«18 гривень — це занадто». Вінничани про можливе здорожчання проїзду в маршрутках

«18 гривень — це занадто». Вінничани про можливе здорожчання проїзду в маршрутках
Фото, відео у матеріалі: Володимир Бабков
  • Через паливну кризу вінницькі маршрутники хочуть підняти вартість проїзду. За їх словами, економічно обґрунтований тариф — 18 гривень, замість нинішніх десяти. 
  • Ми спитали вінничан, як вони ставляться до майже подвійного здорожчання вартості проїзду та якою є прийнятна для них ціна квитка.

Дефіцит пального та високі ціни вже вплинули на вартість товарів та послуг. У ряді міст повідомляють про здорожчання вартості проїзду в громадському транспорті.

У Києві, з 21 травня, маршрутки вже возять по 15 грн. У Миколаєві, ще у квітні, проїзд у комунальному транспорті вартує 8 грн, у маршрутках — 10 грн. У Чернігові, який був під обстрілами російських військ, з 19 травня частково відновили рух громадського транспорту та з новою ціною квитка — 12 грн.

Також хочуть отримати нові розцінки на проїзд маршрутники у Луцьку (8 грн), Рівному (14 грн), Львові (17 грн), Полтаві (25 грн). 

Відео дня

Про потребу підняти вартість проїзду у Вінниці з 10 до 18 грн розказав журналісту керівник асоціації приватних перевізників ГО «Маршрут» Олександр Гота.

— Я розумію, що зараз всім складно: в країні війна. Але ми не можемо їздити на повітрі, — говорив Олександр Гота. — На маршрути вже не виходить половина машин. Просто немає чим і немає де заправляти. Якщо ця проблема (з підвищенням ціни проїзду та організацією окремих черг на АЗС - авт.) не вирішиться найближчими днями, то доведеться зупинитись повністю.

А що думають про таке підвищення проїзду самі вінничани? Їхні думки на відео, а далі є текстова версія їх відповідей.

Олена (18), студентка

— Звісно, що зараз подорожчав бензин, але 18 гривень — це занадто. Я негативно ставлюсь до такого здорожчання. Для мене прийнятним буде 10-12 гривень за проїзд, не більше.

Олександр (34), фрілансер

— Таке подорожчання — це дуже багато. Для мене прийнятною ціною буде 12-13 грн за проїзд. Якщо ж поставлять вищу ціну, то буду частіше користуватись муніципальним транспортом або їздити на велосипеді. Бо 18 гривень за проїзд платити не планую.

Анна (25), у декретній відпустці

— Паливо сильно подорожчало, тому я вважаю 18 гривень за проїзд прийнятною ціною. Але сподіваюсь, що скоро на заправках буде більше пального і відповідно ціни зменшаться.

Микола (60), сторож

— Особисто я, громадським транспортом не користуюсь. Їжджу на велосипеді. З іншого боку, я розумію, що таке здорожчання є логічним кроком: бо дизель за пару місяців здорожчав удвічі. Якщо буде 18 гривень, то будемо якось пристосовуватись.

Надія (71), пенсіонерка

— На мене це здорожчання не вплине, я користуюсь тільки муніципальним транспортом, по пільговій «Картці вінничанина». А от на рідних така ціна вплине: донька час від часу їздить маршруткою, а син взагалі пересів на велосипед, бо бензину не може купити.

Анатолій (68), пенсіонер

— Я як пенсіонер безоплатно користуюсь муніципальним транспортом та ходжу пішки. Тому на мене подорожчання проїзду в маршрутках ніяк не вплине. Мене більше непокоїть, що ціни на все інше також виросли, а пенсії — не зросли.

Отож, чи справді погодять підвищення вартості проїзду в маршрутках та якою буде підсумкова ціна — у вінницькій мерії поки не кажуть. Ми надали усний запит, щоб дізнатись відповіді на ці питання.

Тоді як у «Вінницькій транспортній компанії» нам відповіли, що поки не планують збільшувати вартість проїзду в комунальному транспорті. Після останнього здорожчання, влітку 2021 року, ціна квитка у трамваях, тролейбусах і автобусах стала 8 гривень.

 

Читайте також:

Наслідки великих цін на пальне. 18 гривень за проїзд хочуть брати у вінницьких маршрутках

Дефіцит пального у Вінниці. Коли зникнуть черги на заправках?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (51)
  • Максим Бенедик

    А мені дитину вести в садок з ГПЗ 18 до кінцевої Десни,і водії дерти будуть 18грн.(поїздка 6-7хвилин) це не занадто?
  • Читач81

    А нічого вже не вдієш, рішення вже прийнято. Як би після здорожчання ні одна людина не проїхала б в "золотій"маршрутці, то можливо  хтось і звернув увагу на пересічних громадян. А так виходить- Ми порадились і я вирішив!!!
  • Вадим Гнатовский

    Я вважаю 18 грн це багато! Не вигідно працювати на маршруті, сидіть дома. Будуть інші хто захоче їздити.
  • Positive Joker

    Я звичайно розумію маршрутчиків, але 18грн, а давайте відразу 30грн, наперед. А потім коли бензин впаде в ціні ціну проїзду не будемо зменшувати бо привикли всі.

keyboard_arrow_up