Трамвайні колії прокладені вздовж всієї вулиці: як виглядає реконструкція на Батозькій

Трамвайні колії прокладені вздовж всієї вулиці: як виглядає реконструкція на Батозькій
  • Без місяця два роки триває реконструкція Батозької, що насправді мала закінчитися за пів року. Останнім часом вулиця починає помітно змінюватися та нагадувати ту, якою її зображували на візуалізації проєкту. Як це виглядає?

Впродовж останнього місяця головною зміною стало прокладання трамвайних рейок вздовж всієї вулиці та заміна старих колій на перехресті Батозької з Янгеля. Єдиною ділянкою, що на ній досі триває облаштування колій є розворотне кільце на кінцевій зупинці трамвая «Залізничний вокзал». 

Оновлені колії прокладають за технологією «оксамитового шляху», що під час руху зменшує вібрацію та шум вагонів. А ще такі колії довше не потребують ремонту. 

Цікаво робітники підійшли до захисту гвинтів, що ними закріплюють рейки. Аби захистити їх від пилу та потрапляння вологи, їх накрили звичайними одноразовими пластиковими стаканчиками, попередньо змастивши мастилом. 

Відео дня

Варто також додати, що вздовж всієї вулиці вже облаштували контактну мережу для електротранспорту.

На вулиці встановлені знаки пішохідного переходу зі світлодіодними ліхтарями, які в майбутньому привертатимуть увагу водіїв. Однак наразі них ще не зважають, переходячи де заманеться й так само розвертаючись на автівці.

Помітні на Батозькій також камери відеофіксації руху та відеоспостереження. Вже працює вуличне освітлення. На всій вулиці заасфальтували дорогу, зробили пішохідні зони й велодоріжки. Триває облаштування вуличної системи водовідведення. 

Раніше ми писали, що на об'єкті облаштували так звані «віденські» зупинки — підняття проїжджої частини в межах зупинки трамвая (як на Замостянській) та підвищені кассельські бордюри для низькопідлогових тролейбусів та автобусів (як на Театральній).

Нагадаємо, що на реконструкцію Батозьку закрили 1 листопада 2021 року. Спочатку роботи на вулиці велися активно: за перші місяці демонтували старі трамвайні колії, дорожнє покриття, взялися за заміну інженерних комунікацій тощо. Однак вже в лютому 2022-го роботи на об'єкті повністю зупинили через початок повномасштабного вторгнення. 

Невдовзі їх відновили, але через обмеження, запроваджені держскарбницею на проведення деяких фінансових операцій під час дії воєнного стану їхні обсяги скорочувалися, аж поки на початку минулого літа остаточно не поставили на паузу. 

@vn20minut Наш журналіст традиційно щомісяця приходить на Батозьку і дивиться, як просувається реконструкція. Останнім часом вулиця справді починає помітно змінюватися ▶️ #вінниця #ремонтдоріг #вулиця #реконструкція #трамвайніколії #зміни #репортаж #вінницятікток #вінниця2023 ♬ оригінальний звук - Новини Вінниці

Повернулися до публічного обговорення реконструкції на початку квітня цього року. Підставою було пом’якшення обмежень на витрати з місцевих бюджетів. При цьому стало відомо, що вартість проєкту суттєво зросла: зі 180 наприкінці 2021-го до нинішніх майже 262 мільйонів гривень — сума, яку отримає за виконання робіт новий підрядник ПП «Б.В.В.-БУД». 

У департаменті комунального господарства та благоустрою ВМР нам розповіли, що це зумовлене збільшенням обсягів робіт та зростанням цін на будівельні матеріали й оплату роботи працівників.

Згідно з календарним планом виконання робіт на Батозькій, зараз тривають активні роботи з облаштування тротуарів та велодоріжок. З травня й до листопада проводиться реконструкція трамвайних колій. А з червня до жовтня — роблять проїжджу частину. 

Наступного, 2024 року, продовжать роботу з облаштування тротуарів та велодоріжок. Тоді ж мають остаточно завершити роботи, пов'язані з рухом трамваїв. Наразі невідомо, коли саме на Батозькій мають відновити рух цього виду транспорту, а також дозволити проїзд приватним автівкам. Однак раніше міська влада повідомляла, що намагатимуться зробити це якнайшвидше. 

Завершити реконструкцію Батозької мають до 30 жовтня 2024 року.

Читайте також:

З листопада за доставку газу треба буде платити іншій компанії. Кому?

«До поранених військових державі немає діла»: велике інтерв'ю з морпіхом Веніаміном Бондарчуком

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Надія Чабан

    200метрів дороги робити 3 роки це вже занадто.
  • Vova Stytsun

    ДУЖЕ ДОВГО ТЯНУТЬ ЦЕЙ РЕМОНТ !!! ПОРА ПОРА ЗАВЕРШАТИ !!!!

keyboard_arrow_up