Спроба №2. Кабмін пропонує прикрити нульове розмитнення «євроблях»

Спроба №2. Кабмін пропонує прикрити нульове розмитнення «євроблях»
Через пільгове розмитнення Україна втратила 13 млрд грн. За версією урядовців під час війни непоодинокі випадки ввезення автомобілів преміумкласу, з митною вартістю понад 1 млн грн
  • У парламенті з’явився проект закону, який скасовує нульове розмитнення для транспортних засобів. 
  • Таке вже хотіли зробити у квітні, але невдовзі ідею згорнули.
  • В Кабміні знову хочуть повернути збір митних платежів, акцизів та ПДВ за ввезення авто.
  • В чому причини та з якої дати планують повернути розмитнення за старими правилами?

У пояснювальній записці до законопроекту №7418 пишуть, що «в умовах воєнного стану, коли всі доходи мають бути консолідовані для боротьби з агресором, запровадження пільг на імпорт товарів, які не є товарами першої необхідності та водночас є бюджетоформувальними, має бути переоцінено та переглянуто».

Урядовці зауважили, що з початку дії пільгового розмитнення ввезено понад 119 тисяч автомобілів з Європи, непоодинокі випадки ввезення авто преміумкласу з вартістю понад 1 мільйон гривень. 

Через це державний бюджет недоотримав 13 мільярдів гривень доходів з митних платежів. Тому законопроектом пропонується відновити оподаткування, яке було скасовано:

Відео дня
  • для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи;
  • для підприємств, що не сплачують ввізне мито;
  • для транспортних засобів, що ввозяться громадянами.

Водночас пропонується звільнити від сплати збору до Пенсійного фонду легкові автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами (одним чи декількома).

Станом на зараз проект закону в статусі «Надано на ознайомлення». 

В разі його схвалення у чинній редакції, пільгове розмитнення авто припинить діяти з 1 липня, повідомив народний депутат України Ярослав Железняк.

Опитування

Як ви ставитесь до скасування «нульового розмитнення» авто з ЄС?

Раніше, нагадаємо, у квітні вже подавали законопроект, який скасовує пільгове розмитнення. Причини ті самі — дефіцитний бюджет недотримує доходів, під час війни часто ввозять автомобілі преміумкласу.

Вінницькі активісти, які завозять автомобілі на потреби ЗСУ, розкритикували цю ініціативу. Мовляв, треба додати лише одну правку, завдяки якій вдасться зберегти «нульове» розмитнення — «заборонити продаж/відчуження та інші операції з ввезеним транспортним засобом, з терміном на 1 рік».

Утім, невдовзі, законопроект зняли з порядку денного засідань Верховної Ради й рішення по пільговому розмитненню євроблях вирішили відкласти. Обмежились лише скороченням пунктів пропуску на кордоні, де можна завезти автомобіль.

 

Читайте також:

Дизель вже по 57 грн за літр. Здорожчання проїзду не оминути?

Дефіцит пального у Вінниці. Коли зникнуть черги на заправках?

Нема чим заправити машину? Прокат самокатів та велосипедів за ціною літра бензину

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (71)
  • Olga Liapina-Shevchuk

  • Alex Pele

    Скасуйте того гетьманцева, і питання відпаде. Хто їм продав ті посади? Я маю на увазі також вітренка, кобелева. Таке враження що вони на посадах щоб погіршити життя людей. На нуль вивезти, щоб воду не каламутити, а потім, як що виживуть, послухати їхні пісні.
  • Наталья Гафтонюк

    Як був безлад у цій країні, так він і залишиться. Навіть ця війна нічого людей не вчить .
  • Robert Micadaro

    Нехай українці, в тому числі депутати їздять на конях і ослах. Чого б відновити найбільший у Європі податок на розмитнення у найбіднішій країні?

keyboard_arrow_up