«Це просто катастрофа!» Чому гине риба у воді і що робити з мертвим «сріблом»?

«Це просто катастрофа!» Чому гине риба у воді і що робити з мертвим «сріблом»?
На відстані 80 метрів уздовж берега видно мертву рибу біля села Новоселівка Тульчинського району, цей факт встановили інспектори Рибоохоронного патруля
  • Брацлав, Новоселівка, Маньківка — три населені пункти, біля яких у серпні масово гине риба.
  • Всі вони розташовані на березі Південного Бугу.
  • Хто має утилізувати мертву рибу?

Про масову загибель риби у селі Маньківка Тульчинського району редакцію повідомив чоловік на ім’я Роман. Він приїхав у гості і пішов до річки.

«Це просто катастрофа! — розповів по телефону чоловік. — Щороку приїжджаю сюди влітку на відпочинок, але такого, як тепер, ніколи раніше не бачив».

Причину ще не встановили

На підтвердження сказаних слів чоловік надіслав відео, яке він зняв на телефон на березі річки.

Відео дня

За його словами, найбільше мертвої риби можна побачити біля місця, де в річку впадає струмок. Каже, його в селі називають «Ринове джерело».

Пан Роман не залишився байдужий до побаченого. Зателефонував до Державної екологічної інспекції в області. Фахівці оперативно відгукнулися на повідомлення. Виїхали на місце. Зробили необхідні забори води і матеріалу. Побачене зафіксували на фото. Про факт мору риби повідомили на сайті інспекції разом з відзнятими фото.

«Під час огляду працівниками відділу державного екологічного контролю тваринного світу та біоресурсів виявлено масову загибель риби та складено відповідний акт обстеження водного об’єкту, — йдеться у повідомленні  екологів. — Проводиться інструментально-лабораторне дослідження відібраних проб на вміст забруднюючих речовин. Про результати дослідження буде повідомлено додатково».

 

Журналіст «20 хвилин» спілкувався зі старостою села Віталієм Миколаєнком.

Посадовець підтвердив факт мору риби. Каже, такої масової загибелі, як тепер, раніше не було. Частину викинуло хвилею на берег, решта знаходиться у воді біля берега.

За словами чоловіка, мертва риба розкладається у ці спекотні дні і від цього відчувається неприємний запах.

«Сьогодні, 25 серпня, до нас має приїхати комісія фахівців Держродспоживслужби, буду виясняти, що робити з мертвою рибою, екологи уже приїжджали, брали забір води», — говорить староста села.

На жаль, це непоодинокий випадок загибелі риби у річці Південний Буг. Вінницький рибоохоронний патруль повідомив у Фейсбуці, що виявив факт мору поблизу села Новоселівка того ж Тульчинського району.

«Працівниками рибоохоронного патруля на місці оглянуто та досліджено водойму, — йдеться у дописі. — На ділянці річки протяжністю 80 метрів, виявлено мертву рибу різних видів — карась сріблястий та плітка. Проводяться підрахунки загиблих біоресурсів для визначення розміру збитків».

Про факт загибелі риби повідомили в Державну екологічну інспекцію.

Інспектори Рибоохоронного патруля виїжджали у ще одне місце, де загинула риба. Про втрати рибо ресурсів у річці біля селища Брацлав на «гарячу» лінію їхньої організації повідомили місцеві жителі.

«У районі мосту, приблизно 300 метрів вище по течії, виявили загиблих сріблястих карасів. Більша частина мертвої риби знаходилася у заростях прибережної зони», — написали інспектори. Вони  відібрали проби води і передали на дослідження екологам.

Що робити?

Майже кожного року у спекотні фіксують загибель риби у населених пунктах, прилеглих до Ладижинського водосховища. Мертву рибу течія несе далі і її бачать в інших місцях вниз по течії річки. Пригадую, раніше фахівці пояснювали таке явища незвичною спекою. Мовляв, у спекотні дні у воді зменшується кількість кисню і риба гине.

Що робити з мертвою рибою? На це запитання журналіст попросив відповісти начальницю Тульчинського районного управління Держпродспоживслужби Юлію Шаблевську.

За її словами, у ситуації, що склалася, має бути такий алгоритм дій. Староста села інформує про факт мору риби голову громади. Той скликає засідання комісії і ухвалюють рішення про утилізацію. Збирати мертвих особин мали б працівники комунального господарства.

«У Тульчині є ветеринарно-санітарний завод, на це підприємство слід передати мертвих рибин», — уточнює співрозмовниця.

Випустили «живе срібло», збиратимуть мертве

У Ладижинське водосховище 26 липня випустили понад 40 тисяч екземплярів дволітки товстолоба середньою вагою 100 грамів та 15 тисяч 730 коропів, середня вага однієї особини теж 100 грамів. Таку інформацію поширив Рибний природоохоронний патруль.

Випустили у воду «живе срібло», а тепер збирати доведеться мертве...

Раніше редакція «20 хвилин» розповідала, що днями виявили масову гибель риби у двох районах Вінницької області. На місця події виїжджали спеціалісти. Прочитати докладніше можна у цій новині: 

Читайте також:

«У нас кавунів зібрали більше, ніж в Одесі». Як вінничани вийшли в лідери по баштанних?

Майже місяць в укриттях провели мешканці Вінниці: статистика повітряних тривог

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Василь Ребезнюк

    Як завжди винних не знайдуть
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up