Спалах пташиного грипу: спалили понад 100 тисяч курей. ЄС призупинив імпорт

Спалах пташиного грипу: спалили понад 100 тисяч курей. ЄС призупинив імпорт
Фото взяті зі сторінки начальника ДСНС Вінниччини Руслана Шевчука
  • На Вінниччині зафіксували спалах грипу птиці.
  • Євросоюз закрив імпорт курятини.
  • Оперативна інформація щодо ліквідації курей.

18 січня в селі Бугаків Немирівського району Вінницької області на птахофабриці  "Хутір" почали дохнути кури. Наступного дня за результатами дослідження діагнозували грип птиці. До епізоотичного осередку також віднесли  господарства "Немирів-Поділля" та "Колосок".

 

Відео дня

Євросоюз закрив імпорт м’яса птиці

22 січня 2020 року Європейська Комісія повідомила про тимчасове призупинення ввезення з України на територію ЄС курятини, м’ясної продукції та термічно необроблених продуктів з птиці.  До речі, яйця та яєчна продукція під дані обмеження не підпадають.

— Україна відповідно до міжнародних зобов’язань, як член Світової організації торгівлі та Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин, на випередження повідомила своїх міжнародних партнерів про виявлення грипу птиці. Українські заходи щодо ліквідації грипу птиці визнані еквівалентними тим, які здійснюються країнами-членами ЄС. Зазначене рішення ЄС є приголомшливо неочікуваним для української сторони, — зазначають в управлінні Держпродслужби у Вінницькій області.

 

Наразі Україна започаткувала перемовини з ЄС щодо узгодження позицій із взаємного визнання принципів зонування згідно з міжнародним стандартом МЕБ.

 

Оперативна інформація щодо ліквідації грипу птиці

За оперативними даними станом на 23 січня всіх курей на птахофабриці забили гуманним безкровним методом та спалили.

  • На птахофабриці "Хутір" - 108144 голів;
  • На птахофабриці "Немирів-Поділля" - 544 голови.

Розпочалися заходи щодо проведення дезінфекційних робіт. Очищують приміщення, де утримувалась птиця.

За попередніми даними ймовірною причиною занесення збуднику грипу в господарства були дикі та синантропні птахи

15 робочих груп проводять облік птиці в приватному секторі. Вже оглянули 14220 голів птиці в 556 дворах 18-ти населених пунктів. За результатами проведеного клінічного огляду інформації щодо захворюваності птиці в зонах захисту та спостереження не надходило.

Експерти відібрали та направили до Вінницької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби для дослідження на наявність збудника грипу птиці 360 зразків крові та клоакальних змивів з 18 населених пунктів.

З метою підтвердження статусу благополуччя по грипу планується здійснити відбір проб біоматеріалу з усіх птахогосподарств Вінницької області та провести лабораторні дослідження на грип. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up