Незаконне будівництво на «Вінницьких Мальдівах». Дізналися продовження цієї справи

Незаконне будівництво на «Вінницьких Мальдівах». Дізналися продовження цієї справи
Відкрито крмінальну справу по незаконному будівництві на «Вінницьких Мальдівах»
  • Нещодавно стало відомо, що біля Черепашинського кар'єру було зведено декілька незаконних будівель, власник яких ще у 2022 році звернувся до суду для їх узаконення.
  • Проте цьому не судилось статися, оскільки таке судове рішення прокуратура оскаржила в апеляційному порядку.
  • Що наразі відомо про цю справу? Розповідаємо.

«Вінницькі Мальдіви» вже кілька років є родзинкою Поділля. Щоб помилуватися голубизною озера, яке виникло на місці недіючого гранітного кар’єру, приїжджають українці з усіх регіонів. Тому це ласий шматочок для підприємців. І ось дехто вже встиг і облаштувати там два кафе з терасами й альтанками та допоміжні споруди. Загалом зайнявши понад 300 кв. м. 

Передісторія

Ще у 2022 році Віталій Царук, який згідно з інформацією на сайті YouControl і є власником цих будівель, звернувся до Калинівської міської ради Вінницької області про визнання права власності на самочинно збудоване нерухоме майно. Тоді, як йдеться у постанові, рішенням Калинівського районного суду Вінницької області від 24 травня 2022 року позов було задоволено. А також зазначено, що вартість майна, на яке судом визнавалось право приватної власності, становить 612 тисяч гривень.

Відео дня

Та, як дізналися з коментаря Олексія Химченка, під час моніторингу судових рішень, ними було встановлено, що будь-яких рішень щодо отримання дозвільних документацій на проведення будівельних робіт або відведення земельної ділянки для користування не надавалось та не зверталось відповідним громадянином.

— Тому Вінницькою обласною прокуратурою було оскаржене рішення Калинівського районного суду в апеляційному порядку. В серпні 2023 році апеляційним судом було задоволено вимоги прокурора, скасовано рішення суду першої інстанції та фактично вилучено запис щодо реєстрації правовласності на незаконне своєрідне забудування приміщення комплексу, а фактично бази відпочинку з реєстру речових прав, — розповів керівник Вінницької обласної прокуратури.

Крім того, в справі вказувалося, що фізична особа не надала дозвільних документів ні на будівництво, ні на користування землею. Також не було надано висновків компетентних органів про додержання архітектурних, екологічних, санітарних, протипожежних та інших норм під час будівництва. Що в такому випадку означає, що експлуатація закладу громадського харчування становила небезпеку для життя та здоров’я людей.

 

 

Відкрите кримінальне провадження

Підприємець ще кілька раз звертався до Верховного Суду, щоб оскаржити рішення апеляційного суду, але в такому проханні йому було відмовлено. Ухвалою від 5 січня 2024 року Верховний Суд остаточно відмовив у відкритті провадження та повернув касаційну скаргу.

А 12 січня цього року, пресслужба  Вінницької обласної прокуратури повідомила:

«За фактом незаконного будівництва на «Вінницьких Мальдівах» розслідується кримінальне провадження. Забудовнику-порушнику повідомлено про підозру у самовільному будівництві будівель/споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці (ч. 3 ст. 197-1 КК України). Наразі обвинувальний акт направлено до суду для розгляду та притягнення до відповідальності за протиправні дії», — йдеться у повідомленні.

І з сайту YouContral дізналися, що 6-го лютого 2024 року відбудеться судове засідання в Калинівському районному суді Вінницької області щодо цієї справи.

— Ми звичайно підтримуємо законний бізнес, розвиток бізнесу, розгалуження інфраструктури для обслуговування громадян, але ж в першу чергу це має дотримуватися законів і вимог щодо отримання дозвольних документів на будівництво, на рішення щодо відведення цієї земельної ділянки, будівництва, отримання прибутків та оплати відповідних податків до бюджету, — наголошує Олексій Химченко. — В нас на жаль є така практика самовільного будівництва. Звертаються до суду, є граничні строки на подання апеляційної скарги, вони обмежуються одним роком. Якби ми своєчасно не виявили це рішення, не відреагували, то вже через рік ми не мали б змоги оскаржити це рішення.


Читайте також:

Розкрадання міського бюджету у Гнівані. Дізналися деталі корупційного скандалу

Колишній військовий з Запоріжжя, втративши все, опинився на вулиці нашого міста. Чи допомогли йому?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Вадим Данилов

    Так, я не виправдовую власника, але можна  ж було  владі перейти до якогось  компромісу, наприклад здати землю в оренду(і податки будуть і люди будуть мати  де відпочивати).

    Було таке чудове місце для літнього відпочинку...Чому це все потрібно знищувати руйнувати?
  • Вадик Микроб

    Параши зачьотні. блять шо за примітив які бляха мальдіви автор ти ебанько?
  • Svitlana Lankl

    А нечистоти цей підприємець зливає прямо в ставок? Вседозволенність влади та рішення карманних суддів не дивує, шакали діють відкрито та нахабно, маючи їх підтримку
  • Иван Заец

    Прокуратурі та її очільнику - респект та повага.

    А з судом калинівським коли розборки будуть. Скільки вони отримали за своє рішення про законність тої халабуди?

keyboard_arrow_up