«Це сумашедші втрати»: чому два цукрозаводи області зупиняли роботу?

- В області вимушено зупиняли роботу два із п’яти цукрозаводів.
- Чи тільки несприятлива погода призвела до надзвичайної події? Що ще стоїть на заваді цукроварам у виробництві солодких кристалів?
- Скільки вже виробили цукру?
Два із п’яти цукрозаводів області зупиняли роботу нинішньої осені у сезон переробки буряків.
—Зупинка заводу це сумашедші втрати, — сказав у розмові з журналістом «20 хвилин» колишній технолог одного з цукрозаводів області, який погодився спілкуватися на умовах анонімності. Бо це підприємства безперервного виробництва: технологічний процес відбувається протягом усього періоду переробки буряків.
Списали все на негоду
Офіційно причиною зупинки виробничого процесу називають затяжні дощі у першій декаді жовтня. Непогода стала на заваді копанню буряків. Заводи залишилися без сировини і змушені були зупинити технологічний процес. Така інформація є на сайті обласної військової адміністрації. Щоправда, у повідомленні не уточнюється: повністю, чи частково зупинена робота. Адже від цього належить обсяг втрат, завданих цукроварням.
Чи тільки дощі призвели до зупинки? Адже дощі випадали восени і в попередні роки. Бувало, навіть снігом притрушувало поля, коли копали буряки. І морози наставали у такий період. Але цукроварні все одно працювали. Та й нині три із п’яти заводів продовжують роботу. Для них дощі не зупинили виробничий процес.
Колишній головний технолог цукрозаводу висловив свою думку з приводу того, чому два підприємства у розпал сезону копання цукрових буряків опинилися, як він каже, на голодній пайці, тобто без сировини. За його словами, не тільки негода стала причиною.
Сучасні комбайни не бояться негоди
—На мою думку, причина зупинки двох цукрозаводів не в дощах, а у прорахунках їхніх спеціалістів, — каже колишній технолог. — Якщо точніше, то на цих двох заводах, мабуть, не було необхідного запасу сировини. Коли ми працювали, мінімальний запас буряків мав бути на три дні роботи заводу. І він постійно поповнювався таким чином, щоб така запасна «триденка» залишалася протягом усього виробничого сезону.
Співрозмовник припускає, що на двох зупинених підприємствах буряки переробляли, як кажуть, з коліс: стільки завезли — стільки й відправили на конвеєр. Дехто називає такий метод ефективним, бо буряки не потрібно складувати у буртах, мовляв, тоді вони в’януть і з них менше отримують цукру. Але є і зворотний бік медалі: відсутність такого запасу може призвести до зупинки виробничого процесу. Саме це сталося на двох заводах нинішньої осені.
—У наш час, практикували ще один метод, — продовжує розмову колишній технолог. — Вивозили буряки з поля і складували їх на обочині. У випадку негоди вантажівки під’їжджали до таких буртів і їх кузова наповнювали сировиною, далі везли на завод. Тобто, ставилося завдання чим швидше викопати буряки і вивезти з бурякової плантації, аби у випадку дощів не грузнути на плантації. Не знаю, чи таке практикують нині.
Незрозумілою для колишнього технолога залишається головна причина: чому все-таки не підвезли сировину?
—Нині буряки вже не копають старими бурякозбиральними комбайнами, — говорить він. — Це в наш час збирали корені комбайнами марки РКС, які грузли під час негоди, тому їх не випускали на поле під час дощів. Нинішні машини не бояться багнюки. Знаю господарство, яке на час копання буряків орендує комбайн марки Розповідають, що така техніка працює за будь-якої погоди. Орендують комбайн марки Holmer, купувати дорого. Бо використовують тільки в один період року, для копання буряків, і то якщо їх посіють. Тому оренда обходиться дешевше.
Не називають заводи
У повідомленні обласної військової адміністрації про зупинку двох цукрозаводів не сказано, де сталася така подія. Не назвали підприємства і в департаменті агропромислового розвитку. Так само нічого не говориться про втрати. Всі цукроварні у приватній власності, тому збитків зазнали підприємці. Зрозуміло, що вони не мають наміру оприлюднювати те, що відбувається на їхній «кухні».
Як пояснив колишній головний технолог цукрозаводу, виробничий процес може бути зупинений у декількох варіантах: повністю, або частково, коли підприємство працює, скажімо, на певну частину своєї потужності. Відповідно буде рівень втрат. За його словами, найбільше збитків стається під час повної зупинки виробництва. Адже виробництво цукру це складний фізико-хімічний процес, він включає в себе цілу низку етапів: механічного, хімічного, теплового…
Нагадаємо: загалом в області протягом останніх років буряки переробляють на п’яти цукрових заводах: ПрАТ «ПК «Поділля» ВП «Крижопільський цукровий завод», ТОВ «ПК «Зоря Поділля» ВП «Гайсинський цукровий завод», а також ТОВ «Цукорагропром» філія «Жданівський цукровий завод», ТОВ «Агрокомплекс «Зелена долина» ВП «Цукровий завод» і ТОВ «Юзефо-Миколаївська АПК» ВП «Михайлинський цукровий завод».
На опті цукор по 21 гривні за кілограм
Зупинка цукрозаводу це, зрозуміло, надзвичайна подія, але не така вже й рідкісна, зазначив у розмові з журналістом «20 хвилин» ще один співрозмовник, колишній головний економіст обласної асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой. Такі випадки у нас бували й раніше. Причиною ставала негода, що завадила копати буряки і завозити на завод.
За словами співрозмовника, є ще одна проблема, яка позначається на роботі цукрозаводів. Вона завдає ще більших збитків і не тільки тим двом підприємствам, які зупиняли роботу.
Пан Леонід говорить, що навіть йому, економісту з великим досвідом, непросто пояснити можливість працювати цукрозаводам в умовах нинішньої цінової політики.
—В одній з великих торговельних мереж, де я купую продукти, вартість цукру нині становить 28 гривень за кілограм, — каже співрозмовник. — Це значно нижче собівартості його виробництва. Ще більше вразила ціна на оптовому ринку. Там кілограм цукру можна купити по 21 гривні за кіло, щоправда, якщо купуєш оптом. За таких цін цукрозаводи взагалі не зможуть працювати. Та й хто захоче вирощувати буряки при таких цінах?
Співрозмовник порівняв нинішню ціну на цукор з вартістю картоплі. Каже, ці два продукти майже зрівнялися у своїй вартості. Але виростити картоплю набагато дешевше. Тоді як у виробництві цукру затрати набагато більші — 40 відсотків.
Буде менше, як торік
Попри всі негаразди, про які йшлося вище у нашій публікації, в області уже виробили 100 тисяч тонн цукру з буряків нового врожаю.
Втім, вийти на показник минулого року, навряд чи вдасться. Принаймні, фахівці прогнозують зменшення виробництва цукру за підсумками нинішнього виробничого сезону.
Нагадаємо: у 2024 році на заводах області зварили 350 тисяч тонн цукру. Для порівняння: у 2023-му було 442 тисячі т, у 2022-му — 360 тисяч тонн.
Читайте також:
«Напишіть, щоб не брали гроші у дітей»: волонтер відповів на докори про дитячі донати
Верблюди під Козятином: розповідаємо неймовірну історію маєтку «Софіївка», що вражав Європу
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.