«У нас кавунів зібрали більше, ніж в Одесі». Як вінничани вийшли в лідери по баштанних?

«У нас кавунів зібрали більше, ніж в Одесі». Як вінничани вийшли в лідери по баштанних?
У нашій області на середину серпня зібрали найбільше кавунів,і по урожайності перевершили інші регіони, такі дані Міністерства агрополітики. Фото з фейсбуку села Оксанівка
  • В області зібрали 12,6 тисячі тонн кавунів, це найбільше у порівнянні з іншими регіонами.
  • В середньому з гектара виходить по 140 центнерів, загалом в Україні — по 81, 5 ц/га.
  • Як нам вдалося вийти у лідери по кавунах?

Кавунів нині достатньо і на ринках, і в магазинах. Щоправда, ціни відрізняються кардинально. Наведу для порівняння деякі з них.

На ринку «Привокзальний» два дні тому кавуни можна було купити по 16-18 гривень.

«Якщо заберу оптом, за скільки продасте?» — запитує один з чоловіків продавців. — «Забирай по 14 за кіло», — відповідають йому.

Відео дня

У великому супермаркеті в мікрорайоні «Поділля» на ціннику біля кавунів значить вартість 28,9 гривень за кіло. Не віриться після ціни на ринку, але це так. І купують! Хтось бере цілий, дехто — надрізані половинки.

Тим часом Міністерство агрополітики поширило інформацію про вирощування баштанних культур — кавунів і динь. Дані подано станом на середину серпня нинішнього року.

Приємно було дізнатися, що Вінницька область у лідерах по кавунах. У нас найвища в державі врожайність «смугастих» — 140 ц/га, в середньому по Україні ця цифра становить 81,5 ц/га.

Станом на середину серпня в Україні зібрали 38 тисяч тонн кавунів, у нашій області — 12,6 тисячі тонн.

У повідомленні сказано, що у нашій області зібрали кавуни з площі 0,6 тис. га. Для порівняння: в Одеській — 1,3 тис. га. Але в нас з меншої площі «смугастих» вийшло більше, ніж в одеситів.

Завдяки чому вінничанам вдалося вийти в лідери по кавунах? Їх вирощують фермери, як на півдні, так і в центральній частині області.

Один з фермерів звернув увагу на зміну клімату. Каже, сонячних днів у нас стало більше. Кавун любить тепло — це всім відомо. Але його все одно не вистачає для ранніх сортів. Мій співрозмовник пояснив, що вирощує розсаду у теплицях, а потім після висадки в грунт накриває поле плівкою. Під накриттям ягода росте до настання усталених теплих днів. Тоді плівку знімають.

— Але навіть без плівки кавуни у нас родять, тільки урожай доведеться збирати пізніше, коли баштанних стає багато на ринку, і ціна знижується, — розповів фермер.

За його словами, раніше баштанництвом в області мало хто займався, бо складно було конкурувати з херсонцями. Дешевше звідти завезти. Нині там не до кавунів. Зате маємо свої, вінницькі, баштанні. Смачні! До того ж, набагато дешевші турецьких, яких теж завезли на ринок.

А ось чому в одеситів урожайність баштанних нижча від вінницької, фермер не зміг дати конкретну відповідь. Припускає, що причина в погодних умовах. На якомусь з етапів вирощування баштанних у нас вони склалися кращі, а в одеситів — гірші.
 

Читайте також:

«По телефону сказали: збирайся на операцію». Вінницьке серце б’ється у грудях киянина

ДТП під Бродецьким з 12-ма загиблими: в суді прозвучало, за яких обставин сталося зіткнення

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Татьяна Петренко

    Дорогі та не солодкі. Шкода потрачених коштів
  • Читач68

    Читаю коментарі і не можу зрозуміти чи я в Україні чи в рязані ? Звідки стільки російськомовних? Було б доречно якби редакція газети запровадила лише україномовні коментарі, іншомовні видаляти одразу після публікації. Невже адмін не може це зробити? Інакше ми не позбудемось російської мови.

    AK reply Читач68

    Це запросто можна було б зробити по співпадінні літер "ё", "ы" або просто по набору типових слів. Просто бажання у них немає.

    AK reply AK

    О, судячи з мінусів зечепив за болюче свинособак... ))
  • Людмила Милка

    Ціни нормальні.У Мог.-Подільську по 10 грв.за кілограм.
  • Валера Плахонин

    Хай мене поправлять , але при середній врожайності 140 ц з гектара  зібрали з площі 0,6 тис гектарів тільки 8,4 тисячі тонн ,а не 12,6 тис тонн.Хто "приписав" цих 400 фур кавунів? Статистика чи "завжди свіжа та перевірена інформація"?

keyboard_arrow_up