«У нас кавунів зібрали більше, ніж в Одесі». Як вінничани вийшли в лідери по баштанних?

- В області зібрали 12,6 тисячі тонн кавунів, це найбільше у порівнянні з іншими регіонами.
- В середньому з гектара виходить по 140 центнерів, загалом в Україні — по 81, 5 ц/га.
- Як нам вдалося вийти у лідери по кавунах?
Кавунів нині достатньо і на ринках, і в магазинах. Щоправда, ціни відрізняються кардинально. Наведу для порівняння деякі з них.
На ринку «Привокзальний» два дні тому кавуни можна було купити по 16-18 гривень.
«Якщо заберу оптом, за скільки продасте?» — запитує один з чоловіків продавців. — «Забирай по 14 за кіло», — відповідають йому.
У великому супермаркеті в мікрорайоні «Поділля» на ціннику біля кавунів значить вартість 28,9 гривень за кіло. Не віриться після ціни на ринку, але це так. І купують! Хтось бере цілий, дехто — надрізані половинки.
Тим часом Міністерство агрополітики поширило інформацію про вирощування баштанних культур — кавунів і динь. Дані подано станом на середину серпня нинішнього року.
Приємно було дізнатися, що Вінницька область у лідерах по кавунах. У нас найвища в державі врожайність «смугастих» — 140 ц/га, в середньому по Україні ця цифра становить 81,5 ц/га.
Станом на середину серпня в Україні зібрали 38 тисяч тонн кавунів, у нашій області — 12,6 тисячі тонн.
У повідомленні сказано, що у нашій області зібрали кавуни з площі 0,6 тис. га. Для порівняння: в Одеській — 1,3 тис. га. Але в нас з меншої площі «смугастих» вийшло більше, ніж в одеситів.
Завдяки чому вінничанам вдалося вийти в лідери по кавунах? Їх вирощують фермери, як на півдні, так і в центральній частині області.
Один з фермерів звернув увагу на зміну клімату. Каже, сонячних днів у нас стало більше. Кавун любить тепло — це всім відомо. Але його все одно не вистачає для ранніх сортів. Мій співрозмовник пояснив, що вирощує розсаду у теплицях, а потім після висадки в грунт накриває поле плівкою. Під накриттям ягода росте до настання усталених теплих днів. Тоді плівку знімають.
— Але навіть без плівки кавуни у нас родять, тільки урожай доведеться збирати пізніше, коли баштанних стає багато на ринку, і ціна знижується, — розповів фермер.
За його словами, раніше баштанництвом в області мало хто займався, бо складно було конкурувати з херсонцями. Дешевше звідти завезти. Нині там не до кавунів. Зате маємо свої, вінницькі, баштанні. Смачні! До того ж, набагато дешевші турецьких, яких теж завезли на ринок.
А ось чому в одеситів урожайність баштанних нижча від вінницької, фермер не зміг дати конкретну відповідь. Припускає, що причина в погодних умовах. На якомусь з етапів вирощування баштанних у нас вони склалися кращі, а в одеситів — гірші.
Читайте також:
«По телефону сказали: збирайся на операцію». Вінницьке серце б’ється у грудях киянина
ДТП під Бродецьким з 12-ма загиблими: в суді прозвучало, за яких обставин сталося зіткнення
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
Татьяна Петренко
Читач68
AK reply Читач68
AK reply AK
Людмила Милка
Валера Плахонин