, що вони викупили це майно в 1995-му, але досі не можуть повноцінно їм розпоряджатися.
  • Юридичний власник називає їх «самоселами», яких треба «викинути за шкірку».
  • Які позиції сторін, які судяться одна з одною уже десятиліттями?

До редакції звернувся Сергій Іванков, мешканець гуртожитку в Гайсині. Чоловік розповів про ситуацію, пов’язану із житлом за адресою на 2-му провулку Богдана Хмельницького, 5. 

Попри приватизацію у 1995-му, попри судові розборки з підприємством-«власником», сім’ї, що тут мешкають, не можуть вільно розпоряджатися своїм майном. Дізнавалися, чому так сталося.

«З 1998 року живу без прописки»

Сергію Іванкову 64 роки. Він тривалий час працював на місцевому гайсинському підприємстві, від якого отримав місце у «відомчій квартирі». У ній, за його словами, чотири кімнати та спільна кухня.

Відео дня

— У 1995-му коли в Україні відбулася масова приватизація, я та ще три сім’ї, що проживали у цій квартирі викупили приміщення. Для цього ми утворили товариство покупців ГРБД-4, — каже Іванков.

Викуповували майно учасники товариства покупців в обласного Фонду держмайна. Коли ж процедура закінчилася, то рішенням зборів було ухвалено про припинення діяльності товариства покупців.

Водночас тодішнє ЗАТ «Гайсинрембуд», яке на своєму балансі тримало відомчу квартиру, ухвалює рішення про реорганізацію, затвердження нового статуту, роздачу акцій підприємства і передачу часток майна 35 акціонерам, серед яких немає фактичних мешканців гуртожитку.

— Наші частки в майні розподілили між собою директор «Гайсинрембуду» Віталій Кривицький та його родичі, — говорить Сергій Іванков. — Тобто, майно ми викупили, приватизували, а «власниками» стали інші люди. І через це я з 1998 року живу без місця реєстрації в паспорті.

«Провести комунікації до будинку забороняє «власник»

Чоловік продовжив, що між мешканцями гуртожитку та керівництвом «Гайсинрембуду» були численні суди. За їх результатами були навіть приписи про відселення з гуртожитку. Але люди все ще лишаються у приміщенні.

— Вільно розпоряджатися своїм майном ми не можемо, — говорить Іванков. — Цей «власник» забороняє нам провести газ до будинку, навіть попри те, що через суд змусили «Вінницягаз» виготовити робочий проєкт на газифікацію. Він просто приходить до установи й каже, що він власник і не дозволяє проводити газову трубу до будинку.

Через це в цьому гуртожитку, по факту, є тільки електропостачання. Воду, за словами Іванкова, вони добувають з «копанки», що межує з вигрібними ямами. Туалет — на вулиці.

— Було таке, що він з’являвся, щоб нараховувати якусь квартплату, — додав Сергій Іванков.

«Нехай покажуть бумагу, що вони приватизували»

Ми також отримали позицію в цій історії від керівника «Гайсинрембуду» Віталія Кривицького. За його словами, він отримав гуртожиток на 2-му провулку Богдана Хмельницького, 5 на підставі приватизації.

— Ми єдині, хто звернувся, щоб приватизувати це майно, — каже Кривицький. — Це помешкання потрібне не для моєї сім’ї. Мені та сім’ї є де жити. А ось робітники підприємства, які потребують житла — от їх би туди заселити.

— Але ж мешканці гуртожитку теж заявляють, що вони приватизували кімнати в гуртожитку, — говорить журналіст.

— Ну то нехай покажуть «бумагу», що вони приватизували це приміщення, — на емоціях каже Віталій Кривицький. — Вони дуже наглі, а я не маю часу, щоб їх взяти за шкірку та відселити через суд.

Щодо судів, то за словами Кривицького, в нього було їх близько 40.

— Суди почалися з Макеєвою (колишня працівниця «Гайсинрембуду», мешканка гуртожитку - авт.), яка відмовилася звільняти кімнату після звільнення з підприємства, — говорить Віталій Кривицький. — Перший суд прийняв рішення на нашу користь, апеляція усе «похерила», а другий суд, не знайшовши підстав як виселити цю жінку, придумав таке, що приміщення на 2-му провулку Богдана Хмельницького, 5 — взагалі-то не є гуртожитком. При цьому, не давши характеристику, що ж це за тип майна.

«На мирову не пішли»

За його словами, також пробували влаштувати «мирові угоди» з мешканцями. Провести експертну грошову оцінку та продати їм це майно.

— Іванков та Макеєва відмовилися брати у цьому участь. А решта людей просто відселилися, бо не захотіли морочити собі голову, — говорить він. — За моєю інформацією, якраз тільки вони там живуть та займають усі кімнати.

Будівля так і залишається у власності «Гайсинрембуду». І на правах власника, керівник компанії справді не дає мешканцям-«самоселам» провести газопостачання.

— Я взагалі їм нічого не можу давати, і не хочу давати. І не зобов'язаний. На підставі чого? Вони хто там такі? — говорить Віталій Кривицький.

Який вихід?

Запитали обидві сторони про те, яке вони бачать розв'язання цієї проблеми.

Мешканець гуртожитку Сергій Іванков каже наступне:

— Зараз ми збираємося подати позов до суду про припинення діяльності товариства «Гайсинрембуд». Адже після такої процедури ця компанія втратить право власності на наш гуртожиток і ми нарешті зможемо вільно ним користуватися, — сказав Іванков.

Натомість керівник «Гайсинрембуду» Віталій Кривицький висловився так:

— Моя трудова діяльність закінчується. Мені вже 62 роки, скоро на пенсію. Тому я передам чи продам свою справу молодим. І от нехай уже інші люди займаються підприємством, та в тому числі відселенням цих людей, — каже Кривицький.

Опитування

А ви на чиєму боці в цій історії?

 

Читайте також:

Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття

У Вінниці масово списують заборгованість з банківських карток

«Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up