«47 гривень за куб — це неправда». У Водоканалі розповіли про тарифи на холодну воду для вінничан

«47 гривень за куб — це неправда». У Водоканалі розповіли про тарифи на холодну воду для вінничан
  • 1 липня для вінничан мала вирости ціна холодної води. Підвищили ціни ще для 33-х водоканалів по Україні. І в середньому зростання склало 32%.
  • Поки за дорученням президента України та Кабміну нові тарифи не скасували, мережею «гуляла» інформація, що для Вінниці цінник складав аж 47,75 гривні за кубометр.

Таку інформацію спростували під час прямого ефіру на facebook-сторінці «Вінницяоблводоканалу».

— Ще до публікації постанови державного Регулятора у загальнонаціональних ЗМІ з’явилася інформація, що начебто для «Вінницяоблводоканалу» встановили тариф 47,75 гривні. Повідомляли, що це ледь не найбільший тариф на воду в Україні, — говорила речниця підприємства Оксана Поліщук. — Ця інформація неправдива, що підтверджується офіційною постановою НКРЕКП. Підвищення мало бути двоетапним: у липні холодна вода для вінничан мала коштувати 35,82 гривні за куб. З вересня — ще одне подорожчання до 42,9 гривні. Тобто, аж ніяк не 47 гривень.

Втім Оксана Поліщук визнає, що тарифи на холодну воду для вінничан справді мали стати одними з найбільших в країні. Пояснила чому.

— Дві головних складових бралися до уваги: витрати на електроенергію та на реагенти. Ви знаєте, що Вінницяоблводоканал має каналізаційні насосні станції та водопостачальні. Їх у нас, напевно, найбільше серед водоканалів в Україні, — каже речниця підприємства. — Станції мають працювати безперервно. Ми порахували, що на місяць Водоканал споживає стільки ж, скільки увесь мікрорайон Вишенька. А це 3,5 мільйони кВт-год. За такі обсяги ми сплачуємо близько 16 мільйонів гривень. Щомісяця.

Аналогічна ситуація і по реагентах. Вінницький «Водоканал» скуповує їх багато, аби почистити річкову воду з четвертим класом забруднення та зробити її придатною для використання.

— Схожа ситуація і в колег у Житомирі. І для них, наскільки я пам’ятаю, також встановили один з найвищих в Україні тарифів на водоспоживання, — говорить Оксана Поліщук.

Для підприємства, яке надає холодну воду для 400 тисяч споживачів у Вінниці, питання перегляду тарифів є одним з найважливіших.

— Чинний тариф — 25,62 гривні за куб — покриває потреби підприємства тільки на 57%. Що це значить? А те, що ми не можемо, приміром, закладати достатню кількість коштів на модернізацію мереж та підвищення якості надання послуг, на чому ви всі наголошуєте, — сказала речниця підприємства.

Наостанок вона запевнила, що цей виступ був не для того, щоб вмовити вінничан на підвищення тарифу. А перш за все, для пояснення всієї ситуації.

— Я вас дуже прошу — перевіряйте усю інформацію, яку ви отримуєте. Шукайте першоджерела, не піддавайтесь на маніпуляцію в «47 гривень для вінницького Водоканалу», — каже Оксана Поліщук. — Бо історія з тарифами ще не закінчилася. У НКРЕКП заявили, що будуть проводити консультації з урядом, аби встановити соціально справедливі тарифи. Про них ми неодмінно повідомимо, як тільки вони будуть прийняті.

 

Читайте також:

Скасували новий тариф на холодну воду для «Вінницяоблводоканалу». Що стало причиною?

Встановили нові тарифи на холодну воду — скільки будуть платити вінничани?

Тарифи, пенсії та вартість пального — що зміниться у липні для вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Татьяна Антонова

    Ми платимо вже рік більше 59 гривень за куб холодної води з доплатою АБОНЕМЕНТНА ПЛАТА. 25 гривень за воду і 34 гривні за "прокладку" керівникам Вінниці. В буде 100 гривень за куб
  • Сергей

    .
  • Александр Ситар

    Чи знають в Уряді Шмигаля що ЛЮД проклинає його, осколки від громадян летять і бік  сім'ї Президента...не знаю чи йому це покажуть, хтось же в Уряді і можливо доповість,
  • Ярослав Лисенко

    місто Бар Вінницької області -ціна за куб води становить 51грн

keyboard_arrow_up