«Робота має бути офіційною не лише через пенсію». Про права та обов’язки молодих і неповнолітніх

«Робота має бути офіційною не лише через пенсію». Про права та обов’язки молодих і неповнолітніх
  • Переваги офіційного працевлаштування, протидія торгівлі людьми, гарантії неповнолітніх працівників — теми коворкінгу, який відбувся в Донецькому університеті.
  • На ньому зібралися студенти різних навчальних закладів, представники студентської ради і Держпраці.
  • Говорили про гроші і гарантії, про мобінг і відповідальність, про можливість запитати і поскаржитись.

За словами Тетяни Підлубної, головного державного інспектора з питань праці, інформаційно-роз’яснювальна робота постійно проводиться з роботодавцями і працівниками, а починаючи з квітня інспектори держпраці проводять семінари для студентів.

— Зокрема 27 червня в Донецькому університеті відбувся такий семінар, — розповідає пані Тетяна. — Окрім працевлаштування і безпеки на робочому місці, на зустрічі говорили і про мобінг — цькування на роботі, як з боку роботодавця, так і колег. У навчальних закладах таке цькування називається булінг, на роботі мобінг — і за це теж передбачена відповідальність.

За словами головного державного інспектора, мова про приниження і грубу форму спілкування. Мобінг може виражатися в безпідставному зниженні зарплати чи позбавлені премій. Це може бути навіть така ситуація: відбувається нарада, а працівника на неї не запросили, хоча питання, які там обговорюються, відносяться до його компетенції…

Відео дня

Чому відбулась ця зустріч?

Тому що, за словами інспектора, роботодавець не повинен недооцінювати молодих працівників, адже за ними майбутнє. А молодь має розуміти, що офіційне працевлаштування — це їх гарантія.

— Дуже важливо, щоб молодь знала і розуміла, що вони мають, як обов’язки перед роботодавцем, так і певні права, і не боялася відстоювати їх, — говорить Тетяна Підлубна. — Тим паче, якщо ми говоримо про неповнолітніх до 18 років, тому що в трудових відносинах вони прирівнюються до повнолітніх, але мають певні гарантії і певні пільги. Хоча всі чомусь думають, що офіційне працевлаштування — це лише пенсія, однак коли починаються спірні питання: невиплата заробітної плати, ненадання відпустки, вихідних…, приходить розуміння, що все набагато складніше.

Тому що офіційне працевлаштування, це —

  • законні вихідні,
  • понаднормові години — оплачуються окремо,
  • робота в нічний час — оплачується окремо,
  • лікарняний — оплачується,
  • гарантований термін відпустки — оплачується,
  • гарантована виплата мінімальної зарплати (на сьогодні це 6700 грн).

Офіційне працевлаштування допускається з 16-ти років. Але у виняткових випадках, це може бути з 15-ти і навіть з 14-ти років, за письмовою згодою одного з батьків або опікуна, і для легкої роботи та у вільний від навчання час. Крім того, неповнолітні не можуть залучатись до нічних і важких робіт, до робіт зі шкідливими та небезпечними умовами праці.

— Робочий час повнолітнього працівника — 40 годин на тиждень, неповнолітній працівник має працювати не більше 36 годин на тиждень, але виплати йому мають бути такими самими, як і працівнику при повній тривалості робочого часу, за умови аналогічності кваліфікації і посади, — говорить пані Тетяна.

Якщо не пропонують офіційне працевлаштування?

За словами головного державного інспектора, фінансова санкція — це основний стимул роботодавця оформляти працівника і не ділити на повнолітніх чи неповнолітніх. Інше питання стосується дотримання додаткових гарантій, але якщо роботодавець добросовісний, для нього не проблема оформити неповнолітнього. Якщо це все ж таки проблема…

— Чи варто взагалі говорити з таким роботодавцем про робочі відносини, — говорить Тетяна Підлубна і додає, що в даному випадку цей працівник, особливо якщо там є інші не оформлені, може звернутися до контролюючого органу, повідомити про порушення і шукати іншого роботодавця. — Ми розуміємо і роботодавця, адже не одразу видно, підходить вам та чи інша людина. В такому випадку, рекомендуємо заключати строковий трудовий договір (на два тижні чи місяць). За цей період і роботодавець зрозуміє, чи підходить йому працівник, і працівник — чи підходить йому робота.

Також в держпраці рекомендують роботодавцям співпрацювати з центром зайнятості. Тому що це дуже зручно — центр зайнятості відправляє на стажування працівника і несе за нього відповідальність на цей період. Потім, якщо всі сторони залишаються задоволенні одне одним — оформляються трудові відносини. І це все легально і законно.

Якщо ж сторони дійшли згоди про випробувальний термін, це має бути прописано в трудовому договорі і наказі. У випадку, коли працівник не проходить випробувальний термін, це є підставою для звільнення. Також варто наголосити на певній мінімальній гарантії — заробітна плата за повістю виконану місячну норму, не може бути менша за мінімальну зарплату, на сьогоднішній день це — 6700 грн.

— З іншої сторони, деякі роботодавці люблять влаштовувати новим працівникам «стажування», коли людина працює два-три тижні без оформлення і без оплати, але це не легально, — розповідає Тетяна Підлубна. — Тому що, будь-яка робота з першого дня має оплачуватись і бути відповідно задокументована.

Адже трапляються різні випадки, працівника в будь-яку мить можуть звільнити або не заплатити. І коли жодних документів у нього немає — виникає трудовий спір, який має вирішуватись в судовому порядку. Але, за словами інспектора держпраці, щоб цю справу розглянули в суді, потрібно зібрати докази про те, що були трудові відносини. І тут ми знову повертаємось до теми про офіційне працевлаштування.

Куди звертатися?

— За порадою, по допомогу, для того, щоб поскаржитись, можна звернутися до нас, на Магістрацьку, 37, — говорить Тетяна Підлубна і додає, що перш за все, якщо ви влаштовуєтесь на роботу, ви повинні чітко знати свого роботодавця. Тому що поширена ситуація така — є торгова марка, бренд і працівники думають, що то їх роботодавець, але за цією маркою стоїть або ФОП, або юридична особа — і їх треба знати.

А також:

 

Читайте також:

Повернення доплат та довші відпустки для військових: Верховна Рада ухвалила закон

Як вінничанам закрити ФОП: алгоритм дій для підприємців

Податок на нерухомість-2023: скільки платити з 1 липня і хто звільнений

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Den Nonamed

    можновладцям потрібно ще більше збирати данину з простих людей, ось головний месседж. А тим часом пенсійний вік піднімуть ще на 5 років, а пенсію на 50 грн, тепер буде 2250 грн. Виживай на такі гроші як хочеш.

keyboard_arrow_up