Тарифи, пенсії та вартість пального. Що зміниться у липні для вінничан

Тарифи, пенсії та вартість пального. Що зміниться у липні для вінничан
  • У липні відчуємо зростання ціни електроенергії. А в серпні, скоріш за все, холодної води.
  • Крім того, влада повертає повну ставку ПДВ на пальне, від чого може зрости ціна бензину, дизелю та автогазу.
  • А ще проведуть останню в цьому році індексацію пенсій.

Розповідаємо, яких змін — приємних і не дуже — принесе другий місяць літа.

Вищі тарифи

У липні вінничанам надійдуть більші платіжки за електроенергію. Ціна за світло тепер складає 2,64 грн/кВт-год.

Новий тариф не залежить від обсягів споживання, як це було раніше. Нагадаємо, що до 1 червня побутові споживачі платили за світло 1,44 і 1,68 грн/кВт-год.

Відео дня

Ще з 1 липня зростає тариф на холодну воду. Нові розцінки на централізоване водопостачання і водовідведення затвердили на засіданні Нацкомісії держрегулювання комунальних послуг 29 червня.

У прес-релізі НКРЕКП зазначили, що в середньому рівень підвищення тарифів становитиме 32%. Зростання тарифу розбили на два етапи, а саме з 1 липня 2023 року до 31 серпня 2023 року — перший етап підвищення та з 1 вересня 2023 року — другий етап підвищення.

Серед причин перегляду вартості холодної води є: здорожчання електроенергії для водоканалів на 14%, збільшення зарплат працівників на 13%, зростання обсягів закупівлі реагентів на 88%, зростання зобов’язань за кредитами – 60%.

У середньому сума в платіжках за водоспоживання домогосподарством (2 – 3 особи) зросте на 62 гривні за місяць.

Якою конкретною буде ціна кубометра холодної води для вінничан? Станом на зараз цього не знають навіть у «Вінницяоблводоканал». Речниця підприємства Оксана Поліщук розповіла, що попри схвалення рішення про нові тарифи, на сайті НКРЕКП воно ще не опубліковане. Отже, не набуло чинності.

В будь-якому разі, зростання вартості холодної води вінничани відчують в серпні, коли отримають платіжки за липень.

До кінця воєнного стану точно не зростуть тарифи для населення на опалення, гарячу воду та розподіл газу. Мораторій на підвищення цін на ці комунальні послуги ухвалили народні депутати України у законі №2479-ІХ.

Вартість пального

30 червня завершилася дія податкових пільг на бензин, дизпаливо та автогаз, які були введені на початку війни. 

З 1 липня ПДВ на всі нафтопродукти зросте з 7% до 20%, що може вплинути на кінцеву вартість пального. Також повернеться акцизна ставка для бензину 213 євро за тисячу літрів, для дизпалива — 139,5 євро, для автомобільного газу залишиться на рівні 52 євро.

Директор спеціальних проектів НТЦ Психея Геннадій Рябцев в коментарі РБК-Україна спрогнозував, що через скасування пільг ціна бензину на АЗС в середньому зросте на 12 гривень за літр, дизель коштуватиме на 10 гривень дорожче, а газ — на 5 гривень.

Водночас експерт вважає, що подорожчання палива не буде різким і однаковим у всіх мережах автозаправок. Крім того, є можливість, що парламент відмовиться від відновлення довоєнних податків.

Зараз, за даними порталу Мінфін, у Вінницькій області такі середні ціни на пальне: А-95 преміум — 46,83 гривні за літр, А-95 — 43,99 гривні, А-92 — 42,06 гривні, дизпаливо — 42,36 гривні, автогаз — 21,19 гривні за літр.

Пенсії та субсидії

У липні запланована уже третя та остання за 2023 рік індексація пенсій. Виплати підвищать для тих, хто вийшов на відпочинок за спеціальним законом, до них належать колишні: 

  • чиновники;
  • науковці;
  • працівники місцевих органів самоврядування тощо.

Це передбачено постановою Кабміну № 168 від 24 лютого 2023 року. 

Отож, з липня виплати збільшать на 19,7%, а вже сума залежатиме безпосередньо від пенсії. Тобто підвищення може коливатися від 100 до однієї тисячі гривень.

Підвищується тільки основний розмір пенсії — без надбавок. Не будуть підвищуватися пенсії, розмір яких становить 20 тисяч 930 гривень, або вищі. 

Тобто індексація відбувається в межах максимального розміру пенсії, який сьогодні дорівнює десяти прожитковим мінімумам (2093 гривні х 10).

У липні Пенсійний фонд України продовжить призначати житлові субсидії на неопалювальний період (з 1 травня по 30 вересня) для більшості домогосподарств, які отримували житлову субсидію у попередньому опалювальному періоді.

Для тих, хто вже отримував цю допомогу під час опалювального сезону, такі субсидії будуть перепризначені автоматично. Водночас деяким категоріям українців необхідно подати заявки на отримання субсидій заново.

У яких випадках потрібно подавати заявку на субсидію повторно:

  • якщо у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • якщо члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та оплачують житлово-комунальні послуги;
  • якщо кількість зареєстрованих осіб, що фактично проживають, у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • якщо домогосподарство звертається за призначенням житлової субсидії на купівлю зрідженого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Розмір субсидії в неопалювальний сезон складає в середньому від 350 до 400 гривень.

Податок на нерухомість

До 1 липня 2023 року українці мають отримати квитанції із сумами на оплату податку на квартири та будинки. Податок доведеться заплатити за нерухомість з так званими «зайвими» квадратними метрами — це приватні будинки понад 120 квадратних метрів та квартири з площею понад 60 «квадратів».

Сплатити податок потрібно протягом наступних 60 днів. Якщо квитанції не буде, тоді треба самостійно звернутись до податкової.

Максимальна ставка за кожен зайвий квадратний метр не може перевищувати 97 гривень 50 копійок. Наприклад, якщо ваша квартира має 70 квадратних метрів (норматив перевищено на 10 кв.м), то вам доведеться заплатити 975 гривень.

Зміни щодо оформлення і видачі «Карток вінничанина»

З 1 липня у Вінниці змінюють місце видачі «Муніципальних карток вінничанина» та графік роботи адміністраторів, які їх оформляють у Центрах надання адміністративних послуг «Старе місто» та «Вишенька».

«Надалі клієнтів у ЦНАПах обслуговуватимуть щовівторка та щочетверга. Так, протягом липня адміністратори прийматимуть клієнтів у наступні дні: 4, 6, 11, 13, 18, 20, 25, 27.

Своєю чергою замовлені Муніципальні картки вінничанина видаватимуть виключно за адресою: вулиця Соборна, 36. У ЦНАПах адміністратори оформлюватимуть анкети на виготовлення карт, а також прийматимуть заявки на їхній ремонт», — повідомили на сайті Вінницької міської ради.

 

Читайте також:

«Робота має бути офіційною не лише через пенсію»: про права та обов’язки молодих і неповнолітніх

Як ми пережили ковід і навіть сміялися: зібрали найбільш пам'ятні події за три роки карантину

Врожай-2022: що зібрали більше, а що менше на Вінниччині за рік війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Светлана Рулько

    А коли жити стане краще? бо переважній більшості чиновників і т.д вже добре і краще з кожним днем,не дивлячись на війну.
  • AK

    Щодо пенсії у 2093 грн або навіть 3600 грн — це все неправда, зараз — кінець епохи бідності і всі ми президенти. Зеленський пообіцяв знизити тарифи, даємо йому ще 100 днєй. Вчителі отримують 4000$, а тарифи такі, від яких серце не стає дибки. Правда, зебіли?
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

keyboard_arrow_up