Наслідки великих цін на пальне. 18 гривень за проїзд хочуть брати у вінницьких маршрутках

Наслідки великих цін на пальне. 18 гривень за проїзд хочуть брати у вінницьких маршрутках
«На маршрути вже не виходить половина машин. Просто немає чим і немає де заправляти», — зазначив керівник асоціації перевізників Олександр Гота
  • Дефіцит і високі ціни на паливо спричиняють здорожчання вартості та послуг.
  • Через це незабаром може зрости вартість проїзду у вінницьких маршрутках.
  • У асоціації перевізників назвали причини, чому ціна за проїзд має зрости з нинішніх 10 до 18 гривень.

Через здорожчання пального з 21 травня у Києві став дорожчим проїзд в маршрутках — 15 грн. Чи буде здорожчання проїзду у Вінниці? Цього очікують вінницькі маршрутники.

Причини здорожчання

Керівник асоціації перевізників ГО «Маршрут» Олександр Гота розповів, що на підвищення ціни проїзду є ряд об’єктивних причин:

1) дизель, з початку війни, подорожчав удвічі: 57-58 грн за літр, а, наприклад, «Мерседесу» потрібно 90 літрів в бак;

Відео дня

2) аналогічно росте в ціні долар, до якого прив'язана ціна запчастин, мастил;

3) маршрутки не є частиною критичної інфраструктури, і також простоюють в чергах перед АЗС і заправляються по лімітах.

— Я надіслав листа на міського голову, аби нам підняли вартість проїзду та допомогли з заправками, аби могли заправлятися як і транспорт критичної важливої інфраструктури, в окремій черзі, — сказав журналісту Олександр Гота. — Бо, хоч і неофіційно, але ми й так є критично важливим транспортом, який, попри війну та збитки, продовжує забезпечувати перевезення мешканців нашої територіальної громади. До того ж ми надаємо свої машини на запити ТрО, міської ради й не просимо за це компенсацій.

Без зміни ціни — зупинимось повністю

Отож, за його словами керівника асоціації перевізників, економічно обґрунтований тариф — 18 грн. Якою буде підсумкова ціна і чи піднімуть вартість проїзду — має вирішити виконком міської ради. За мирного часу влада розглядала це питання протягом 4-6 місяців.

— Ми попросили, аби мерія ухвалила рішення терміново. Я розумію, що зараз всім складно: в країні війна. Але ми не можемо їздити на повітрі, — розказав керівник асоціації перевізників Олександр Гота. — На маршрути вже не виходить половина машин. Просто немає чим і немає де заправляти. Якщо ця проблема (з підвищенням ціни проїзду та організацією окремих черг на АЗС - авт.) не вирішиться найближчими днями, то доведеться зупинитись повністю.

Муніципальний транспорт без змін. Поки

Натомість у «Вінницькій транспортній компанії» обережні у висловлюваннях щодо зростання вартості проїзду. Там повідомили, що це питання наразі «не розглядають».

— У цій паливній кризі ми залежні від вартості дизеля та газу. Оскільки останній дешевший, то зараз випускаємо на лінії частіше газові автобуси, ніж ті, що на дизелі, — розказав гендиректор «Вінницької транспортної компанії» Михайло Луценко. — Наразі ми не готуємо розрахунки на підвищення вартості проїзду. Тобто, продовжуємо возити наших пасажирів за чинною ціною, де разова поїздка коштує вісім гривень.

Але, варто зауважити, що зростання проїзду у вінницькому транспорті завжди відбувається «у парі»: якщо маршрутники отримають нову вартість проїзду, то і «Вінницька транспортна компанія» матиме нові розцінки незабаром. Саме так відбулося під час останнього зростання тарифів на проїзд, влітку 2021 року.

Раніше, нагадаємо, ми говорили про те, коли зникнуть черги з заправок.

Опитування

Якою, на вашу думку, має бути вартість проїзду в маршрутках

 

Читайте також:

У трамвай за 1,25 грн! Як зросла ціна проїзду у Вінниці за 10 років

«Зарплати не ростуть, лише проїзд». Дізналися, чи влаштовує вінничан громадський транспорт за 8 грн

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (209)
  • Mariya Mazur

    Люда Кошова і в  Києві більше людей робить і не зрівняти Вінницю  що тут безробіття  зарплати Київські з Вінницькими не зрівняти   стало ще краще жити
  • Andrew Joel

    А можливо щоб скотовозки перестали їздити і залишити тільки трамвай тролейбус автобус. Кому здались ті маршрутки
  • Інна Ордиховська

    Міське та обласне керівництво пересадити на велосипеди ,або самокати.
  • Рая Киливник

    Це дурдом в ці Вінниці в Одесі і в тому році не піднімали цін на транспорт а там місто більше чим у Вінниці !!!

keyboard_arrow_up