Дефіцит пального у Вінниці. Коли зникнуть черги на заправках?

Дефіцит пального у Вінниці. Коли зникнуть черги на заправках?
Вінничани пишуть в Telegram актуальну ситуацію по наявності пального у місті. Для цього шукайте спільноти з назвами «Паливо. Вінниця»
  • Черги на заправках, нулі на стелах АЗС, космічні ціни — через війну з росією в Україні дефіцит пального.
  • В уряді сподівались, що вдасться швидко наповнити ринок бензинами та дизелем з ЄС, але не вдалося.
  • Тому, щоб це прискорити, скасували держрегулювання цін на пальне. До чого це призведе і коли зникне нестача палива?

Час від часу користуюсь таксі. І тема №1 для діалогу з водіями: скарги на ціну палива та його дефіцит.

— Я родом з Теплицького району. І там у нас дизель вже був по 97 грн за літр. І це, мені здається не межа, — сказав водій Володимир.

Чоловік розказав, що з такими цінами на пальне зараз на перевезеннях багато не заробиш. Мовляв, тільки на паливо й заробляє. Тому має ще одну, як він висловився, «нормальну» роботу: працює охоронцем.

Відео дня

— То на роботу, якщо погода добра, я вже їжджу на велосипеді. Економлю пальне і піклуюсь про здоров’я, — сказав Володимир.

Між іншим, розказав, що мріє про електромобіль.

— Водіям електрокарів зараз найкраще: «заправку» можеш зробити собі вдома, та й один кілометр коштує копійки. Дивився круте авто з запасом ходу на 500 км. Цього для міста вистачить з головою. І якби були гроші, то купив би, — говорив чоловік.

Коли зникне нестача

То чому в нас досі паливна криза? Кременчуцький нафтопереробний завод та 15 нафтобаз, які дозволили нам прожити кризові березень та квітень, розбомблені російськими військами. Швидко наповнити ринок пальним з ЄС не вдалося, попри сподівання державної влади.

Тому 17 травня уряд вирішив скасувати держрегулювання ціни пального на час війни. Зробили це для того, щоб «український ринок наповнився пальним».

— Оператори АЗС іноді дійсно відмовлялися від імпорту пального, бо його (гуртова - авт.) ціна не вкладалася в межі держрегулювання, — пояснила рішення уряду міністр економіки Юлія Свириденко.

— Зі зрозумілих причин уряд не хоче називати речі своїми іменами, але важке рішення про скасування держрегулювання має на меті збити попит. Прямий та спекулятивний. Розрахунок на черги себе не виправдав, тому перейшли до наступного кроку, — вважає директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Коли ж ринок наповниться? Влада вже не дає оптимістичних прогнозів про стабілізацію ситуації протягом кількох тижнів. Представники галузі кажуть, що це станеться лише через два-три місяці.

Відпустили ціни у «вільне плавання»

У межах останньої редакції держрегулювання від 14 травня, на заправках мали брати максимум 39,86 грн за літр бензину і 42,31 грн за літр дизпального. Націнку АЗС на преміальні / фірмові види палива вирішили не обмежувати.

Проте навіть за відсутності регулювання, ціни не перевищать 58 грн за літр дизеля, а бензину — 52 грн, очікують в уряді.

Отож, за даними auto.ria.com, середні ціни на пальне у Вінниці, на 20 травня, складали: A-95+ — 52.00 грн; A-95 — 46.67 грн; A-92 — 44.16 грн; дизпаливо — 51,93 грн; газ — 39.00 грн. А також продовжують діяти ліміти: від 10 до 30 літрів на одну машину. 

Для екстрених служб паливо теж у дефіциті?

У вінницькому управлінні ДСНС відповіли, що пальним забезпечені, бо закупили талони і як частина критичної інфраструктури мають окрему чергу на заправки.

— Ми заправляємось по талонах. Тобто, попри дефіцит пального, пожежно-рятувальна служба працює так, як вказано по статуту та інструкціям. Втім, наразі ми не проводимо навчальні збори, але це спричинено не економією, а більше через воєнний стан, — сказав речник обласного управління ДСНС Олександр Кутовий.

У «швидкій допомозі» відповіли, що у них також немає нестачі пального.

— Нині, екстрена медична допомога є частиною критичної інфраструктури України. Ми забезпечені пальним стовідсотково. У зв'язку з вторгненням країни-агресора росії кількість навчань у нас збільшилась, навантаження і кількість викликів збільшилися. Але ми, наголошую, на 100% забезпечені паливно-мастильними матеріалами, — сказав директор Вінницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолій Пірникоза.

Як знайти пальне завдяки смартфону

Кожна мережа АЗС має свій мобільний додаток та сайт, на яких також можна перевірити наявність пального. Там одразу ж вказані ліміти, способи оплати та графік роботи.

У заправок WOG є додаток Pride. Заправки OKKO мають мобільний застосунок Fishka. У заправок ANP і Авіас — Energy. АЗС UPG мають однойменний додаток на смартфон — UPG. А у заправок SOCAR — SOCAR Level.

Паливні карточки можна придбати онлайн через мобільні додатки. Мережі АЗС мають свої застосунки. Потрібно їх завантажити, прив’язати до додатка свою банківську картку, придбати пальне і розпочати пошук АЗС, де можна придбане пальне отримати. Так можна придбати паливо БРСМ, UPG, Авіас, Socar, WOG.

 

Читайте також:

8 електромобілів, які продають у Вінниці. Ціна та стан вживаних машин

Нема чим заправити машину? Прокат самокатів та велосипедів за ціною літра бензину

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (24)
  • Мамб Мамб

    Потрібно трохи відвикати іздити 1 зупинку за хлібом на авто. Розбомблені всі нєфтєбази, на всіх ледарів бенза не вистачить
  • Сергей Березов

    Підняли ціни на паливо, а дефіцит не нікуди не дівся, нічого, олігархи хоть зароблять, видоять з нас останні копійки, все для народу робиться, хто там сидить у тій владі? З мізками все норм?
  • Елена Постоловская

    Ті, хто відстояв чергу за пальним, плавно переходять в чергу за сіллю😉
  • Рома Зубчук

    Не знаю як інші но по собі - начав меньше їздити , тільки з роботи і на роботу , так як другого варіанту нема щоб доїхати на роботу , був би інший варіант машина стояла би в дома , я думаю зараз мало хто їздить просто так - виключно дійсно по потребі , і яка ціна не була би на пальне якщо машина вам допомагає заробляти гроші - будем і по 200 грн за літр купувати

keyboard_arrow_up