«Такого мистецтва має бути більше»: художниця патріотично розмалювала під'їзд

«Такого мистецтва має бути більше»: художниця патріотично розмалювала під'їзд
  • Художниця на ім'я Доля створила великий стінопис в одній з багатоповерхівок міста. На ній зображена жінка, яка втратила на війні чоловіка, але не опустила рук та продовжує підтримувати ЗСУ.
  • За деякий час там можуть з'явитися й інші історії вінничан та вінничанок, які проявили себе під час війни. 

— Одного дня я почула, що у моєї знайомої на війні загинув чоловік. Він був бойовим медиком. Ця знайома, Олександра, також з перших днів всіма силами допомагала нашій армії. Коли я запитала її: «як ти?», вона відповіла: «мій чоловік живий, і моє кохання до нього також живе». Її стійкість змотивувала мене створити стінопис, — розповідає вінницька художниця Доля.

Картину вирішила створювати просто у під'їзді багатоповерхівки, де й живе знайома Олександра. Роботи тривали п'ять місяців. За цей час пішло п'ять літрів акрилової фарби й два відра шпаклівки. У підсумку вийшла чотириметрова картина, що отримала назву «Мир». 

Відео дня
v class="video-block">

Робота виконана в українських жовто-синіх кольорах, а зображені на ній жінка й чоловік. Намальована жінка має портретну схожість з самою Олександрою. Через вишиванку, що у неї вбрана персонажка, проглядається, що жінка при надії. Коли коханий Олександри пішов на війну, вона справді була вагітною. На жаль, дитину вінничанка втратила. 

Зображений на картині чоловік — це збірний образ всіх захисників нашої країни. Обличчя військового у балаклаві. Доля пояснює, що таке рішення вона прийняла, аби кожен і кожна могли побачити у ньому свого Героя, живого чи загиблого. 

Пояснюючи загальну концепцію свого стінопису, художниця розповідає, що жінка на картині — це Україна. Її крила, направлені у східному напрямку, символізують захист від російських ворогів. Чоловік — наше військо й усі ті, хто боронить країну та відстоює її незалежність.

На картині можна також побачити чимало старослов'янських символів. Доля обходить їх, пояснюючи: «Цей означає побажання здоров'я Захисникові; Ось цей символізує їхню стійкість, мужність та героїзм; А ось цим я зичу їм повернення додому живими та неушкодженими».

— Робіт подібних масштабів раніше у мене не було, та цією я задоволена, — розповідає Доля. — Хочеться, щоб усі у ній бачили нашу підтримку ЗСУ. Саме завдяки ним ми у тилу можемо спокійно жити. Військові мають знати, що про них не забувають. 

Тому, продовжує дівчина, на одному стінописі зупинятися вона не планує. Вже міркує над втіленням у реальність свого другого задуму, але тепер поверхом нижче, на восьмому.

— На ньому буде історія чоловіка, який від початку АТО активно допомагав нашому війську. Коли почалася вже велика війна, то до лав ЗСУ долучився його єдиний син, який, на жаль, загинув. Попри таке горе, ця людина продовжує підтримувати армію та всіх, хто боронить Україну, — розповідає Доля. — Планую кожен поверх заповнити малюнками, які переповідатимуть історії таких дивовижних людей, які живуть серед нас, але часто залишаються непомітними. 

Навколо картини Долі вже зараз можна побачити чимало відбитків людських долонь. Дівчина говорить, що долучитися до цього й залишити свої може кожен та кожна.

— Це своєрідно ниточка між мною й іншими людьми. Усі вони ведуть боротьбу по-своєму, але усі разом ми боремося проти одного — росії, — говорить художниця. — свої долоні тут залишили як маленькі діти з моєї майстерні, рідні яких зараз воюють, так і люди з абсолютно інших регіонах. Наприклад, є відбитки людей з Криму, Донбасу та західних областей країни. Деякі мешканці під'їзду також не проти були долучитися.

Говорячи про мешканців, дівчина каже, що усі вони одразу пішли їй на зустріч і з розумінням поставилися до перетворення під'їзду. Вона своєю чергою намагалася їм не заважати, працюючи тихо й охайно. 

У різні боки від головних об'єктів картини йдуть відгалуження різноколірних гілок дерева. Кожна гілка символізує спосіб підтримати армію у ці складні часи. Цим дівчина ще раз нагадує про необхідність регулярних донатів та іншої допомоги Захисникам та Захисницям. 

Під самою стелею можна побачити зображення лелечого гнізда з птахами-батьками та сімома пташенятами. Не виникає сумнівів, що вони символізують добробут України. Та Доля додає, що це її бачення післявоєнної України: перемога, оберігання свого, повага до ветеранів. Є поміж пташенят й одне ще не вилуплене яйце — це також про щось з нашого світлого майбутнього, але це «щось» для кожного буде своїм, до прикладу, поверненням сина додому, або возз'єднанням сімей, які розлучила війна. 

— На мою думку, подібного мистецтва має бути значно більше. Люди мають розуміти, що одного дня додому повернеться велика кількість військових, яким від нас потрібне повне розуміння та підтримка. Ми всі маємо бути готовими надати їм це, отже вже зараз потрібно готувати себе до цього, — говорить Доля.


Читайте також:

«Такі морози не витримували ні люди, ні тварини»: розповідаємо про найхолодніші в історії вінницькі зими

Слуга режиму путіна! Чим прославилася найвідоміша вінницька колаборантка Тетяна Грабович

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up