Таксисти проти рейдів і штрафів: "Знімемо шашки або перекриємо мости"

Таксисти проти рейдів і штрафів: "Знімемо шашки або перекриємо мости"

Притиснуло. Водії таксі планують акцію протесту, бо їх почали штрафувати за новими, у двадцять разів більшими штрафами і забрали можливість оформитися офіційно у Вінниці. А за роботу без ліцензії тепер навіть можна втратити авто

Воювати з нелегальними таксистами у Вінниці почали у квітні. Під час рейдів оштрафували десятки водіїв. Решта таксистів панікують. Говорять, що мають два варіанти дій: або зняти шашки і таксувати підпільно, або перекривати дорожній рух із акціями протесту.

Останні перевірки водії таксі пам’ятають, як дореволюційні події. Два роки, кажуть, їх ніхто не чіпав, а тепер почала зупиняти поліція для перевірки інспекторами управління трансбезпеки.  

- У нас раніше були штрафи за перевезення пасажирів без ліцензії - від 800 до 1600 гривень, - говорить 30-річний таксист Артем Гаюк. – А з квітня почалося життя по-новому. Штрафують на суми від 17 тисяч гривень та кажуть, що надалі будуть тільки посилювати перевірки. Усім треба робити ліцензії.

Відео дня

У Артема була ліцензійна картка, бо він був оформлений найманим працівником ліцензіата – людини, яка свого часу купила ліцензію на перевезення й продає її за регулярну, так би мовити, орендну плату. Артем – далеко не єдиний вінницький таксист, що користується чужою ліцензією, уклавши трудовий договір. Але він поміняв машину, на якій таксував, на новішу, і стала потреба поміняти ліцензійну картку. Картку на нову машину у Вінниці йому не видають.

- З повним пакетом документів ходив в укртрансінспекцію (колишня назва управління трансбезпеки, - авт.), але мені сказали їхати на Київ, - розповідає Артем. – Хлопці ось у Вайбері пишуть, що їздили і тільки втратили час. Ні один з карткою не повернувся.

Така сама проблема у 25-річного Сергія Кочерука. Він теж придбав нову машину, але переоформитися не може.

- Я хочу працювати легально, - говорить він. – Півроку збирав документи, і толку ніякого. Нічого ніхто нам не пояснює. Тільки кажуть, що буде штраф, якщо зловлять, 17 тисяч. Зловлять другий раз без ліцензії - конфіскують машину.


 

Скільки у Вінниці працює таксистів, редакція RIA/20minut.ua вже рахувала (Скільки у Вінниці працює таксистів і за які гроші вони возять вінничан). Виявилося, що лишень десятина – це офіційно оформлені підприємці, які звітують про свої доходи перед фіскалами. 200 проти двох тисяч.

Кількість нелегалів контролери вирахували, оперуючи даними радіочастот. Самі ж таксисти говорять, що їх значно більше двох тисяч. В тіні лишаються ті таксисти, які отримують інформацію про виклик не про раціях, а на планшет у спеціальній програмі.

У цій програмі також встановлений лічильник, який заміняє таксометр. А робота таксиста без таксометра – поза законом. За відсутність цього старомодного атрибуту таксі водієві світить той самий великий штраф.

- Навіщо мені той таксометр? - обурюється Артем Гаюк. - Давайте ми ще будемо на конях їздити і рахувати кілометраж, як колись, камінцями. Скільки камінчиків випало по дорозі, за стільки і плати. Ми ж маємо вперед рухатися, а не до старого повертатися. Хіба не можна в сервісному центрі зробити можливість купити дозвіл на роботу таксистом? Закону про таксі не можуть прийняти, а нас роблять крайніми й паяють штрафи ні за що. І замість того, щоб зробити спрощену систему для оформлення таксистів, які хочуть працювати чесно, тільки ускладнюють нам життя своїм оформленням у Києві.

Таксисти читають повідомлення з групи колег у Вайбері Сергій: «Посередники в Києві за свої послуги від 1,5 тисячі до 3 тисяч гривень беруть і то немає гарантії, що твою заявку розглянуть позитивно».

- Будемо їздити без фішок, якщо нам не дають можливості оформитися, - говорить Сергій.

- Або зберемося і перекриємо місто, - каже Артем. – Станемо на трьох мостах, тоді нас почують. А як нам на себе звертати увагу? Треба в таксі робити рік, щоб такий штраф, як вони тепер накладають, назбирати.
 

- Одна частина вінницьких таксистів хочуть платити податки і працювати нормально, а друга – це пофігісти, які будуть працювати нелегально доти, доки їх не зловлять, - говорять таксисти Сергій (25, зліва) та Артем (30


Чому вінницьке оформлення увірвалося

Ліцензійні картки взагалі скасували, а оформлення ліцензії через Вінницю відмінили. Як пояснив начальник обласного управління трансбезпеки Олексій Соколовський, два роки тому система видача ліцензій була інша:

- Ми тут приймали документи, направляли їх на Київ і Київ приймав рішення про видачу ліцензії, а ліцензійні картки ми на місці видавали. Зараз картки взагалі скасували. Більше ліцензійних карток немає. А документи на ліцензію треба самому на Київ відправляти. Їхати особисто не обов’язково. Можна направити поштою. Ті ліцензії, які є, залишаються діяти. Вони безстрокові.  

А що робити таксистам, які працювали з ліцензійними картками? Передавати в оренду ліцензіатам свої машини, оформляти на них тимчасові талони. Ліцензіати мають заявляти в Департамент безпеки на транспорті про використання кожної конкретної машини як таксі.
 


Як стати чесним таксистом

(за інформацію управління трансбезпеки)


1 крок

Зареєструватися як суб’єкт господарювання (подати заяву в реєстраційну палату).

  • Безкоштовно.

2 крок

Отримати ліцензію (подати заяву з додатками документів в Департамент безпеки на транспорті, можна поштою).

  • Ліцензія = мінімальній заробітній платі (сьогодні це 1450 грн) і видається безстроково.

3 крок

Купити і встановити на авто таксометр («Водію таксі забороняється… здійснювати перевезення пасажирів, якщо в таксі відсутній або не працює таксометр», - із закону «Про автомобільний транспорт», до якого зміни тільки плануються)  

  • Ціна таксометра від 1,5 тисячі гривень.
     


У групі Вконтакті Новини Вінниці 20minut.ua у вінничан запитали, що для них найголовніше під час вибору таксі. Варіант відповіді "Щоб таксист не був грачем" обрали 17% людей. На наявність таксометра клікнули ще 15% читачів. Та найбільше, приблизно по 20 відсотків, проголосували за ввічливість водіїв та швидкість прибуття таксі на місце. 
 

 

 


Читайте також:

Скільки у Вінниці працює таксистів і за які гроші вони возять вінничан

Таксисти можуть сховатися. У Вінниці починають рейди на водіїв-нелегалів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (58)
  • Анонім

    Саме вигодно це возити наркотів на поселок , ето да , ето дело, і щощика нікому не треба.
  • Анонім

    Дорогі земляки , а ви часто задумувались коли вкрай необхідно викликати Вам авто недай Бог в лікарню серед ночі або жд вокзал чи інше, хто тоді при таких штрафах до Вас приїде ?
  • Анонім

    таксисти або будуть підкорятись правилам, або ідуть нах...р.

  • Анонім

    Такое впечатление что каменты в основном пишут ментальные старперы. Регулярно пользуюсь такси. В Виннице это выгодней чем свою машину иметь. Ни разу не натыкался на неадекватов. Езжу минимум раз 10 в месяц.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up