У нас буде ще одне місто-побратим. Вінниця налагоджує партнерство з Карлсруе

У нас буде ще одне місто-побратим. Вінниця налагоджує партнерство з Карлсруе
Ринкова площа в Карлсруе. Серед пам'яток тут особливо цікавою є піраміда, яка була побудована над гробницею маркграфа Карла III Вільгельма
  • Німецьке місто Карлсруе висловило ініціативу налагодити побратимські зв’язки з нашим містом. 
  • Вінницька влада готує проект угоди й вже домовилася про студентські обміни. 
  • Від цього «виграють» студенти нашого Техуніверситету, адже Університет Карлсруе вважається одним з кращих політехнічних вишів Німеччини. 
  • А чим ще привабливий наш майбутній побратим? Та скільки в нас є поріднених міст?

У Вінниці може з’явитися ще одне місто-побратим. Це Карлсруе, німецьке місто у землі Баден-Вюртемберг. Про це йдеться в рішенні виконкому від 22 вересня №1988.

«Враховуючи ініціативу міста Карлсруе щодо налагодження побратимських зв’язків з Вінницею, підготувати Угоду про побратимство між Вінницькою міською територіальною громадою та містом Карлсруе (земля Баден-Вюртемберг, Німеччина)», — пишуть в рішенні, яке ще мають затвердити на сесії міськради.

Першим кроком налагоджування партнерства стануть студентські обміни: вінницькі учні вишів зможуть стажуватися у місті Карлсруе, заявили у Вінницькій міській раді.

Відео дня

Що відомо про майбутнього побратима?

Карлсруе — місто, яке за кількістю населення схоже на Вінницю. На кінець 2020 року тут проживали 308 тисяч людей (у Вінниці — 370 тисяч мешканців на 2017 рік). 

В німецькому місті є технічний університет, який вважається найстаршим у Німеччині та одним із найкращих у таких напрямах навчання, як машинобудування, інформатика й електротехніка.

Історичний центр німецького міста — наче «віяло». Вулиці тут відходять прямими лініями від палацу Карлсруе

У Карлсруе розвинена мережа громадського транспорту — є автобус, фунікулер, а трамвайні колії поєднані з залізничними, завдяки чому трамвайні вагони возять мешканців у передмістя.

Німецька мережа трамвай-поїзд має назву «Штадтбан Карлсруе». Маршрутна мережа складає понад 260 кілометрів колії та 190 станцій

Окрім того, в німецькому місті розвинена промисловість, яка представлена такими напрямками: транспортне й електротехнічне машинобудування, нафтопереробна, металообробна, хімічна, поліграфічна, харчова промисловість. У місті знаходиться найбільший у Німеччині нафтопереробний завод.

І до слова, громада Карлсруе публічно підтримує Україну в війні з росією.

«У день незалежності України на центральній площі відбулась демонстрація. Було більше тисячі людей, в основному українців. Мер міста Франк Ментруп привітав українців з днем незалежності України, провів паралелі з подіями 2 світової війни та закликав підтримувати Україну!», — написав на своїй facebook-сторінці заступник міського голови Андрій Очеретний.

У Вінниці були два «брати» в росії

Наразі у нашого міста є шість поріднених міст:

  • Кельце, Польща
  • Пітерборо, Великобританія
  • Бірмінгем, США
  • Бурса, Туреччина
  • Бат-Ям, Ізраїль
  • Паневежис, Литва

До початку гібридної війни на Сході України та анексії росією Криму, у Вінниці було ще два побратими з росії — це Липецьк та Невський район Санкт-Петербургу. До них зверталися депутати вінницької міськради у березні 2014 році, перед початком «референдуму» в Криму.

«Пока не поздно, ми вместе с вами можем остановить войну, которая стучится к нам в  двери. Призываем вас обратиться к руководству вашего государства с просьбой невтягиваться во внутриполитический конфликт в Украине», — зачитував звернення депутат міськради Степан Бессолов у березні 2014 року.

На листи від росіян не отримали жодної відповіді. І тільки у 2016 році Вінницька міська влада розірвала з ними побратимські стосунки.

В чому суть побратимства?

З сайту міської ради читаємо, що міста-побратими — це міста, розташовані в різних державах, між якими встановлені постійні дружні зв’язки для взаємного ознайомлення з життям, культурою та історією, з метою укріплення співробітництва.

«Співробітництво міст полягає в обміні делегаціями, художніми та спортивними колективами, виставками, літературою, кінофільмами, фотоматеріалами, організації різноманітних проектів з метою вивчення та розуміння історичних, культурних, життєвих подібностей та розбіжностей, в обміні інформацією про життя міст та ведення міського господарства», — йдеться в поясненні.

Утім нинішній час показав ще одну перевагу від побратимства — гуманітарна допомога. Жителі поріднених міст передавали Вінниці медикаменти, речі та харчі, вантажі для наших захисників; приймали вінницькі родини, які шукали прихисток від війни. А нещодавно польське місто Кельце подарувало Вінниці два автобуси, які пройшли повний капремонт і невдовзі почнуть їздити вулицями нашого міста.

 

Читайте також:

Допомога вінничанам. Як оформити, що пропонують і кому надають підтримку

Дивіться, яке миле відео! Юні вінничани привітали Вінницю з її 659-річчям

Перевезли 100 сімей і тонни агрегатів: як компанія з Харкова перезапустилась у Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій Поліщук

    Головне, щоб наша інноваційна влада не поділилась з побратимами досвідом проведення тендерів на будівництво та громадських слухань...
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — приєднуйся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

keyboard_arrow_up