«Тато виїжджає вночі». З Уланова везуть допомогу херсонцям, постраждалим від підриву ГЕС

«Тато виїжджає вночі». З Уланова везуть допомогу херсонцям, постраждалим від підриву ГЕС
Допомогу постраждалим херсонцям в Уланівській громаді зібрали за пів дня
  • На заклик волонтерів уланівської ГО «Друг» відгукнулися десятки людей. Продуктів зібрали не на одну машину.
  • Журналіст «20 хвилин» спілкувався з Романом Федоришиним, який повезе вантаж.

Роман Федоришин один з ініціаторів надання допомоги постраждалим херсонцям. Йому зателефонувала керівниця волонтерського центру з Миколаєва пані Лілія і повідомила, що до них прибувають евакуйовані з Херсонщини. Людей багато. Щоб їх нагодувати, потрібні продукти.

Евакуюють тих, хто ближче до Дніпра

Волонтер зателефонував голові Уланівської громади Олександру Гоцуляку. Той сказав, що організує допомогу, але хто повезе?

— Я поїду, — відповів Федоришин, хоча тільки вчора, 5 червня повернувся з Миколаєва, але ж треба, бо там люди…

Відео дня

Він попросив доньку Тетяну кинути клич в Інтернеті про допомогу. Дочка проживає у Вінницькому районі. Ось так все почалося з небайдужості батька, доньки, керівника громади.

Федоришин також зателефонував у Херсон. До цього міста він неодноразово завозив допомогу після окупації. Має знайомих волонтерів.

Вони сказали, що у них на правому березі ситуація більш-менш нормальна. Мають запас продуктів. Якщо буде необхідна допомога, повідомлять. Розповіли, що зараз відселяють тих, хто проживає ближче до Дніпра. Їх евакуюють переважно у Миколаївську область.

Після повідомлення у соціальних мережах інформації про необхідність підтримати постраждалих херсонців, телефон Федоришина не змовкав. Чоловік говорить, що приємно вражений активністю земляків.

Люди везли картоплю, буряки, моркву, цукор, закрутки, банки із салом, тушонку, яйця, інші харчі

Пан Роман працює на хлібозаводі. Керівник колективу розпорядився виділити сто буханців хліба.

Під час нашої розмови приїхала директор школи з села Рибчинці пані Тетяна. Жінка привезла три картонні ящики з тушонкою та іншими продуктами. Повідомила, що в окремих банках є інгредієнти для розсольника. Їх необхідно покласти у кип’ячену воду — і через деякий час страва готова до вживання. На прощання жінка побажала волонтеру щасливої дороги.

Мій співрозмовник називає ще декілька сіл, з яких привезли допомогу: Сальниця, Воронівці, Петриківці, Скаржинці, Подорожна, Сміла. При цьому уточнює, що це ще не всі назви. Просить, щоб не ображалися ті, кого пропустив.

З Уланова допомогу везуть 3-4 рази на місяць

Федоришин уточнює, що найбільше підставили плече земляки з Уланова. До речі, допомогу збирала також донька пана Романа, пані Тетяна. Вона проживає у Вінницькому районі. Написала у Фейсбуці: «Тато сьогодні вночі виїжджає з допомогою для херсонців. Потрібні продукти харчування. Хто не може привезти, під’їду особисто і заберу».

Пані Тетяна також повідомила номер картки Монобанку, на який охочі можуть переказати кошти: 5375411206352218.

— Насправді продуктів зібрали не на одну машину, а більше, — каже Роман Федоришин.  — Завеземо у першу чергу ті, що мають короткий термін зберігання. Повернемося з Миколаєва, знову завантажимо машину і поїдемо в Донецьку область до наших захисників.   

У дорогу Федоришин вирушить з Володимиром Слободянюком.

В Уланові є ГО «ДРУГ», розшифровується як Добробут Розвиток Уланівської Громади. Завдяки старанням цієї організації, а також небайдужих жителів громади, допомогу з Уланова везуть в середньому 3-4 рази на місяць. Найчастіше її доставляють військовим. Підтримують уланівці також жителів деокупованих міст і сіл, зокрема, багатостраждального Херсона.

— Постійно маємо підтримку керівника громади, особливо що стосується заправки транспорту пальним, — каже Федоришин. — Допомагає з соляркою директор хлібозаводу, фермери. Без людей ми б нічого не зробили.

Закінчать вантажити бус — і вирушать в дорогу. Бажаємо їм поїздки без пригод. Дякуємо за активність і небайдужість до долі постраждалих людей.
 

Читайте також:

«Хтось каже неправду». Чи отримає мати 15 мільйонів гривень за сина?

Аварія на Сабарівській ГЕС. Як майже 40 років тому у Вінниці сталася техногенна катастрофа

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    Завжди свіжа та перевірена інформація на нашому Телеграм-каналі 👉 https://t.me/+i-ok5yoWHO0xNTQ6

  • Sergey Storog (Ja)

    Бережи Вас Господи панове

keyboard_arrow_up