«Цю пісню знайшов батько». Як приспали Париж колисковою з Вінниці

«Цю пісню знайшов батько». Як приспали Париж колисковою з Вінниці
«Оберіг» виконує акапельно давні народні пісні, повстанські і пісні АТО/ООС
  • Перший альбом випустив колектив народного вокального ансамблю «Оберіг».
  • 12 гран-прі упродовж п’яти років і звання народного — такий результат співаків.
  • Нинішній рік завершують ще однією перемогою — на всеукраїнському конкурсі «Сурми звитяги».
  • Чим вирізняється «Оберіг» з-поміж інших співочих колективів? В чому потребує підтримки?

Чим відрізняються виступи «Оберегу» від інших співочих колективів? По-перше, співають здебільшого без музичного супроводу. Виконують давні народні пісні. Роблять їх обробку для виконання на три-чотири голоси  і несуть до глядача.

— Спів у три-чотири голоси це одна з найскладніших форм виконання, — розповіла керівниця «Оберегу» відома у нашому краї збирач народних традицій і автентичних пісень Ніна Бегас-Коваль. — Мені не відомо, хто ще на теренах області робить обробку давніх народних пісень для чотириголосого виконання. Це складно . Зате як звучать такі твори! Саме це вирізняє наш колектив з-поміж інших — співаємо у три-чотири голоси».

Одним з таких творів є «Колискова», з якою перемогли на конкурсі у Парижі. Цю пісню пані Ніні подарував батько.

Відео дня

Можна слухати хоч кожен вечір!

— Якось тато приніс мені шматок надірваного аркуша паперу, —  каже пані Ніна. — Тато історик, підтримує мене у всьому. Коли йому випадково потрапила до рук така знахідка, одразу передав її мені. Там були слова «Колискової». У тексті значилося, що це пісня 1800 року. Не повірите,  брала його до рук, а серце заходилося від хвилювання — це ж текст 19 століття!

Забігаючи наперед скажемо, що на «Колискову», яку пані Ніна записала зі своїм колективом, виконала у власній обробці і виставила на сторінці ансамблю у Фейсбуці, надійшли відгуки. Один з дописувачів уточнив, що це «Колискова» з Наддніпрянщини. Написав, що чув, як її співали бабусі у їхньому селі.

Слухати її у виконанні «Оберегу» можна хоч кожен вечір! Звучить дуже зворушливо. Не дивно, що вінничани «заколисали» нею журі міжнародного фестивалю мистецтв у Парижі Etoiles de Raris.

За словами пані Ніни, конкурс відбувався онлайн. Воно й добре, бо на поїздку до Франції навряд чи зібрали б кошти.

— Відверто кажучи, ми не дуже вірили, що станемо переможцями, — ділиться думками керівниця колективу. — На конкурс надіслали роботи понад тисячу учасників. Щоправда, це були не тільки пісенні твори. Конкурс жанровий. Ми брали участь у номінації автентичної пісні. Міжнародне журі присудило перше місце саме нашій «Колисковій»! Це ж яке визнання! І не де-небудь, а в Парижі! Якщо давня українська пісня зачарувала іноземців, то і нас має захоплювати, маємо співати її частіше і гучніше. Співати своє, українське це круто вже тому, що його визнають у світі.

Диплом за перше місце з Парижа поки що найбільш престижна відзнака «Оберегу», але не єдина.

Жодного разу не опускалися на третє місце

Запитую пані Ніну, хто входить до складу колективу, чи мають виконавці професійну освіту.

— Ми беремо участь у багатьох конкурсах серед професійних виконавців, але в колективі жодного професіонала, ніхто зі співаків не має музичної освіти, — розповідає Ніна Бегас-Коваль.  — Крім мене хіба що. Я вивчала музику і українознавство у нашому педагогічному університеті імені Коцюбинського.

Нині колектив має два склади виконавців, загалом їх майже десятеро. Це студенти, молодь, які люблять музику, українську пісню і хочуть нести її в люди. Допомагає їм в цьому їхня керівниця.

— Дуже непросто знайти виконавців, які можуть увійти в ансамблеву гармонію, — говорить Ніна Бегас-Коваль. — Дуже складно вибудувати чотири голоси. Але ми стараємося. Нам багато чого вдається. За неповних п’ять років існування здобули на різних конкурсах — від обласних до міжнародних — 12  гран-прі, а також вибороли приблизно 30 перших і других місць. При цьому жодного разу не опускалися на третє місце. Тільки перше або друге…

У цього колективу є ще одна особливість. «Оберіг» один з небагатьох, хто виконує повстанські і стрілецькі пісні. Нині до репертуару додалися пісні АТО/ООС.  Найбільше з них ті, що їх написала Христина Панасюк з Рівного. Вона одна з найактивніших і найбільш відомих виконавців пісень на фронті.

— Чому ми не можемо мати свої авторські пісні? — якось задала собі це питання Ніна Бегас-Коваль. Колектив підтримав її. Так народилася авторська пісня «В нас є ще!». Ключові слова в ній: «В нас є ще кого захищати, в нас є що боронити…»

Після перемоги на обласному конкурсі «Сурми звитяг» «Оберіг» став учасниками гала-концерту всеукраїнських «Сурм…». Як пояснила пані Ніна, це не просто концерт, як фінальний акорд фестивалю. Гала-концерт став продовженням конкурсу.

Професійне журі у складі відомих співаків, композиторів, музикознавців оцінювало виступи і визначало переможців. Виступали у Львові, у залі Національної опери театру імені Соломії Крушельницької. Для участі організатори відібрали кращих з кращих.

Потрапити на гала-концерт це вже неабиякий успіх «Оберегу». А перемогти! Саме так зробили вінничани. У номінації «Авторська пісня» їхній твір «В нас є ще!» визнано кращим. Додому зі Львова співаки повернулися з дипломом першого ступеня і неймовірними враженнями від фіналу і екскурсії по історичних місцях міста Лева.

Все тримається на ентузіазмі

А тепер про другий біг медалі талановитого колективу під назвою «Оберіг». Співочий діамант міг би розкритися ще багатьма іншими гранями, якби мав підтримку. На жаль, поки що його відблиск не приглянувся тим, хто міг би взяти колектив під своє крило. Ніна Бегас-Коваль створювала ансамбль на базі Донецького національного університету імені Стуса, де вона працює. У навчального закладу, схоже, нема коштів  на підтримку.

Тому все тримається на ентузіазмі. Найскладніше, зрозуміло, шукати кошти для поїздки на фестивалі, конкурси. Наприклад, щоб виступити на фестивалі «Золоте руно» у Грузії, пів року оббивали пороги різних структур. Дорогу до Львова на гала-концерт «Сурми звитяги», щоправда, оплатив департамент соціальної політики. Але тільки дорогу. Все інше учасники фінансували за власні кошти.

Нині артисти знову у пошуку грошей. У травні 2022 року мають намір виступити на ще одному міжнародному конкурсі, що відбуватиметься у Болгарії. У планах «Оберегу» записати кліп про автентичну колядку у супроводі давньої народної пісні «Зажурилась, гей, крута гора». Все знов упирається у відсутність коштів. Керівниця колективу і виконавці щиро вдячні адміністрації молодіжного центру «Квадрат» за те, що допомагають знімати відео сюжети про «Оберіг». Артистам так хочеться мати постійну і надійну підтримку!..

Готуються до поїздки у Болгарію

У травні 2022 року «Оберіг» має намір виступити на ще одному міжнародному конкурсі, що відбуватиметься у Болгарії.

Це стане можливим, якщо вдасться знайти спонсора. Власних грошей на дорогу і проживання у хлопців і дівчат, на жаль, нема.

Якщо у когось з користувачів сайту є можливість і бажання підтримати талановитий колектив, просимо повідомити.

У планах «Оберегу» записати кліп про автентичну колядку у супроводі давньої народної пісні «Зажурилась, гей, крута гора».

Знову все упирається у відсутність коштів.

Марафон колядок і щедрівок

Напередодні новорічно-різдвяних свят «Оберіг» організував флешмоб з вивчення автентичних колядок та щедрівок. Провели його у залі молодіжного центру «Квадрат» з метою вивчення пісень зимової календарної обрядовості. Зібралася молодь і дорослі. Щедрували і колядували усім залом. Разом з колективом «Оберегу» виступав фольклорний гурт «Бурти».

Онлайн трансляція відбувалася на сторінці ансамблю у Фейсбуці.

— Намагаємося пропагувати українську автентику всіма можливими способами, — каже Ніна Бегас-Коваль. — Нам дуже близькі традиції, хочемо ділитися ними, щоб більше людей дізнавалися про своє минуле.

Естафету флешмобу з вивчення автентичних колядок і щедрівок вінничани передали на Тернопільщину і Львівщину. Як пояснила пані Ніна, там є їхні гарні знайомі: у Тернополі Наталка Капінос, у Львові — Ірина Смаль, які також збирають і пропагують давні колядки і щедрівки. 
 

Читайте також:

«Алло! Я — Чорнобиль…» 300 вінничанок працювали на ліквідації аварії на Чорнобильській станції

Без доріг та тротуарів. Як за півтора місяця реконструкції змінилася Батозька

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up