У Академічному роздавали «Доступне житло». Які особливості програми

У Академічному роздавали «Доступне житло». Які особливості програми
Світлана Максимець розповіла, що її сім'я заплатила тільки 50% вартості від квартири. У їхньому домі середня вартість «квадрату» — 14 тисяч гривень
  • Дев’ять сімей, серед яких родини АТОвців та переселенців, отримали ключі від квартир за державною програмою «Доступне житло».
  • Її суть — частину коштів за квартиру платять з бюджету.
  • Поговорили з учасниками програми та дізналися про її особливості

«Доступне житло» знов діє. Програма, яку відновили два роки тому, передбачає відшкодування третини вартості житла людям, які потребують покращення житлових умов. І половину ціни – учасникам АТО і переселенцям. Але іншу частину від суми люди мають сплатити одразу.

Десятого квітня дев’ять сімей отримали ключі від своїх квартир в будинку на Миколаївській, 23 саме за цією програмою. Учасники програми розповідали, що перелік документів був масштабним, хоча й чекали у черзі на житло не довго — лише один рік.

Відео дня

— Документи всі зібрати дійсно було не просто. Оскільки мій чоловік учасник АТО, то заплатили тільки 50% за квартиру. Але площа квартири була більшою, ніж передбачено нормативами, за додаткові квадратні метри ми заплатили 70% від вартості. Усе інше заплатила держава. Очікували на квартиру в черзі орієнтовно один рік, — розказала дружина учасника АТО Світлана Максимець.

— Ми мали отримати житло наступного року. Але хтось у черзі перед нами відмовився, і нам запропонували купити квартиру в Академічному. Це була приємна несподіванка. Документів багато збирали, це було непросто. Хоча нам допомагали співробітники регіонального відділення Держмолодьжитла. Наша родина - це переселенці, то заплатили тільки половину від вартості квартири, — розказала переселенка з Донецьку Лариса Чарських.

Тільки перевірені забудовники

У будинку на Миколаївській, 23 люди загалом заплатили за свої квартири 4,9 мільйона гривень, а держава підтримала ще на 3,09 мільйона гривень.

За словами голови правління Держмолодьжитла Сергія Комнатного торік так само отримали 24 родини вінничан. Хоча і додав, що попит на програму значно переважає можливості держфонду:

— У реєстрі 384 сім'ї з Вінницької області ще очікують на своє житло. І на це бюджетний рік вже закладено 2,5 мільйона гривень з місцевих бюджетів та 6-7 мільйонів з державного бюджету тільки на Вінницьку область, — сказав Комнатний.

Чиновник пояснив нюанси програми «Доступне житло»:

  • Переселенці та АТОвці сплачують тільки 50% від вартості житла, а люди, які потребують покращення умов — 70%. При тому ці кошти потрібно внести одразу, а інше сплачує держава.
  • Люди обирають самостійно житловий об’єкт та квартиру. Але забудовник має відповідати певному переліку вимог, завершити будівництво об’єкту за один рік. Купити квартиру на вторинному ринку за програмою «Доступне житло» не можна.
  • Пакет документів можна подати онлайн, на офіційному сайті Держмолодьжитла. Там же вказаний перелік та зразки.

— Разом з онлайн-сервісом ми започаткували ведення відкритого онлайн-реєстру громадян. Тобто, учасники зможуть відстежувати своє просування у черзі на житло. І це все відкрито, прозоро, — сказав голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний.

Разом з цією програмою у Вінниці діє ще й міська — «Муніципальне житло». Зараз за нею будують об’єкт на Старому місті, де вартість квадратного метра — 10 930 гривень. Про особливості «Муніципального житла»

Про плани на Академічний

Генеральний директор концерну «Поділля» Тимофій Гіренко, компанія якого є головним забудовником мікрорайону «Академічний», розказав про майбутні плани на цю частину Вінниці.

— Район «Академічний» є дуже цікавим — тут немає магістральних доріг, саме місце мальовниче і ми його активно розбудовуємо. Тут низька щільність забудови, де вільні майданчики залишаємо під озеленення та спортивні, дитячі майданчики.

З міською владою в нас гарна співпраця: місто вкладається у будівництво доріг, запуск нових маршрутів громадського транспорту. Два роки тому відкрили дитсадок, торік — перший торговий центр та приміщення під амбулаторію сімейного лікаря.

А взагалі, за інвестиційною угодою з міською владою ми маємо тут збудувати ще один дитсадок, школу на 33 класів за власні кошти. Крім того плануємо звести як мінімум ще один торговий центр, — сказав Гіренко.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Олег Віка Гуменюк

    Гарна новина ми вас вітаємо.
  • Ксюша Цимбалюк

    Порошенко роздає?
  • Светлана Серачева Серачева

    Теж мені доступне житло за 220 тисяч гривень ) поділіть майже 5ть лямів на 23 сім'ї. Це треба 5 років не їсти, не одягатись тільки збирати на квартиру. І то це при середній зарплатні в 5000грн ) і сміх і гріх)
  • Слава

    Так так мій чоловік теж атовець,і наобіцяли золоті гори,,,а самі платим шалені грожі за кварт плату,,,нема справедливості
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up