Спробуйте посадити на балконі солодку ягоду. Поради селекціонера, що вирощує лохину в посудині

Спробуйте посадити на балконі солодку ягоду. Поради селекціонера, що вирощує лохину в посудині
Селекціонер Микола Завальний каже, що сад на балконі — це красиво і корисно
  • Вчений агроном-селекціонер Микола Завальний з Крижополя вирощує ягоди лохини у великих відрах і виварках.
  • Садівник припускає, що так само можна спробувати зробити це на балконі у міській квартирі.
  • Яких умов при цьому варто дотримуватися? Садівник ділиться з читачами «20 хвилин» секретами, як краще виростити «солодкий» кущ.

Незважаючи на коронавірус, весна не чекає. У селах люди виходять на городи. Не посадиш, не посієш, восени не буде що збирати, а на зиму нічого їсти.

— Дехто з моїх односельців уже посадив картоплю, — каже вчений агроном-селекціонер з Крижопільського району Микола Завальний. — Я пораюся в саду.

На ринку не докупишся — дорого

На прохання порадити, за які культури могли б взятися вінничани, садівник одразу відповідає:

Відео дня

— Нехай займуться лохиною. Рослина не потребує особливих зусиль у вирощуванні, проста в догляді, зате які ягоди солодкі! І не тільки цим славиться — користі від них багато. На ринку не докупишся, нині це найдорожча з ягідних культур.

Лохина у нашому краї з’явилася не так давно. Тим часом у Завального вона росте ще з 80-х років минулого століття. Селекціонер працював у господарстві науково-дослідного Інституту садівництва СРСР у грузинському місті Гагри. Звідти й привіз саджанці. За цей час селекціонери уже вдосконалили сорти, добилися збільшення величини ягід, поліпшили їхні смакові якості, зокрема, вони стали солодші.

Один-два кущі помістяться

Чоловік одразу застерігає: нині живиці лохини для продажу не має. Придбати не проблема. Щоправда, коштують недешево. Каже, за одиницю деяких сортів просять до 150 гривень. Та й ягоди лохини чи не найдорожчі серед інших ягідних плодів.

Торік на початку сезону збирання врожаю на ринку «Урожай» у Вінниці за кілограм лохини просили 250 гривень. Надалі ціну знижували. Дійшла до 150 гривень. Дешевше, здається, вже не продавали до кінця сезону.

Ягоди лохини солодкі і корисні. До того ж великі — їхній розмір доходить до 2-3 сантиметрів.  

Садівник Завальний пропонує охочим спробувати виростити кущі у себе на балконі. Каже, якщо у нього росте у посудині у селі, то чому не може рости у місті. Якщо балкон великий, можна спробувати виплекати два-три кущі. На меншій площі навряд чи вдасться отримати більше одного куща.

Нахиліть живицю під кутом 45 градусів

Для посадки достатньо живиці висотою приблизно 20 сантиметрів. Садівник каже, якщо розмір більший, можна розділити на декілька одиниць. Під самою нижньою брунькою робиться косий надріз і прутик живиці заглиблюється у ґрунт.

— Обов’язково кладіть під нахилом приблизно 45 градусів, — наголошує садівник. — У такому положенні, ніби рослина падає. У такому випадку спрацьовує інстинкт самозбереження. Робиться це для того, щоб живиця краще укоренилася. Рослина намагається вирівнятися, зосереджує для цього всі сили, щоб краще зав’язався корінь.

За словами співрозмовника, так само з нахилом треба класти в ґрунт живці винограду чи смородини.  

Підкислюйте ґрунт

Ґрунт для вирощування лохин має бути легкий і з підвищеним рівнем кислотності. Для цього добре підходять торфовища, пісковики. Можна взяти землі з лісу і розмішати з піском у пропорції 3:1, тобто три частини землі, одна — піску. Варто додати дроблену кору сосни звичайної.

Чим підкислити ґрунт? Є спеціальні кислі міндобрива. Їх продають у відділах садівництва торгових центрів.

— Моя порада робити штучне підкислення розчином води й оцту, — говорить Завальний. — На 1,5-літрову пляшку води додайте 15 грамів 9-процентного оцту. Гарно збовтайте і поливайте. Дуже добре, якщо вода буде дощова. Нема дощової, беріть звичайну, тільки перед тим треба, щоб вона відстоялася. Різні сорти лохини потребують різної кількості вологи. Це треба також взяти до уваги. Наприклад, сорт Дюк, він дає ягоди з раннім терміном дозрівання, любить багато вологи. Найкращий орієнтир визначення рівня вологи, щоб верхній шар ґрунту не пересихав. Але й перебільшувати з кількістю води не варто.

До речі, згаданий сорт Дюк стійкий до перепадів температур, як це в нас нині відбувається, то плюс, то мінус.

Садівник радить брати сорти середнього періоду дозрівання.

— Лохина така рослина, що дуже любить сонце, — додає садівник. — Візьміть це до у ваги і дайте можливість променям небесного світила максимально потрапляти на саджанець, який будете плекати. Дуже добре, коли після занурення живиці в ґрунт, створити над ним парниковий ефект, тобто накрити плівкою. Але зробити це так, щоб вона не торкалася прутика.

Дехто радить також вкрити верхній шар тирсою, корою дерева.

Не тільки ягоди

— Якщо нині висадити живицю, то цвіт з’явиться у червні, — говорить селекціонер. — Наступного року може давати ягоди. Дозрівають вони в середині або другій половині липня. Вони круглої форми, досягають двох сантиметрів, дуже соковиті, навіть кісточок не мають.

У процесі росту рослину «підгодовують». Робиться це навесні і восени. В цей час вносять азотні і калійні добрива.

До речі, можна збирати не тільки ягоди. Коли рослина підросте, зрізають верхню частину, розміром  20-25 сантиметрів. Після того місяць витримують при температурі від +1 до +5 градусів і можна висаджувати в ґрунт або пропонувати на продаж. Так з живиці з’явиться саджанець.

Вивів п’ять видів хурми

Миколу Завального багато разів переконували, що хурма у нашому краї не може рости. Він спростував цю думку. П’ять виведених ним сортів уже витримують наші зими. Якщо торік морозів не було, то у позаминулому році у деякі дні вони сягали 20 градусів.  

Вінничанка, Подільська рання, Ксенія, Мар’яна, Мирослава — це назви сортів хурми, виведених Миколою Завальним. На цьому досліди не закінчилися.

Співрозмовник зізнається, що продовжуватиме їх доти, доки стане сил. На підході ще декілька нових видів. Загалом у його саду плодоносить сім дерев хурми різних видів. Це результат роботи понад трьох десятиліть.

— Чому хурма? — запитую пана Миколу.

— Не тільки тому, що плоди корисні і смачні, — каже він. — Це створення нового, того, чого не вдалося іншим. Це постійні експерименти. Розчарування від невдач. Знаєте, скільки разів я говорив собі: «Все! Крапка!». Через деякий час знову брався до роботи. І ось нарешті отримав довгоочікуваний результат.

Цього року у його саду зацвіте ще одне дерево хурми.

— Це буде унікальний гібрид по морозостійкості і не тільки, — каже селекціонер. — Одним з його «батьків» є віргінська хурма. Саме цей сорт відрізняється високою стійкістю проти холодів. Виведений гібрид перевищить якості свого «батька».


Читайте також:

Напише вітання, розмалює машину, спече бетмена. Про вінничан з незвичайними професіями

«Знав, що війна його не забере». Хвилюючі спогади про завжди усміхненого офіцера-рейнджера

У зоні ООС разом служать три рідних брати. Двоє з них — двійнята

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Елена

    автор! не живиця, а живець. живиця - це смола, а живець - це черенок!
    + знайшли де купляти, на Урожаї. Ви б ще ціну на Бессарабському ринку і на 5-й авеню в Америці привели))))
  • Вася Пупкін

    "Торік на початку сезону збирання врожаю на ринку «Урожай» у Вінниці за кілограм лохини просили 250 гривень"

    Звичайно будуть просити. Адже сама назва ягоди свідчить про те,що така ціна розрахована на лохів.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 18:58 смс для Анечки 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up