«Свіжий» цукор буде дорожчий. Як в умовах війни вдалося зібрати всю площу цукрових буряків

«Свіжий» цукор буде дорожчий. Як в умовах війни вдалося зібрати всю площу цукрових буряків
Трохи більше двох мільйонів тонн цукрових буряків зібрали в області нинішньої осені, з них планують виробити приблизно 350 тисяч тонн цукру
  • Понад два мільйони тонн цукрових буряків зібрали у нинішньому році в області.
  • З них уже зварили  210 тисяч тонн цукру, всього планують мати 350 тис. тонн.
  • Чому очікується нове підвищення ціни на цукор?

В області закінчили копати цукрові буряки. Їх зібрали на площі 43, 3 тисячі гектарів. Це трохи менше, ніж у 2021-му — на 6.3 тис.га. Виростили понад два мільйони тонн коренів. У минулому році зібрали 2,3 млн. тонн сировини.

Урожайність буряків майже однакова: у нинішньому році з одного гектара вийшло по 464,3 центнерів, торік — по 464,9 ц/га.  

Взяли в оренду комбайн на двох

Про завершення збирання солодких коренів розповів директор департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Олег Сідоров. За його словами, буряки продовжують вивозити з поля. На цукрозаводи доставили 1,6 млн. тонн сировини. З цієї кількості переробили 1.4 млн. тонн і зварили 202 тисячі тонн цукру (станом на 25 листопада нинішнього року).

Відео дня

Працюють усі п’ять цукрозаводів, які починали виробничий сезон, — Гайсинський, Крижопільський, Жданівський, Томашпільський і Юзефо-Миколаївський.

Незважаючи на складні умови, спричинені війною, зокрема, частковим дефіцитом і суттєвим подорожчанням пально-мастильних матеріалів, аграрії зібрали урожай зі всієї площі, що становить 43,3 тисячі гектарів.

Кошти витратили з надією, що вдасться їх повернути після продажу цукру.

Як розповів керівник одного з господарств, під час копання буряків згрупувалися з іншим господарством і взяли в оренду один на двох бурякозбиральний комбайн.

—Так сталося, що у господарстві, де є імпортний сучасний буряковий комбайн, буряків у нинішньому році не сіяли, — каже співрозмовник. — У нас вийшло навпаки: ми посіяли, але комбайна не маємо. Зараз площу буряків невеликі. Купувати комбайн дорого і не вигідно. Знайшли вихід із ситуації. Ще й власнику комбайна дали можливість заробити.

За прогнозами фахівців, у нинішньому році на цукрозаводах області планують зварити приблизно 350 тисяч тонн цукру, торік було 363,5 тисячі тонн.

Нову ціну не називають

Тим часом, за прогнозами фахівців, «свіжий» цукор буде дорожчий. Пояснення просте: значно подорожчали пально-мастильні матеріали. Аби вивезти з полів на заводи понад два мільйони тонн буряків, дизпалива і бензину потрібно немало. Ці матеріали після початку війни зросли у ціні приблизно у два рази. Всі ці затрати вплинуть на зростання вартості цукру.  

Треба також згадати, що для вирощування коренів закуповували дорожче, ніж раніше, мінеральні добрива, гербіциди. Та й за насіння буряків платили більшу суму, ніж це було торік.

Скільки саме додадуть у ціні солодкі кристали, фахівці поки що не називають цифру. Йдеться про тих, з ким розмовляв журналіст.

Нині кілограм цукру коштує 35 гривень. Така цифра значиться на цінниках у продавців на ринку «Урожай». На Центральному ринку можна купити трохи дешевше, особливо, якщо брати оптом мішок, вагою 50 кг.

У мережі великих торговельних магазинів ціна на цукор трохи нижча, ніж на ринку.

Читайте також:

Спиртзаводи у Гайсині і Тростянці виставили на повторний аукціон зі знижкою ціни у два рази

Завтра початок Різдвяного посту 2022-2023. Що потрібно знати?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up