«Ти нам повернув Мілоша». Вінничанин створив скульптуру видатного поляка

«Ти нам повернув Мілоша». Вінничанин створив скульптуру видатного  поляка
Микола Крижанівський, крім скульптури поляка, нагородженого найвищою нагородою - орденом Білого Орла, виготовив на спомин про нього витинанки, медалі, графічні малюнки
  • Півтора місяці скульптор з Могилева-Подільського працював над роботою на спомин про Нобелівського лауреата Чеслава Мілоша.
  • Робив скульптуру на території садиби видатного поляка.
  • Які враження наш земляк повіз з собою від перебування у сусідній країні?

 

Зі скульптором спілкувався журналіст 20minut.ua. Пан Микоал розмову розпочав розмову про те, що його найбільше вразило у перші хвилини після приїзду до садиби Чеслава Мілоша.

—На фронтоні садиби є слова, які змушують задумуватися кожного, хто їх прочитає,  — каже пан Микола. — Напис звучить так: « Біда тому, хто вирушає і не повертається».

Як каже співрозмовник, вони одразу викликали в нього асоціацію з тим, що відбувається в нашій країні.

Відео дня

Тому сприйняв їх як символ повернення додому наших хлопців з війни. Не дивно, що свою роботу присвятив їм, нашим захисникам, — мужнім, сильним, безстрашним і непереможним.

Сказав про це полякам. Почув у відповідь, що у нас з ними спільний ворог, це країна-агресор росія.  Поляки говорили так: у нас спільний ворог і спільною буде перемога. Відчувалося, що вони хочуть цієї перемоги не менше, ніж ми. Годі згадувати, що багато допомагають нам. Уболівають за нас. Радіють успіхам у боях з ворогом, сумують за полеглими українцями. Про все це добре знають українці. І все особисто відчув пан Микола підч ас перебування у Польщі.

За його словами, поляки створеили літературно-мистецький центр Чеслава Мілоша. Саме ця організація замовила роботу нашому земляку.

Працював на території садиби польського літератора, літературознавця, дипломата Чеслава Мілоша. Знаходиться садиба у селі Червона Гура Свєнтокшиського воєводства.

У літературно-мистецькому центрі нашому скульптору показали декілька світлин талановитого поляка.

Його особливо вразив знімок, де видно, як пан Мілош повертається додому, спираючись на палицю. До рідного порогу варто повертатися навіть тоді, коли робити це фізично важко. Бо « Біда тому, хто вирушає і не повертається».

Під час відкриття скульптури поляки схвально відгукувалися про роботу. Принаймні, так говорить її автор.

Звернули увагу на родзинку скульптури. Про що йдеться? Постать талановитого поляка витесана з каменю таким чином, що по центру залишено відкритий простір. Його може заповнити кожен охочий і зробити знімок. Коли стаєш у цей простір, ніби проникаєш у суть людини. Багато-хто так робив світлини.

Вночі скульптура підсвічується електрикою і тоді справляє особливо враження. Бачиш постать людини, яка здається, йде до будинку, спираючись на палицю.

—Дякуємо, пане Миколо, що повернув нам Мілоша, — ці слова поляки скріплювали потиском руки нашому земляку.

Крижанівський презентував їм також витинанки, графіку, медалі — всі вони виготовлені його руками на спомин Мілоша.

Каже, виготовив їх у чудових творчих робітнях за підтримки місцевих митців — Малго і Кшиштофа Чижевських, Веслава Думінського, а також Ксені, Дороті, Акаті, Катержини і найактивніших помічників — Марека й Адама.

У вікіпедії про Чеслава Мілоша (1911-2004 рр.) сказано, що це польський поет, прозаїк, перекладач, літературознавець, дипломат, юрист. У 1980 році удостоєний Нобелівської премії з літератури. Польська держава нагородила його своєю найвищою нагородою — орденом Білого Орла.

Ось яку постать відтворив у скульптурі наш земляк Микола Крижанівський.Його робота це ще й знак поядки поялкам за підтримку українців у наші нелегкі чвси війни з російськими окупантами.

Читайте також:

«Чого ти плачеш? Війна надоїла, мамо». Під час евакуації в дорозі помер батько двох дітей

«Туди прямували революційні походи й мітинги»: якою є історія вінницького Народного дому

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up