«Ця культура несерйозна». Гречка уже продається по 48 гривень за кілограм

«Ця культура несерйозна».  Гречка уже продається по 48 гривень за кілограм
  • Які продукти у жовтні стали дорожчі і на скільки?
  • Нова ціна на гречані крупи.
  • Чи вплинув на подорожчання гречки коронавірус?

На Центральному ринку у минулу суботу один з продавців виставив новий цінник на гречку. Кілограм зелених круп продавав за 48 гривень. Дивно, бо на «Урожаї», де все дорожче, у той само день такі крупи можна було купити по 45 гривень за кілограм. Обсмажені й очищені коштували по 40 гривень за таку ж кількість.

Вартість гречаних круп поступово зростає ще з весни. Тоді з початком жорсткого карантину гречку «підмітали» з прилавків магазинів. У торговельних маркетах крупи дешевші, ніж на ринку. Все одно додали в ціні.

Є ціна — сіють, нема — викидають із сівозміни

— Аграрії вважають гречку несерйозною культурою, — каже заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку Василь Темченко. — Великі агрохолдинги сіють її дуже мало. Тому така строкатість у посівах. Це добре видно, якщо порівняти, наприклад, хоча б останніх п’ять років.

Відео дня

Як пояснив співрозмовник, з гречкою обходяться приблизно таким чином: є ціна — сіють і продають, нема ціни — гречку викидають з сівозміни.

Того й ціна «стрибає».

Про гречку майже не згадують у звітах. Журналіст уважно переглянув звіти директора обласного аграрного департаменту, які він традиційно робить в облдержадміністрації. Так ось, із середини серпня до нинішнього часу, посадовець наводив цифри по різних сільськогосподарських культурах. Звітував про площі, урожайність, валовий збір вирощеного. Але за весь цей час жодного разу не згадувалося про вирощування гречки.

Нема такої інформації і на сайті департаменту.

Її вдалося знайти у базі даних міністерства агропромислового розвитку. Цифри за попередні роки взято зі звітів на різних нарадах фахівців обласного агродепартаменту.

Яка ж ситуація з вирощуванням гречки у нинішньому році?

Рекордний урожай з малої площі

Порівняйте, скільки в області сіяли гречки упродовж останніх років. У 2016 загальна площа гречаного поля становила майже 15 тис.га. А вже у 2018 — тільки вісім тис.га. У 2019 — 4,7 тис.га, 2020 — 6.7 тис.га.

Минулий рік, 2019-й став тим роком, коли не тільки в області, а загалом в державі «обвалили» виробництво гречаних круп. Це одна з причин цьогорічного зростання їх вартості.

Торік в Україні під вирощування гречки відвели 67,5 тис.га, у нинішньому році — 78,5 тис.га

Наша область відзначилася рекордним урожаєм гречки. З гектара зібрали по 21 центнеру насіння. Після нас йде Київська з область з показником 15 ц/га. У всіх інших регіонах показники значно нижчі. В середньому по Україні з гектара зібрали по 12,8 ц/га насіння гречки. Загалом намолочено трохи більше 100 тис.т. насіння.

Показник нашої області — 14,2 тисячі тонн.

Дефіциту не буде

Період дефіциту гречки ми вже пройшли. Саме тоді суттєво зросла ціна на крупи.

У 2014-му гречку можна було купити по сім гривень за кіло. Згодом через дефіцит круп вони подорожчали до 40-45 гривень за кілограм. Потім ціна почала знижуватися. Завезли китайську гречку і врегулювали потребу ринку.

Але до попередніх семи гривень за кіло, зрозуміло, не повернулися.

Деякий час вартість круп залишалася стабільною. З початку нинішнього року «поповзла» вгору.

Економісти пояснюють, що рентабельність гречки дуже висока. Її вирощування не потребує особливих затрат. Небагато коштів вкладають у переробку зібраного врожаю. Найдорожча складова у переробці — електроенергія. Тому складно зрозуміти подорожчання круп.

Вирощеної у нинішньому році гречки цілком достатньо для забезпечення потреб області. Окрім того, крупи для гречаної каші до нас завозять з інших регіонів.  

Дефіциту на них однозначно не буде. А ось з ціною прогнозувати непросто.

Де крупи продають у три дорога?

Знайомі, які проживають у Європі, чи за океаном, стверджують, що там гречані крупи для місцевих дивина. Вони не знають, що це таке. Тому й не споживають. На прилавках магазинів гречки немає.

За винятком окремих маркетів, де торгують продуктами з України.

Ось інформація, яку повідомив колега зі столиці Португалії Лісабона.

За його словами, в магазині українських товарів ціна на гречані крупи висока у порівнянні з нашими в Україні.

За кілограм треба заплатити 3-4 євро. Так само недешево коштують вони й в інших зарубіжних країнах. Купують здебільшого українці, які там проживають чи тимчасово працюють.

За що ще треба платити більше?

У жовтні майже на чверть  (23,7%) зросла ціна на цукор. Ще більше, на 27,8 відсотків, додали у вартості курячі яйця.

Про це повідомляє обласне управління статистики, в якому зазначено, що загалом продукти харчування стали коштувати дорожче тільки на 0,7 відсотка у порівнянні з вереснем місяцем.

У бік збільшення переписали цінники також на соняшникову олію. Її продають дорожче на 7,2 відсотки. Зросли ціни також на хліб, кисломолочну продукцію, м'ясо птиці, сало та молоко.

Вінничанам довелося дорожче платити (на 6,9%) за житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива. Причина в тому, що підвищилися тарифи на опалення на 26,1%, а також подорожчав природний газ на 17,8 відсотків.

За проїзд у міжміських автобусах пасажири уже сплачують більше грошей, ніж раніше, на 0,4%. Ціни на проїзд у міських автобусах, принаймні в обласному центрі, не змінилися. Тим часом квитки на пасажирські потяги подешевшали на шість відсотків. Принаймні так стверджують фахівці обласного управління статистики.

Фахівцям найскладніше пояснити, чому дорожчає цукор. За словами економіста Леоніда Козодоя, раніше у період виробництва «свіжих» кристалів вартість продукції залишалася стабільна. В області уже зварили понад сто тисяч тонн цукру з буряків нового врожаю. Це найбільше у порівнянні з іншими регіонами держави. Окрім того, маємо перехідні запаси. Незважаючи на це, за кілограм цукру треба сплатити 20 гривень, а деякі продавці на ринках просять на гривню дорожче.

— Цукру у нинішньому році буде менше, ніж торік, і не тільки в області, а й загалом у державі, — прогнозує економіст Леонід Козодой. — Але ж нині його достатньо. І попит менший, ніж це буває у літній період.

Опитування

Чи помітили ви подорожчання гречки?


Читайте також:

Нема вже «старої» ціни. Цукор за тиждень подорожчав на п’ять гривень. Який прогноз?

Вінничани заборгували майже мільярд. Тільки за опалення винні мешканці понад 1300 будинків 

Карантин не відмінили, касові апарати не скасували. З якими думками вінничани повертаються з Києва?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ella Ç.

    Даже если бы гречку ели только мы, то что, её сеять не нужно? Много чего едим только мы, но это не значит, что это не нужно производить. Лично я и не только, обожаю гречку. Она малокалорийная и в ней много полезных элементов. И наконец то начали бы уже что то делать для своего народа! А то получается, что раз гречка не особо котируется за границей, то и наши обойдутся. Когда уже в этой стране будет хоть мало мальский порядок...? И они ещё взывают к патриотизму, гадя людям на голову. Не стесняясь.
  • Читач41

    брехня, що гречку їмо лише ми! гречку в Німеччині, Італії їдять і білоруси, росіяни, поляки, молдавани, румуни, болгари, югослави. І продають її в російських і польських магазинах. т.зв. "укр.магазинів" практично немає, лише в Римі. Гречки не те щоб зовсім не було в інших країнах Європи. Її рівень популярності на рівні булгуру у нас років 7 назад. +вона йде кормова
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up