Таїса Славінська: «Під завісу приготували ще одну прем'єру». Вінницький театр завершує сезон

Таїса Славінська: «Під завісу приготували ще одну прем'єру». Вінницький театр завершує сезон
Вистава «Blackout» — подарунок глядачам на завершення сезону
  • У Вінницькому академічному музично-драматичному театрі ім. М. Садовського добігає кінця 89-й театральний сезон.
  • Головна режисерка Таїса Славінська розповіла, яким цей рік був для театру, і яку прем'єру підготували улюбленим глядачам на завершення сезону. Також вона поділилася планами на новий театральний сезон.
  • Поговорили зі знаною акторкою і режисером про мистецтво, війну і нові проекти.

Війна не пройшла повз мистецьке життя Вінниччини. Так, після повномасштабного вторгнення, Вінницький академічний музично-драматичний театр ім. М. Садовського довгий час стояв на паузі. Тому новий, 89-й театральний сезон, почали не навесні, а восени 2022 року. А завершується він вже післязавтра, 7 липня.

 За словами головної режисерки Таїси Славінської, цей рік був для театру важким і водночас дуже плідним. Доводилось не працювати певний час, аби не наражати акторів і глядачів на небезпеку. Певний період показували вистави у підвальному приміщенні центру «Квадрат». 

Таїса Славінська, головна режисерка театру М.Садовського, народна артистка України

Але негаразди мотивували працювати ще більше. Як результат — у цьому сезоні театр випустив чотири нові вистави: «Ніч вовків» — режисер Григорій Сиротюк, «Неперевершена» — режисер Тарас Мазур, «За дверима» — режисер Олександр Ковшун. І на завершення сезону — «Blackout» у постановці херсонського режисера Євгена Карнауха.

Відео дня

— «Blackout» — це гарний подарунок глядачам під завісу сезону. Прем'єра цієї вистави відбудеться 5 і 6 липня, — розповідає Таїса Славінська. — Режисер-постановник вистави Євген Карнаух. Він молодий актор і режисер з Херсону. Коли почалось повномасштабне вторгнення, на Вінниччину приїхало дуже багато митців. Женя і Маша Карнаух стали частиною нашого театру. Він ставив виставу, дружина — пластику. В нього дуже цікаве бачення, ні на кого не схоже. Молоді бачать інакше. Вистава вийшла дуже цікава, ми достойно оцінили роботу. Загалом, за чотири місяці ми випустили чотири прем'єри. Ударною працею вирішили закрити 89-й сезон.

«Blackout», режисер Євген Карнаух

Єдине, що не зміг зробити Вінницький театр в сезоні, що минає, це відвідати творчі фестивалі. Велика війна внесла свої корективи. 

— Після повномасштабного вторгнення ми не знали, що робити далі, — каже режисерка театру. —  Тим не менш, в вересні минулого року ми з'їздили у Краків на фестиваль. Возили виставу Оксани Бандури «Я б тобі небо прихилив» і «Хлібне перемир'я» — спільний проект вінницьких і харківських акторів. В травні цього року пробували грати на малій сцені, в червні — на великій, з обмеженою кількістю глядачів, які б могли поміститися в нашому укритті. Тому ми перед кожною виставою молили Бога, щоб встигнути зіграти до тривоги. 

«За дверима», режисер Олександр Ковшун

Попри негаразди, приємне поповнення театру подарував цей рік. 

— До нас приєдналися актори з Харкова і режисер з Херсону, які влили нову кров в театр. Ми щасливі, що маємо змогу працювати з режисером Євгеном Ковшуном. Він створив «Хлібне перемир'я» за п'єсою Жадана. Він також відновив виставу «Калігула», яка довгий час йшла у Харкові. Вона зайняла безліч нагород у світі, з акторами вінницького театру на фестивалі в Ірані привезли гран-прі. В цьому році, на жаль, не відпускають акторів-чоловіків за кордон. Відтак, ми пропускаємо фестивалі, а запрошень дуже багато. Сподіваємося, що все реалізуємо в наступному сезоні.

«Неперевершена», режисер Тарас Мазур

Доступу до деяких видів мистецтв завжди бракувало людям з порушеннями зору. В Вінницькому театрі це виправили. 28 червня незрячі та слабозорі люди змогли переглянути виставу «Квітка» з паралельним аудіозаписом. Проект реалізували у Вінниці, Хмельницькому та Рівному.

— Вперше ми грали для людей з вадами зору, — говорить Таїса Славінська. — Завдяки керівнику проекту Любомиру Покотило ми змогли його реалізувати. Глядачам роздавали навушники і коментатор розповідав, що відбувається на сцені. Люди дякували, що змогли таким чином побачити виставу «Квітка». В наступному сезоні повторимо цю виставу для людей з вадами зору, приготуємо ще кілька. Рухаємося по-тихеньку, відкриваємо нові горизонти, нове спілкування з глядачем. Хочемо, щоб у театр могли прийти всі, побачити його і відчути.

«Квітка», режисер Таїса Славінська

Кілька днів — завершиться сезон і театр піде у відпустку. Але у режисерів та акторів вже є нові плани на новий, ювілейний сезон.

— Мріємо про фестивалі, нові прем'єри, готуємо плани на новий, 90-й сезон, котрий ми відкриваємо 15 вересня виставою за п'єсою Миколи Куліша «Народний Малахій», — каже головна режисерка Вінницького академічного. — Цю п'єсу Тарас Мазур ставить заново, вона довгий час не йшла. Багато акторів пішли від нас в інший світ, ми змінилися, змінилися обставини в країні. Тому виставу оновимо і покажемо в новому форматі. До речі, не кожен театр може поставити класика Куліша, а ми собі дозволили.

«Ніч вовків», режисер Григорій Сиротюк

В новому сезоні Вінницький академічний музично-драматичний театр готує багато прем'єр, як для дорослих, так  і для маленьких глядачів.

— До різдвяних свят ми подаруємо нашим маленьким глядачам казку-мюзикл «Снігова Королева», котру ставить Ольга Буга, яка вміє робити дуже красиві казки. Григорій Сиротюк подарує прем'єру в стилі «Сімейки Адамсів», вона називатиметься «Ціаністий калій», це буде якраз десь до Хеловіну. Ну, і я хочу втілити в життя задум, яким переймаюся два роки. Це Микола Леонтович, музика янголів. Це вже сподіваюся зробити до Дня театру. Хочеться зробити хорошу роботу, присвятити великому митцю. Він наш, вінницький, по всьому світі його ім'я возвеличують, а ми якось проходимо повз.

«Біла ворона», режисер Тарас Мазур

Хто ще мріє потрапити у Вінницький храм мистецтв у цьому сезоні, Таїса Славінська 6 липня запошує на виставу «За дверима» і премєру «Blackout». Закривають сезон 7-го липня рок-оперою «Біла ворона».

— Ми оновились і творчим складом і режисерським,— підсумовує режисерка. — А все що нове, воно дає свої плоди. Ми задоволені цим сезоном, що закриваємо, хоч було дуже нелегко. Сподіваємося, що наступний сезон, 90-й ювілейний, буде переможним. Слава нашим воїнам, слава ЗСУ. Вони там нам дають можливість тут працювати, допомагати. У нас багато акторів волонтерять, хлопці наші воюють. Тому можна пишатися таким колективом. Комусь тримати автомат, плести сітки, діставати дрони. А комусь — зі сцени нести слово і підтримку. Адже до нас в театр приходять і родини загиблих воїнів, і захисники і поранені, котрі проходять реабілітацію. Квитки для них безкоштовні, ми їх заряджаємо мистецькою іскрою, зігріваємо їхні серця, їхні душі. На своєму фронті робимо свою роботу.

 

Читайте також:

Євгеній Карнаух про Херсон і виставу «Blackout» про підлітків: «Цей світ належить дітям. Маємо їм не заважати»

«Ангелам» присвячується. Вінницький гурт «Пан Карпо» випустив новий відеокліп

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up