Дизель вже по 57 грн за літр. Здорожчання проїзду не оминути?

Дизель вже по 57 грн за літр. Здорожчання проїзду не оминути?
Востаннє тариф на проїзд підвищували влітку 2021 року. Але тоді у розрахунок не включили, що менше ніж за рік буде криза з пальним та повномасштабна війна з росією
  • На кінець травня середня вартість дизпалива у Вінниці складала 57 грн за літр. І це не межа.
  • Маршрутники бідкаються, що така ціна для них критична. І щоб у них були гроші на заправку треба збільшити вартість проїзду з 10 до 18 гривень.
  • Ми спитали у міської влади про те, чи погодять саме такий тариф, а якщо ні, то який варіант ціни вважають компромісним.

Раніше ми розповідали, що дефіцит пального та високі ціни на бензини спричиняють здорожчання інших товарів та послуг. Зокрема, про те, що можуть зрости ціни на поїздки у громадському транспорті, який, до слова, також їздить на пальному.

І наша гіпотеза підтвердилася: голова асоціації приватних перевізників ГО «Маршрут» Олександр Гота сказав, що на мерію подали нові розрахунки вартості проїзду. Замість нинішніх десяти гривень просять підняти вартість проїзду до 18 гривень. 

— Я розумію, що зараз всім складно: в країні війна. Але ми не можемо їздити на повітрі, — говорив Олександр Гота. — На маршрути вже не виходить половина машин. Просто немає чим і немає де заправляти. Якщо ця проблема (з підвищенням ціни проїзду та організацією окремих черг на АЗС - авт.) не вирішиться найближчими днями, то доведеться зупинитись повністю.

Відео дня

Однак протягом тижня це питання досі не вирішено. Чи справді погодять підвищення вартості проїзду в маршрутках та якою буде підсумкова ціна — у вінницькій мерії поки не кажуть. Ми надали усний запит, щоб дізнатись відповіді на ці питання. Але конкретної відповіді ми так і не отримали.

У прес-службі міськради нам підтвердили, що отримали від вінницьких маршрутників лист на ім’я міського голови з проханням підняти вартість проїзду, а також обґрунтування ціни у 18 гривень.

— Ці розрахунки наразі перевіряють в департаменті економіки та інвестицій. В який строк буде затверджена нова ціна та якою вона буде — поки невідомо, — відповіли у прес-службі Вінницької міськради.

Однак досвід інших міст показує, що здорожчання проїзду в транспорті є неминучим. У Києві, з 21 травня, маршрутки вже возять по 15 грн. Проте в столиці, на коротших маршрутах, діє ціна 10 і 12 гривень.

У Миколаєві, який потерпає від обстрілів російських військ, ще у квітні підняли вартість проїзду. Там, за квиток в муніципальний транспорт запросять вісім гривень, а в маршрутках проїзд коштує десять гривень.

Чернігів, де громадський транспорт був частково знищений ракетами росіян, з 19 травня запустити дев’ять тимчасових автобусних маршрутів. Перевізники, що нарікали не тільки на вартість пального, а й на потребу відновлення побитих машин, отримали новий тариф — 12 гривень за разову поїздку.

На стадії обговорення тарифу наразі в Рівному. Там перевізники пропонують брати з пасажирів по 14 гривень за проїзд в маршрутках та по 12 гривень за проїзд в тролейбусах.

У Львові перевізники просили підняти тариф з 10 «хоча б» до 17 гривень. Мовляв, це мінімальний тариф, який дозволить їм продовжити роботу. Міська влада пішла на поступки та погодила ціну — 15 гривень за разову поїздку.

А от перевізники у Полтаві запросили тариф… аж 25 гривень за поїздку. Мерія шукає компромісне рішення, бо таку вартість не готові платити полтавці, а за старої ціни не вийдуть на маршрути автобуси. Тому готові підняти проїзд до 15 гривень на маршрутки, та до 10 гривень на тролейбуси.

Раніше, нагадаємо, ми спитали вінничан, як вони ставляться до ймовірного здорожчання проїзду до 18 гривень.

Опитування

Якою, на вашу думку, має бути вартість проїзду в маршрутках

 

Читайте також:

УЗ запускає новий поїзд Київ-Перемишль: зручна пересадка до міст Польщі

У ЄС скасовують безплатний проїзд для українців: у яких країнах доведеться платити

Дефіцит пального у Вінниці. Коли зникнуть черги на заправках?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (65)
  • Людмила Морочинская

    А чому не знижують ціни коли дешевшає бензин та долар???

    Тыдыш reply Людмила Морочинская

    бо це зовсім інше)
  • Альона Даманська

    А зарплата теж підніметься???
  • Olga Sydoruk

    Ці маршрутки давно треба було замінити на альтернативні місткі автобуси ,але це бізнес,який годує не один рот в міській раді

    Тыдыш reply Olga Sydoruk

    їх замінять тільки тоді коли кінцевими бенефіціарами перестануть бути особи з міської влади, їхні родичі та наближені.
  • Юрий Волинец

    57 😂😂😂 в Гайсині 75

    Тыдыш reply Юрий Волинец

    ха. гайсин за дві години з кінця в кінець пройти можна. з перекурами і кавою.

keyboard_arrow_up