Завтра початок Різдвяного посту 2022-2023. Що потрібно знати?

Завтра початок Різдвяного посту 2022-2023. Що потрібно знати?
  • Вже з понеділка, 28 листопада 2022 року, деякі православні християни на цілих 40 днів будуть постувати. В них в будинках на столах з'являться каші, овочі та фрукти.

За новим стилем 28 листопада починається останній в цьому році тривалий піст, який закінчиться 7 січня. Різдвяний піст — це 40-денне говіння, яке в православному церковному уставі ще називають Чотиридесятницею. А також — Пилипівкою: адже заговини на піст припадають на день пам'яті святого апостола Пилипа.

Під час посту забороняється вживати м'ясні та молочні продукти і яйця. Проте — одного лише цього недостатньо. Священики зазначають, піст — не мета, а засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів.

Відео дня
v class="video-block">

Правила Різдвяного посту

Цей піст не такий суворий, як Великий Успенський. Заборонено вживати молочні продукти, яйця і м'ясо, в окремі дні дозволяється вино і риба. Можна побалувати себе в Різдвяний піст рибою, сухофруктами, хлібом, кашами, фруктами і навіть вином.

Різдвяний піст ділиться на два періоди:

  • 28 листопада — 19 грудня. По понеділках, середах і п'ятницях — сухоїдіння; по вівторках і четвергах — гарячі страви з рослинним маслом; у вихідні дозволяється риба і вино.
  • 20 грудня — 5 січня. Період передсвята Різдва, коли піст підсилюється. Риба і вино заборонені.

Як харчуватися

У пост дозволяється до пісних страв додавати трохи олії і рибу. У середу і п'ятницю можна вживати продукти рослинного походження без масла, сухоїдіння. По понеділках можна їсти гарячу їжу, але без масла. У вівторок і четвер дозволяється гаряча їжа з маслом. У вихідні дні можна рибу і вино.

Дуже строгі обмеження в харчуванні дотримуються 6 січня — до сходу першої зірки не їдять. Після вечерні дозволяється гаряча їжа з маслом і традиційна солодка каша — сочиво.

Різдвяний піст 2020: коли починається і що можна їсти
Під час посту намагайтеся їсти рослинну їжу (фото: pixabay.com)

Трохи поблажок в меню під час Різдвяного посту діє в великі свята і в дні вшанування великих святих: Введення в Храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), Андрія Первозванного (13 грудня), Миколи Чудотворця (19 грудня).

 

Читайте також:

Сесія облради: депутати звернулись до Президента про заборону московського патріархату

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (21)
  • Світлана Чагайда

    25 грудня  св'яткують  Різдво католики, Україна ніколи не була  католицькою.

    Віра Килівник reply Світлана Чагайда

    Світлана Чагайда не тільки католики і не всі католики а більшість православних, більшість християн....
  • Тетяна Щусь

    Це не піст,а розгрузочна дієта перед святковим навантаженням шлунку.В слові Божім таких постів немає.Там є приклади справжніх постів перед якимись вирішальними подіями.І Сам Христос, і Іван Предтеча, і багато інших мужів віри 40 днів нічого не їли і навіть не пили, а пробували в молитві, в постійному спілкуванні з Господом.Оце дійсно очищення від всього земного суєтного і брудного. А якщо голови 40 днів тільки тим і зайняті, що б це приготувать, щоб було і смачненьке і, не дай Боже, не жирне, то це те саме "чревоугодіє", а ніякий не піст
  • Галина Глушко

    25грудня це Порошенка церква.))) А 7 го січня ми святкуємо Різдво Христове .  Наш Ісус Христос Який создав Церкву і врата адові не одолєют її.!!!
  • Мирослав Олександрович

    Різдвяний піст у 10 православних конфесій які не під Москвою різдвяний піст почався 15 листопада.

keyboard_arrow_up