«Третя» платіжка за газ: скільки будуть платити вінничани за технічне обслуговування мереж?

«Третя» платіжка за газ: скільки будуть платити вінничани за технічне обслуговування мереж?
  • Раз на три або п’ять років у всіх багатоповерхівках будуть проводити технічне обслуговування газових внутрішньобудинкових мереж. 
  • Після виконання робіт власники квартир отримуватимуть квитанції для оплати.
  • Нещодавно вінницька філія «Газмережі» опублікувала орієнтовну вартість послуги та адреси, де будуть проводити техобслуговування мереж у 2024 році. Розповідаємо усе, що відомо.

Усі вінничани, після того, як у «Вінницягаз» забрали ліцензію, стали абонентами вінницької філії «Газмережі» — компанії з групи «Нафтогазу», яка опікується розподілом газу в нашій області. Саме вони збирають кошти за доставку газу.

Невдовзі буде ще одна платіжка — плата за технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж (далі — ТО). У неї входить візуальний огляд, перевірка на герметичність, усунення наявних витоків газу тощо.

Під кінець минулого року Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг затвердила типовий договір, граничні ціни на ТО. А у цьому році вінницькі «Газмережі» опублікували орієнтовні розрахунки вартості техобслуговування багатоповерхівок у нашому регіоні.

Відео дня

Ці будинки будуть обстежувати у 2024 році

Так, на цей рік запланували виконати ТО у 2 тисячах 54 багатоповерхівках у нашій області, з яких 850 адрес — у Вінниці.

З-поміж всіх адрес в області найбільша вартість послуги — для будинку на вулиці Георгія Нарбута (Грибоєдова), 3 у Вінниці. Там орієнтовна ціна технічного обслуговування мереж складає 50 тисяч 360 гривень або 159,87 гривні з розрахунку на кожного споживача.

Найменше за ТО будуть платити мешканці будинку на вулиці Будівельників, 8 у Шаргороді. Там техобслуговування мереж обійдеться усього в 46 гривень 90 копійок чи 5,86 гривні з розрахунку на кожного споживача.

І ще у таблицю з розрахунками вписали дві важливих примітки:

  • Остаточна вартість робіт з технічного обслуговування буде уточнена після проведення ТО і складання технічного паспорта.
  • Транспортні витрати визначаються додатково. Їх розмір вираховується залежно від того, де знаходиться ваш будинок.

Однак, як розповіли журналісту у вінницькій філії «Газмережі», розрахунки транспортних витрат до адрес також розмістять на своєму сайті. 

А наразі фахівці складають графік виконання технічного огляду газових мереж для всіх будинків. Про це та інше ми поговорили з речницею філії Ларисою Логіновою. Далі її відповіді на наші питання.

Про вибір адрес і ціни

— Чому для технічного обслуговування обрали саме ці 2 тисячі 54 багатоповерхівки у Вінницькій області?

— Ми опрацьовували інформацію, яку надавали нам місцеві органи самоврядування. Брали до уваги строк експлуатації будинків, стан мереж тощо. І відповідно до цих даних обирали ті адреси, де потрібно провести технічне обслуговування у 2024 році.

— Це буде поквартирне обслуговування чи загальнобудинкове?

— Мова йде про загальнобудинкові газові мережі: від точки приєднання будинку до першого крану на квартирах. Але якщо співвласники будинку захочуть отримати поквартирне технічне обслуговування — то вони індивідуально можуть замовити цю послугу. Це доцільно робити, коли буде відбуватися комплекс робіт по будинку. Розрахунок оплати буде окремо і нарахування її також буде на рахунок власника цієї квартири.

— Чому відрізняються ціни по кожній адресі? У деяких будинках ТО коштує до 1000 гривень, а в інших — понад 10 тисяч гривень.

— Це залежить від стану мереж, від протяжності мереж і того обсягу робіт, який потрібно буде зробити.

— Як часто потрібно буде проводити технічне обслуговування внутрішньобудинкових газмереж?

— Внутрішньобудинкові системи, строк експлуатації яких становить до 25 років, мають обслуговуватись один раз на п’ять років. Якщо строк експлуатації понад 25 років — раз на 3 роки.

— Які варіанти оплати? Чи буде квитанція за технічне обслуговування щомісячною, третьою платіжкою за газ?

— За порядком технічного обслуговування газових мереж можливі варіанти оплати за надані послуги управителем — ОСББ чи управлінською компанією (колишній ЖЕК) — у такому випадку до нас подається заява про те, що люди мають намір укласти на їхній будинок договір як від колективного замовника. І тоді оплата здійснюється чи ОСББ, чи управляючою компанією (у такому випадку, витрачена сума на ТО буде рівномірно розподілена між усіма і стане складовою квартплати - авт.).

Якщо така заява не надходить, то співвласники будинку, які є споживачами газу, отримають квитанцію для оплати. Ці квитанції люди отримають один раз на рік: у тому місяці, у якому буде проводитись технічне обслуговування за визначеним графіком.

Що буде в разі відмови

— Якщо у людей вже є договір на технічне обслуговування газових мереж з іншою компанією?

— Вони мають повідомити про це нас, що у них є договір на технічне обслуговування газових мереж з іншим суб'єктом господарювання, який має право на виконання таких робіт.

— Якщо споживач, після того, як він побачив орієнтовний розрахунок плати на ТО від «Газмережі», хоче обрати іншу компанію, це можливо зробити?

— До фактичного надання послуг з технічного обслуговування люди це можна зробити. Укласти договір з іншим суб'єктом господарювання на надання технічного обслуговування газових мереж. І повідомити про це нас, у 15-денний термін.

— Які наслідки матиме відмова від технічного обслуговування газових мереж для співвласників будинків?

— Непроведення вчасного технічного обслуговування газових мереж, за правилами безпеки систем газопостачання, може бути підставою для припинення подачі газу на об'єкт. Чи будуть людей вимикати від газу в разі відмови від ТО — прогнозувати ми не можемо. 

Але тут головне є те, що непроведення техобслуговування газових мереж — це нехтування власною безпекою. Тому що мережі старіють, ущільнюючі матеріали потребують заміни, всі агрегати мають бути обстежені для запобігання аварійних ситуацій.

Плата за ТО не була складовою розподілу

— Коли законодавець ухвалив появу окремої плати за розподіл (доставка газу - авт.), то тоді повідомляли, що вона уже була в загальному тарифі на газ. Так само є і з новою платою за технічне обслуговування? Якщо так, то від цього зменшиться плата за доставку газу?

— Плата за технічне обслуговування мереж не була складовою плати за розподіл газу. Вона не входила і не входить в тариф за розподіл газу. Чому? Тому що законодавець вирішив, що цю послугу може надавати не тільки облгаз, а й інші суб'єкти господарювання, які мають дозвіл на надання ТО внутрішньобудинкових мереж. 

До цього часу ми укладали договори з ОСББ, з різними підприємствами та установами. Вони укладалися на договірних засадах з переліком робіт, які хотів отримати замовник.

Після урегулювання цієї ситуації на рівні держави, затверджений типовий договір, до якого автоматично приєдналися усі споживачі газових мереж; порядок технічного обслуговування газових мереж, перелік видів робіт та граничні ціни на послуги з ТО, що були затверджені НКРЕКП.

Сконтактувати з вінницькою філією «Газмережі» можна за цим номером телефону:  (0432) 27 80 92 (приймальня). Контакт-центр: (066)-300-2-888; (098)-300-2-888; (093)-300-2-888.

Офіційні інформаційні ресурси Вінницької філії «Газмережі»:

 

Читайте також:

Виплати військовим, ВПО і пенсії — Що зміниться у лютому для вінничан

Які зарплати у заступників мера Вінниці? Огляд декларацій

Злочинність у Вінниці. У поліції розказали про боротьбу з наркотиками та крадіжками за 2023 рік

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Андрій Савін

  • Oleksii Muliar

    Прийнято закон, номер 100500 "Про зняття плати за кожен поворот труби, на шляху до одержувача"
  • Віра Котик

    Чому платити мают люди? Чіє господарство нехай той і обслуговує
  • Вадик Микроб

    Чим ця влада краще кацапської?це свідоме знищення, знебожіння та геноцид власного народу!

keyboard_arrow_up