Три годинники з Вежі Артинова демонтували. Розповідаємо, чому взялися за їх ремонт

Три годинники з Вежі Артинова демонтували. Розповідаємо, чому взялися за їх ремонт
  • Сьогодні три з чотирьох годинників були зняті для ремонту. У них планують оновити електронні блоки управління годинниковим механізмом.
  • Ремонтом займатиметься вінницьке підприємство ТОВ «Аналітика». Громада заплатить з бюджету майже 350 тисяч гривень за ці роботи.
  • Чому саме зараз взялися за це і що думають про цей досить вартісний ремонт вінничани? Ми дізналися. 

Журналістці «20 хвилин» вдалося зафільмувати зняття цих годинників і поспілкуватися з представником компанії, яка займатиметься ремонтом, Леонідом Гужвою, а також з директором музею Олександром Федоришеним та Максимом Гребінником — начальником з
адміністративно-господарських робіт «Музеїв Вінниці».

Головний архітектор проекту з ТОВ «Аналітика» Леонід Гужва розповів, що їхнє підприємство вже ремонтувало один з годинників вежі Артинова, який отримав назву «Буг-Північ». Місцева влада була задоволена їхньою роботою, тому знову звернулася до них для ремонту інших годинників.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Допис, поширений 20 хвилин - Новини Вінниці (@vn20minut)

Відео дня
div>

Хто такі ТОВ «Аналітика»?

Леонід Гужва зауважив, що назване товариство з обмеженою відповідальністю на ринку картографічної продукції України займає провідне місце і працює з середини 80-х років минулого століття. 29 липня вони будуть святкувати своє 30-річчя. Ремонтом годинників також займалися в Чорткові та Борщеві (Тернопільська область).

Наші ж годинники, зі слів архітектора, були встановлені на початку 80-х років чехами. Питання їхнього ремонту піднімалося на початку 2000-х років, на той момент змінили лише блоки управління, цим займалися львів'яни. І ось лише у 2021 році таку ж процедуру вперше зробила ТОВ «Аналітика».

— Ми сьогодні демонтуємо решту три годинника, беремо їх на ремонт. Далі їх відремонтуємо, переберемо всі частини, встановимо нові сучасні блоки із подвійним захистом, які рятуватимуть від усіх можливих негараздів, таких як відключення електроенергії. І сподіваємося до кінця липня місяця, до нашого ювілею, годинники будуть на місці, — сказав Леонід Гужва.

Зовні годинник не зміниться. А на питання, скільки часу прослужать оновленні годинники, архітектор відповів наступне:

— Технології дуже змінюються, можливо через декілька років можна буде їх удосконалити, але цей механізм, що ми відремонтуємо і ці електронні блоки управління, що ми встановимо, прослужать як мінімум 20 років.

350 тисяч гривень на ремонт

Ремонт трьох годинників обійдеться у майже 350 тисяч гривень. Про сказав Максим Гребінник, начальник з адміністративно-господарських робіт «Музеїв Вінниці».

— ТОВ «Аналітика» нам вже робила ремонт годинника і вони в тодішній бюджет повністю вклались, тому це вже говорить, що ми можемо на них в цьому питанні покластись і ніяких форсмажорів не виникне, — сказав він. — Крім того, ми змогли зробити висновки після нашої першої співпраці стосовно якості їхньої роботи, оскільки за цих два роки відколи був змінений перший годинник, нам довелося пережити не мало речей, такі як блекаути або стрибки напруги. А також не можна не відмітити, що це наш вітчизняний виробник, і раптом щось трапиться, то що такого приїхати для вінничанина сюди, а що для того самого львів'янина.

Оскільки в мережі вінничани зараз пишуть, що будь-які ремонти з великими вкладеннями не на часі, ми запитали, чи слід було починати ремонт саме зараз, не чекаючи кращих часів:

— Редуктори і стрілки мають повних 40 років, і як би їх не ремонтували та не оновлювали, то скоріш за все їх вже б просто не було. Це як з стоматологом, якщо ти будеш ходити до стоматолога раз в 40 років, то що буде з твоїми зубами?! Тому було розумно не доводити його до критичного стану, — говорить Максим Гребінник. — Так само електроніка, тут вона була введена з 2006 року, але експлуатувати її почали ще з 2005 року. Блискавки попадали у Вежу, стрибки напруги були, пережили вже і військовий блекаут і в порівнянні з новим годинником (відремонтованим у 2021 році) решта три вже не витягували і не факт, що вони змогли б пережити ще одну зиму. 

Про історичне значення годинника пояснив директор музею Олександр Федоришен:

— Взагалі образ годинника на Вежі з самого початку 20-го століття є дуже важливим, бо місто так чи інакше орієнтувалося по публічному часоміру. Годинник на початках існування веже, тобто 1912 році стояв трішечки вище, він був єдиним механізмом на чотири циферблати, але він проіснував до початку радянсько-німецької війни, фотографії літа 1942 року свідчать про те, що той годинник був знищений. І лише проект реконструкції Вежі авторства Пантелеймонова та Спусканюка передбачав історію з годинником. І в результаті, ці годинникові механізми були поставленні в середині 80-тих років.

Ще Олександр Федоришен зазначив, що ремонт цих годинників хотіли зробити раніше, планували на весну 2022 року, але війна змінила плани.

«Зараз ремонт? А чому б ні?»

Що говорять вінничани про ремонт годинників та його вартість? Ми запитали у перехожих і почули доволі різні відповіді. Дивіться у нашому сюжеті та пишіть свої думки з цього приводу у коментарях.

 

Читайте також:

«47 гривень за куб — це неправда». У Водоканалі розповіли про тарифи на холодну воду для вінничан

У селі Стіна на Вінниччині відроджують ткацькі традиції. Тут відкрили центр Vereta

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up