Колишній військовий з Запоріжжя, втративши все, опинився на вулиці нашого міста. Чи допомогли йому?

Колишній військовий з Запоріжжя, втративши все, опинився на вулиці нашого міста. Чи допомогли йому?
Військовий, якого зняли з обліку був пограбований у Вінниці. Хлопець опинився на вулиці серед зими
  • Ігор, молодий чоловік, який опинився на вулиці Вінниці зовсім без грошей, телефону та їжі. 
  • Хто допоміг колишньому військовому, який потрапив у скрутну ситуацію, та що робити, коли ви стали свідком того, що людина в такому становищі? Розповідаємо.

Про те, що в одному з під'їздів нашого міста «оселився» молодий чоловік, на вигляд років з тридцять, дізналися з допису у групі «Безпечне місто Вінниця». Там запитували, хто може допомогти у такому випадку та до кого можна звернутися про допомогу.

«Вже тиждень як в підʼїзді. Постійно пʼяний, або під чимось. Випиває щось з аптечних баночок (спиртовмісні), спить на майданчику. Ходить в туалет прямо в підʼїзді. Буває чіпляється до людей. Поліцію викликали, вони його перевірили. Кажуть, що він не в розшуку, розводять руками, нічого не можуть подіяти. З одної сторони він заважає своїм перебуванням мешканцям будинку. З іншої сторони шкода хлопця. Потрапив у важку життєву ситуацію», — йдеться в повідомленні.

Коли зв'язалися з людьми, які були свідками цього, то дізналися, що нині цей чоловік вже дома, у Запоріжжі.

Відео дня

Як він опинився у Вінниці та ким він був? Дізналися в Ольги Польової, яка безпосередньо допомогла йому.

Ольга Польова

Був військовим та кухарем

Як виявилося, чоловіка звуть Ігор, сам він родом з Запоріжжя. До початку повномасштабного вторгнення працював кухарем, потім був мобілізований до лав ЗСУ. Однак, після поранення та отримання контузії, його зняли з обліку.

Певною мірою, пану Ігорю пощастило, адже як виявилося, Ольга знала його ще до того, як він потрапив у скрутну ситуацію.

— Я його пам'ятала, бо він в мене проходив співбесіду на посаду кухаря. І я ще так сказала директору, що хлопець хороший, порядний, можливо, треба буде поспілкуватися з ним, — розповіла дівчина. — А коли я його вперше побачила в такому стані, то спочатку навіть не впізнала.

Як виявилося, вперше Оля побачила його ще влітку цього року. Він переїхав до Вінниці «через кохання», яке виявилося не зовсім вдалим.

— Я його не раз бачила в місті з якоюсь дівчиною, в SkyPark часто вони гуляли, — пригадує жінка.

Проте не все склалося так добре, оскільки хлопець опинився на вулиці, зв'язавшись з не найкращою компанією, яка його пограбувала, забравши останні гроші та телефон.

Поліція не змогла допомогти

Як вже дізналися в розмові з Ольгою Польовою, чоловік переважно був у дворі біля ресторанів «Чорноморка» та «Львівська Цукерня», причому в першому закладі працює і Оля.

— Я помітила, що в нього щось з ногами, і стан такий важкий, він не п'яний, але все одно не при тверезій свідомості, — пригадує дівчина. — А це були вже такі морози, тож я вирішила спочатку набрати поліцію. Вони приїхали, пояснили, що нічого не можуть з ним зробити, окрім як лише вигнати на вулицю. Я їм пояснила, що я лише хотіла, щоб мені підказали, як я можу йому допомогти, а не виганяти його. То вони лише сказали, що десь в районі Вишеньки є пункт обігріву для безхатченків.

Однак, поки дівчина думала, як вчинити та де можна розмістити Ігоря хоча б на ніч, інші поліцейські таки вигнали його, можливо, як каже Ольга, не ті правоохоронці, яких вона викликала, бо від того моменту пройшло трохи часу, а вже інші, яких викликали місцеві.

— Це десь було вже за восьмою вечора, до мене прибігла колега з Львівської Цукерні і каже, що «мого парнішу» на вулицю вигнали. То ми пішли йому допомогти, а бачимо він вже не йде, щось з ногами. То викликала швидку з надією, що попрошу їх залишити в них на ніч і оглянути. Бо ніякі хостели на це навіть не згоджувались, — розповідає дівчина. — Попросила його чекати на мене до ранку, а раптом не захоче, то написала йому на руці мій номер телефону, щоб попередив і я вже даремно не їхала. Але дочекався.

У Ігоря проблеми з ногами з'явилися у зв'язку з прийняттям ліків, про які писалося в повідомленні в групі  «Безпечне місто Вінниця». Скоріш за все, вони були для серця і віддавали такий ефект, що в чоловіка віднімало ноги, в додачу було і відмороження кінцівок. Щоб допомогти хлопцю, лікарі прокапали його. В цей час Ольга Польова знайшла контакти його батька, домовилася, що допоможе дістатися рідного міста. Небайдужа дівчина купила квитки до Запоріжжя, знайшла знайомих, які надали чистий одяг, викликала таксі з лікарні та допомогла сісти на потяг.

Батько Ігоря також військовий і, після того, як його син дістався дому, то ще написав Ользі. Казав, що все вже добре, та Ігор дома, лікується.

Як діяти в таких випадках?

У Вінниці функціонує ГО «Полум’я надії» — одна з організацій, які допомагають безпритульним у Вінниці. Безхатькам тут можуть допомогти помитись, переодягнутися і нагодувати. Крім того, волонтери відвозять на медогляд. За потреби, можуть покласти до стаціонару.

Проте перш за все варто звернутись на «Цілодобову варту» за номером: 15-60. Або ж звернутись до Вінницького міського центру соціальних служб — (0432) 67-04-60. 
Перед цим варто поспілкуватись з безпритульним — дізнатись його ім’я, де він «проживає» на вулиці, поцікавитись чи потрібна йому допомога. Ці дані будуть корисні для волонтерів з «Полум’я надії». До них можна зателефонувати за номерами: (096)-006-3605, (093)-867-2555, (063)-375-0730. Ще їм можна написати на фейсбук-сторінку.

Організація знаходиться по вул. Стеценка, 61.Там людина зможе помитись, її переодягнуть та нагодують. Центри «Полум’я надії» працюють з понеділка по п’ятницю, 9.00 - 17.00. Якщо бездомний дає згоду і ви його привезете до пункту, то прийняти людину задля комплексної допомоги можуть до 15.00.
Також волонтери співпрацюють з місцевою владою, і допомагають бездомним відновити документи — паспорти, трудові книжки, призначити пенсію чи різні види соціальних допомог.
 
Але, наголошуємо, примусово забрати безхатька від вашого будинку не зможуть ані державні служби, ані волонтери. На все потрібна згода людини.

Ми повинні розуміти, що в наш час таких ситуацій, як у випадку з Ігорем, може бути досить багато, особливо з військовими, які повернулися з фронту, де вони бачили жахливі речі, втратили здоров'я чи отримали поранення. І не кожен після пережитого знаходить сили, щоб повернутися до цивільного життя, тому ми повинні допомагати один одному, не бути байдужими та по можливості стати тими, хто дасть шанс цим людям мати краще життя.


Читайте також:

Розкрадання міського бюджету у Гнівані. Дізналися деталі корупційного скандалу

Засідання у справі затриманого мера Тульчина Валерія Весняного не відбулося: посадовець у лікарні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Татьяна Зеленая

    Світ не без добрих людей,і пані Ользі воздасться сторицею.
  • 10.03.

    Потрібно звернутися до влади місцевої,хай допоможе з житлом,а не тільки красти в кармани
  • Євгенія Матвеєва

    Позор нашим правоохоронцям, людяності ні грама ,приходили і нічого не могли зробити, тільки викинути на вулицю, це що в цьому їх робота, хто може і має з'ясувати що це за людина, що з нею сталося і як її допомогти, і це під час війни, коли багато переселенців , і не найти можливості допомогти, то для чого вони взагалі? Холоднокровні млекопітающі.
  • МС

    Цьому хлопцеві пощастило, що натрапив на небайдужу людину. Добре серце має пані Ольга❤️

keyboard_arrow_up