Злочинність у Вінниці. У поліції розказали про боротьбу з наркотиками та крадіжками за 2023 рік

Злочинність у Вінниці. У поліції розказали про боротьбу з наркотиками та крадіжками за 2023 рік
  • У Вінниці маємо тенденцію до зростання наркозлочинів — з року в рік їх тільки більше. 
  • Поліцейські звітують, що зросла кількість крадіжок. І це попри те, що такий злочин під час воєнного стану карається ув’язненням. 
  • Однак зменшилася кількість крадіжок авто. Особливо тяжкі злочини, такі як умисні убивства, мають 100% показник розкриття.
  • Який стан справ зі злочинністю у Вінниці протягом 2023 року?

Виконком міськради 18 січня схвалив звіт про стан боротьби зі злочинністю на території нашої громади упродовж 2023 року. Вибрали найцікавіше з документа.

Крадіжки, обіг зброї, особливо тяжкі злочини

За 2023-й до Єдиного реєстру досудових розслідувань поліція внесла відомості про 4 тисячі 263 кримінальних правопорушення. З них розкрили — 48,6% (2 тисячі 734 справи). І це менше, ніж у 2022 році (52,9% розкритих справ). 

Однак у поліції це пояснили тим, що з початком повномасштабного вторгнення законодавці внесли зміни до Кримінального кодексу, через які усі злочини майнової спрямованості нині кваліфікуються як «тяжкий злочин».

Відео дня

За минулий рік були розкриті сім з семи умисних убивств. Сталися 12 фактів тяжких тілесних ушкоджень, і по всім ним встановлені винуватці.

Дворічне ведення повномасштабної війни вплинуло на зростання незаконного обігу зброї.

«Так, у 2023 році з незаконного обігу вилучено 2 автомати АК-74 та складові деталі до них, 1 пістолет, 6 гранат, 420 набоїв до нарізної зброї різного калібру та понад 1 кг вибухових речовин», — йдеться у звіті.

Поліція звітує, що спільними зусиллями ефективно протидіє крадіжкам, поєднанними з проникненням у помешкання вінничан. 

У 2022 році поліцейські зафіксували 71 крадіжку з проникненням, з яких розкрили 54,9%. А у 2023-му — 57 крадіжок, з яких розкрили 61,4%.

«Поліцейськими Вінницького райуправління, у листопаді 2023 року, було затримано групу з чотирьох людей, мешканців Вінницької та Одеської областей, — йдеться у звіті. — Упродовж минулого року вони проникали до квартир вінничан, звідки скоювали крадіжки майна та грошей. Крадіям вдалося вчинити п’ять крадіжок, загальна сума награбованого склала близько $60 тисяч. Нині тривають слідчі дії, фігурантів розслідування перевіряють на причетність до інших злочинів, які були скоєні на Вінниччині, Миколаївщині, Одещині та в інших областях».

Справи про ухилянтів та гуманітарку

Попри те, що за крадіжку під час воєнного стану злочинцям загрожує ув’язнення, у Вінниці є тенденція до зростання цього виду злочинів:

  • у 2022 році зареєстрували 522 факти крадіжок, повідомили про підозру 326 людям;
  • у 2023 році зареєстрували 695 фактів крадіжок, повідомили про підозру 438 людям.

Натомість за минулий рік сталося менше крадіжок авто: 10, з яких усі були розкриті; а у 2022 році — 8 крадіжок авто, з яких також усі були розкриті.

Крім того, до поліції потрапляють справи щодо «розкрадання гуманітарки». Таких, за 2023 рік, зафіксували дві:

  • поліція виявила те, що у період з 24 лютого 2022-го по 30 червня 2023 року для потреб однієї з військових частин Вінницького гарнізону працівниками митниці було безкоштовно розмитнено авто різних марок та моделей, однак надалі ці автомобілі до військової частини не були поставлені.
  • з заявою звернувся громадянин Д., житель міста Вінниці, про те, що ним було виявлено факти незаконного використання гуманітарної допомоги.

А ще вінницькі слідчі розслідують справи щодо «ухилянтів»: зареєстровані 193 провадження за статтею 336 Кримінального кодексу України (ухилення від призову), з яких шість проваджень направили до суду і 71 ще залишається на стадії досудового розслідування. По решті — не встановили ознак кримінального правопорушення і закрили провадження.

Наркозлочинність наростає

Поліція відмітила, що наркозлочинність на території нашої громади зростає з року в рік.

Незаконний обіг: у 2023-му — 759 кримінальних проваджень, 666 людям повідомили про підозру; у 2022-му — 558 кримінальних проваджень, 460 людям повідомили про підозру.

Незаконний збут наркотиків: в 2023-му — 330 проваджень, 287 людей отримали підозру; у 2022-му — 242 провадження, 209 людям повідомили про підозру.

«Так, загалом працівниками поліції Вінницького райвідділку за 2023 рік на території Вінницької громади з незаконного обігу було вилучено понад 3,7 кілограма канабісу, 912 грамів PVP-солей (синтетичних психотропних речовин), 590 грамів амфетаміну, 164 грами метадону та 86 незаконно вирощуваних рослин коноплі», — йдеться у звіті.

Ще одним поширеним злочином на території нашої громади стали інтернет-шахрайства.

«Найпоширенішими шахрайськими схемами є злам акаунтів у соцмережах, фейкові повідомлення про соціальні виплати та створення шахрайських сайтів про нібито соціальні виплати для громадян, купівля та продаж товарів в інтернет-магазинах», — пишуть у звіті поліції.

За 2023 рік поліція зафіксувала 1359 злочинів, пов’язаних з інтернет-шахрайством. З яких розкрили 171. Розповіли про одну з таких справ:

«Так, у 2023 році, оперативними співробітники Вінницького РУП виявили злочинну групу в кількості 3 людей. Ці люди уже відбували покарання. І з в’язниці, через свої телефони, видурювали гроші у вінничан: представлялися працівниками банків, запитували конфіденційну інформацію (номер картки, CVV-код тощо) і потім перераховували кошти з рахунків жертв на свої картки», — пишуть в звіті поліції.

Зараз поліцейські слідчі довели причетність цієї групи до скоєння близько 20 шахрайств з банківськими картками на території Вінниці. Фігурантів перевіряють на причетність до вчинення аналогічних злочинів на території інших областей.

Кривдників в сім’ях стає більше

Негативна тенденція до зростання — по домашньому насильству.

Мобільні групи реагування здійснили 2 тисячі 494 виїздів, по яких у 1 тисячі 52 випадках було підтверджено домашнє насилля.

До адміністративної відповідальності притягнуто понад 1040 кривдників. Також винесено 780 термінових заборонених приписів стосовно кривдників, з них 19 – з зобов’язанням залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи, 29 з забороною на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи та 777 з забороною у будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою. На профілактичний облік у 2023 році поставлено 710 кривдників.

«Протягом 2023 року зареєстровано 21 кримінальне правопорушення, за які передбачена відповідальність за статтею 126-1 Кримінального кодексу України (домашнє насильство), з яких 6 направлено до суду. Одне за статтею 390-1 КК України (Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників), знаходиться на стадії досудового розслідування», — повідомили у поліції.

На підставі цього звіту, виконком міської ради рекомендував Вінницького райвідділку поліції:

  1. якісно та оперативно реагувати на повідомлення громадян про правопорушення;
  2. вдосконалювати систему охорони публічної безпеки та порядку на вулицях;
  3. спрямовувати зусилля на припинення кримінального обігу зброї та вибухівки;
  4. вжити заходів до оперативного виявлення збувачів наркотиків, місць виготовлення та розповсюдження, ліквідувати канали ввезення наркотиків до нашої громади;
  5. активізувати роботу щодо виявлення людей (особливо дітей), що займаються бродяжництвом, жебрацтвом.
  6. налагодити ефективний механізм протидії етнічній організованій злочинності, забезпечити міжнародну взаємодію по ліквідації транснаціональних злочинних груп;
  7. проводити заходи з метою запобігання й припинення домашнього насильства, дитячої бездоглядності, кримінального впливу злочинних елементів на підлітків, утягнення неповнолітніх і молоді в злочинну діяльність, пияцтво, наркоманію.

 

Читайте також:

Незаконне будівництво на «Вінницьких Мальдівах». Дізналися продовження цієї справи

Депутат Вінницької облради від «ОПЗЖ» Олександр Царенко ухилявся від служби та шахраював на грошах

Слуга режиму путіна! Чим прославилася найвідоміша вінницька колаборантка Тетяна Грабович

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Тамара

    Тамара
    Прикро таке читати! Ще кілька років тому так не було!
  • Svitlana

    Самі ж кришують наркош і процент мають з них нехуйовий))) знаю
  • Татьяна

    Щодо вбивств брехня , не розкривають а просто закривають з грубими помилками справу особливо в районах

keyboard_arrow_up