Спустилися до Пирогова на сідницях. Протезований військовий перевірив Вінницю на доступність

Спустилися до Пирогова на сідницях. Протезований військовий перевірив Вінницю на доступність
Ветеран Терен використав «дитячий метод» для спуску по крутих східцях до підвалу, де лежить тіло Пирогова. Випуск його шоу про інклюзивність супроводжувала перекладачка жестової мови
  • У нашому місті є інклюзивний транспорт, пандуси та й наші люди охоче пропонують допомогу.
  • Вінницю неодноразово називали найкомфортнішим містом в Україні. Але чи комфортно тут тим, хто пересувається на протезах або візках? 
  • Перевірив ветеран Олександр Будько, який через війну втратив обидві ноги.

Український ветеран Олександр Будько (позивний «Терен») запустив ютуб-шоу «Відвал ніг, або All інклюзив» про доступність у подорожах Україною.

Свій перший випуск він присвятив дослідженню доступності Вінниці, пересуваючись на візку і на протезах. У цьому йому допомагав Василь Байдак — вінничанин, стендап-комік, який нещодавно був ведучим на Нацвідборі до Євробачення.

То чи справді наше місто можна назвати доступним для людей з інвалідністю?

Інклюзивний трамвай доступний по буднях

Кількість людей з інвалідністю у Вінниці, до повномасштабного вторгнення, складала майже 20 тисяч.

—  Якщо додати батьків з дитячими візочками та людей з тимчасовим порушенням здоров'я — то маломобільні люди складають 40% від населення міста. І це ще до повернення з фронту ветеранів з ампутаціями, — казав Олександр Терен.

Жартома чоловік запропонував Байдаку «ногу допомоги» — схопитися за його протез, щоб подолати підйом

Разом з Василем Байдаком він пересів на крісло колісне (так, в словнику інклюзивності називають інвалідний візок - авт.). І коміку, який вперше «кермував» візком, ледь-ледь вдалося подолати навіть невеличкий підйом. Але з такими легкими бар'єрами люди на кріслах колісних стикаються щодня, підкреслив протезований військовий.

Перша справжня недоступність в них сталася на зупинці громадського транспорту.

Молодики відзначили, що трамваєм до музею-садиби Пирогова (перша точка їх екскурсії) вони не доїдуть: VinWay з пандусом не їде до Електромережі, та й взагалі ці низькопідлогові трамваї курсують тільки у будні.

Натомість низькопідлоговий автобус довелося б ще чекати півтори години. Тож люди поїхали до музею на таксі.

Пригоди у музеї Пирогова

Простора територія садиби, в цілому рівні доріжки гарно підходять для відвідування людьми з інвалідністю. А от всередину приміщень, без сторонньої допомоги, не потрапити: на вході сходи.

— Чи приїжджають у музей люди з інвалідністю на кріслах колісних, на протезах? — запитав військовий.

— Звісно, до нас часто приїжджають люди з інвалідністю, — відповіла старша наукова співробітниця музею Олеся Сивак. — Так, є незручність, що до нас можна потрапити тільки зі сторонньою допомогою. Але міська рада виділила кошти, в Дніпрі виготовили пандус і уже в цьому році він буде встановлений до центрального будинку.

Під час публікації відео, станом на 13 лютого, пандуса в музеї Пирогова ще немає. 

Ну і відзначили недоступність для маломобільних людей те місце, де лежить тіло Миколи Пирогова. Круті, вузькі східці Олександр «Терен» Будько подолав, буквально, своїми сідницями: присідав на кожну сходинку, щоб спуститися в підвал.

«Не їжджу на візку, а ходжу»

Далі чоловіки зустрілися з Тетяною Рибак, гідесою, яка влаштовує туристичні прогулянки для людей з інвалідністю, маломобільних громадян.

— Проводжу з минулого року екскурсії для ветеранів. Вінниця по рельєфу дуже крута: немає рівного місця і подекуди навіть на електровізках не можна пересуватися без сторонньої допомоги. По Вінниці є багато питань щодо доступності, але над їх вирішенням поступово працюють, — зауважила Тетяна.

У простір «Cherdak», який знаходиться в ТРЦ «SkyPark» чоловіки потрапили без проблем — є ліфт. Там провели зустріч з аудиторією, серед яких була дівчина на візку.

— Мені, наприклад, не принципово, чи я на візку, чи на кріслу колісному, — говорила вона. — Але коли я пересуваюсь на цій колясці, то я не «їжджу», а ходжу.

Наприкінці відео, Олександр Терен підкреслив, що справжня безбар'єрність існує там, де є взаєморозуміння та повага. І коли людина з інвалідністю відчуває себе частиною суспільства — це і є інклюзивність.

Що робить Вінниця для підвищення доступності

Згадаємо те, що на слуху. Зокрема, для людей з порушенням зору — на усіх зупинках громадського транспорту, які пройшли капремонт, на платформах встановлюють тактильну плитку: жовті, з рельєфними «рисками».

Ще роблять пониження бордюрів на пішохідних переходах. Зокрема, у 2023-му, за фінансової підтримки німецької неурядової організації GIZ, зробили пониження тротуарів на Театральній. Цю вулицю обрали «пілотною», щоб разом з представниками ГО «Гармонія» напрацювати типовий проєкт для системного впровадження у місті.

Окрім того, на Майдані Небесної сотні, на зупинці тролейбуса біля Драмтеатру, зробили касельський бордюр — він такої конструкції, що без пошкодження низькопідлогові тролейбуси (нові VinLine, старі Богдани) можуть під’їжджати впритул до посадкової платформи. Люди на кріслах колісних навіть без пандуса можуть потрапити у салон транспорту.

Ще, на підставі звернень людей з інвалідністю, до багатоповерхівок, де вони проживають, встановлюють пандуси. Зокрема, торік їх зробили 12. 

«Якщо мешканці будинку бажають, щоб біля їхнього під’їзду з’явився пандус, вони мають звернутися до департаменту житлового господарства. Рішення про облаштування такої конструкції прийматимуть на підставі того, чи проживають в будинку маломобільні групи населення, а також виходячи з технічної та фінансової можливості», — зауважили на сайті міськради.

Хто такий Олександр Терен?

До повномасштабної війни Олександр Будько працював баристою, розповіли на Суспільному. 

У 2022 році він вступив до лав добровольчого батальйону «Карпатська Січ». Під час боїв у Харківській області на Ізюмському напрямку отримав важке поранення, втратив обидві ноги. Опісля він пройшов реабілітацію в США та почав ходити з протезами.

Олександр став долучатися до громадських ініціатив реінтеграції травмованих бійців. Ветеран вдруге навчився ходити, бігати на спортивних протезах та водити машину. У вересні 2023-го він став призером на «Іграх нескорених», отримав бронзову медаль за заплив вільним стилем на дистанції 50 метрів.

Також разом із балетною трупою United Ukrainian Ballet Олександр Терен взяв участь у хореографічній постанові на сцені Каліфорнії. 

Восени минулого року Будько презентував свою першу книгу «Історія Впертого Чоловіка». У книжці йдеться про період життя Терена із 24 лютого по 24 серпня 2022 року.

 

Читайте також:

Рятував пораненого побратима і підірвався на міні: історія сапера Євгена Савченка

Вивчення англійської, творчість та фінансування проєктів, — безплатні можливості для вінничан та гостей міста

Безоплатні психологічні консультації для переселенок

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • AK

    Ліфт у склеп? Реально? Сама головна проблема? Доступність міста для людей з особливими потребами, це значить що самі нагальні питання слід вирішувати а не екзотичні.

    AK reply AK

    У переході на урожаї треба ліфт робити, напроти медуніверситеті і на місці вонічого кіоску "преса", це якщо зайві гроші є.
  • Лілія Дубровіна

    Це можливо неправильно. Але в нашій Україні війна. Склеп - це не аптека, магазин, лікарня, де повинні бути пандуси. Я думаю, що якщо людина не побачить саме зараз прах хірурга Миколи Івановича Пирогова, то нічого страшного не станеться. А щоденні "живі коридори" по всій Україні, ОЦЕ ЖАХ та коли він закінчиться , навіть пандусів не потрібно.....
  • Сергей

    Склеп, пам'ятка архітектури. Температурний режим там також повинен підтримуватися. Може по цим причинам немає турнікету...
    Все не так однозначно.
  • Ann

    Пирогова 59 а - 11 поверхівка без працюючого ліфта вже не перший рік. Там то спробуй спустити візок зверху і на низ (((

keyboard_arrow_up