Три тисячі кілометрів пішки! Легендарний мандрівник кличе охочих піднятися з ним на Говерлу

Три тисячі кілометрів пішки! Легендарний мандрівник кличе охочих піднятися з ним на Говерлу
На цьому знімку Сергій Гордієнко вирушає з Ямполя до Могилева-Подільського, а зараз він уже у Чернівецькій області
  • Мандрівник Сергій Гордієнко продовжує пішу подорож до Карпат.
  • Закликає охочих приєднатися до нього напередодні сходження на Говерлу і встановити там три прапори.
  • Найдовший у його житті маршрут становив 19 тисяч(!) кілометрів.
  • З подорожуючим спілкувався по телефону журналіст «20 хвилин».

Свій похід у Карпати Гордієнко присвятив тим, хто нині захищає країну від рашистів. Йому уже 65. Таких на фронт не беруть. Сваою повагу до наших захисників він виявляє у формі подорожі.

Розпочав її у рідному Дніпрі. Планує дійти до Карпат. Підрахував, що це буде приблизно три тисячі кілометрів. Там підніметься на найвищу точку карпатських гір — вершину гори Говерла.

Встановить три прапори

Три прапори несе з собою Гордієнко: синьо-жовтий державний, прапор з емблемою 33-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, а також знамено одного з німецьких товариств, він є його учасником, 

Відео дня

У нашій області маршрут мандрівника пролягав територією південних населених пунктів. Зокрема, він пройшов деякими селами і містами Крижопільської, Ямпільської, Могилів-Подільської громад.

У Ямполі зупинявся на день і ночував у місті. Спілкувався з місцевими активістами. Запросив їх приєднатися до сходження на Говерлу. Одразу знайшлися охочі.Тепер вони чекатимуть повідомлення від мандрівника. За два-три дні до завершення подорожі він зателефонує їм, аби вирушали в дорогу на транспорті.

Журналіст два рази розмовляв з мандрівником по телефону. Спершу під час його перебування у Ямполі. Гість зізнався, що дуже вразила гостинність місцевих жителів. Вони організували зустріч з ним, на яку прийшли молоді і люди старшого віку.

З Ямполя вирушив до Могилева-Подільського. Це 50 кілометрів шляху. У Могилеві перейшов по мосту через Дністер і опинився у Молдові. Звідти попрямував до містечка Сокиряни Чернівецької області. Саме під час його перепочинку у Сокрирянах відбулася наша друга телефонна розмова.

Чоловік розповів, що за день проходить в середньому 25 кілометрів. Міг би й більше, однак розраховує сил, аби їх вистачило на проходження усього маршруту. Як уже згадували, за плечима у нього 65.  

Ночує переважно у наметі. Одну ніч провів у молдовському лісі. Всі речі, які взяв у дорогу, розмістив на двоколісному візку. Колеса велосипедні. Звертаю увагу співрозмовника, що тягти за собою візок незручно.

— Повірте, це набагато зручніше, аніж нести рюкзак, — каже пан Сергій. — Перевірив на собі. Раніше брав рюкзак. Спина стомлюється. У теплі дні плечі парить, натирає. З візком все простіше.

Написав сім книг про свої подорожі

Він залюбки зупиняється у тому населеному пункті, де місцеві виявляють бажання організувати зустріч. Каже, якщо у Сокирянах запросять на розмову, залишиться у містечку довше, ніж планував. Кожне спілкування у дорозі його стимулює. Мабуть, тому, що подорожує один, мало розмовляє.

Розповісти мандрівнику є про що. Всі його розповіді викликають неабияку цікавість. Він подорожує все своє свідоме життя. Почав ще з юності. Про мандрівки написав сім книг.

Зараз про нього пишуть книгу. Каже, один з українських авторів взявся розповісти про пригоди і курйози, які траплялися з ним під час багатолітніх подорожей. Бувало всякого! Є про що писати.

Під час нашої розмови Гордієнко згадав, як одного разу на території Румунії поліція супроводжувала його до того часу, поки не перетнув кордон країни.

— Не повірите, румуни навіть перевіряли мої харчі, допитувалися, що я їм, — згадує співрозмовник. — Не знаю, для чого їм це було. Але й таке довелося пережити, коли тобі, як кажуть, заглядають у рот, коли їси. Можливо, вважали, що додаю у їжу щось таке, що заборонено.

Такого супроводу, який мав у Туреччині, мало кого удостоюють. Подорожує не тільки по суші, а й по воді. Здебільшого робить це на вузькому гребному човні каяку. Того разу йшов на каяку уздовж турецького узбережжя. Весь цей час його супроводжував військовий корабель.

Із Сокрян Гордієнко вирушив до Чернівців. Це приблизно 130 кілометрів. Звідти шлях проляже на Івано-Франківщину.

— Коли до кінця подорожі залишиться декілька днів, я повідомлю про це ямпільчанам, які виявили бажання піднятися на Говерлу, — каже Сергій Гордієнко. — Ми про це домовилися. Після мого дзвінка вони приїдуть транспортом, чекатиму їх, тоді разом розпочнемо сходження на вершину,

Якщо інші охочі виявлять бажання зустрітися з цікавим мандрівником і здійснити з ним сходження на Говерлу, для таких повідомимо про місце і час на сайті «20 хвилин». Пан Сергій обіцяв надати таку інформацію для наших читачів.

Найдовший маршрут — 19 тисяч кілометрів

Сергій Гордієнко фантастична людина. На підтвердження сказаного наведу декілька фактів. Він два рази побував на Північному полюсі (у 1995 і 1998 роках). Першим в історії України підняв наш державний прапор на Північному полюсі.

Найдовший його маршрут становить 19 тисяч кілометрів. Він стартував з найпівденнішого міста на планеті Ушуайя, що є столицею архіпелагу Вогняна земля, це на території Аргентини. Пройшов уздовж Південної Америки до міста Мехіко у Мексиці.

Ще одна подорож мала довжину у 15 тисяч кілометрів. Екстремал розпочав її у Севастополі, пройшов через Сибір до Владивостока.

Звідти плив на каяку до Магадану, потрапив у 6-бальний шторм, на щастя, вдалося врятуватися. Далі йшов Камчаткою, японським островом Хоккайдо. Пішки пройшов усю Байкало-Амурську магістраль, проплив річку Об від Новосибірська до Салехарда . Відтак через Урал добрався до Санкт-Петербурга. Потім була Білорусь. До Севастополя повернувся у 2011-му, тобто через сім років після старту.

На каяку навколо Європи

Під час розмови з журналістом «20 хвилин» Сергій Гордієнко повідомив, що має план ще однієї подорожі. Готується здійснити її у наступному році.

— Хочу пройти на каяку навколо Європи, — розповів мандрівник. — Маршрут уже визначив.

За його словами, планує зайти на своєму плавзасобі в усі затоки.

— Потрібні кошти, — продовжує Гордієнко. — За моїми розрахунками, слід буде витратити приблизно 18 тисяч євро. Думаю, такої суми вистачить на плановану морську подорож. Якщо знайду спонсора, буду готуватися в дорогу.

Поки ви читаєте текст, Гордієнко в дорозі. Якщо він своїм прикладом стимулював когось з наших читачів до мандрівки, виходьте на вулицю хоча б для прогулянки. Робіть це вже. Поки свіжі враження від прочитаного…  
 

Читайте також:

Масове отруєння бджіл у Жмеринці: хто винен і чому не всі пасічники подадуть до суду?

Вінничани зможуть онлайн моніторити якість повітря у місті

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Читач34

    Штраф за бомжування ніхто не відміняв

keyboard_arrow_up