Снюс чи кругла коробочка зі Швеції. Вінничан попередили про нову нікотинову моду підлітків

Снюс чи кругла коробочка зі Швеції. Вінничан попередили про нову нікотинову моду підлітків
  • Нікотиновий наркотик шириться серед вінницьких школярів. Про це написала в Фейсбуці психолог.
  • Йдеться про ароматизований аналог насваю — жувальний тютюн, що закладають за щоку. 
  • Редакція 20minut.ua дізналася, чим загрожує снюс та чи дійсно він модний серед підлітків.

В країнах Єврозони заборонений, а в нас не вписаний до переліку заборонених речовин, які викликають залежність. Снюс або снус — це тютюн в пакетиках, схожих на чайні. Його привозять зі Швеції, бо там це дозволена «тема». Продають в круглих коробочках. Таких, як фасували колись льодяники. Схожа на пакування солодощів упаковка насправді може містити нікотиновий наркотик. Тож про всяк випадок — перевірте кишені своїх дітей.

Про поширення снюсу написала пост вінничанка Наталя Жданова. На її сторінці в Фейсбуці бачимо — психолог. Жінка попередила батьків школярів, щоб ті поговорили з своїми чадами про жувальний тютюн. Вона впевнена: діти про нього вже добре знають. Тому розповіла і батькам:

«Блювота, втрата свідомості, зупинка дихання… В соцмережах його просувають, як легку альтернативу цигаркам. В безпечність важко повірити, дивлячись на пропалені ясна у підлітків з піною біля рота, які експериментують з речовиною із пакетика. Діти жують, кладуть на ясна його, від 9-ти років… Знайдіть в інтернеті, як викладають відео про вживання цієї суміші. Вони впевнені, що це безпечно. Тому що їм пояснили не ми, а чужі люди, що це…»

Відео дня

Психолог порадила поговорити з дітьми про снюс. Вона також написала, що у школах знають про нього, але вплинути не можуть, бо «снюс продають в сусідніх будинках, рекламують в месенджерах, доставлять через інтернет, а діти поголівно розповідають, як їх перший раз пригостили безплатно...».

Чи дійсно настільки поширений у Вінниці аналог насваю? Снюс — це такий самий нікотиновий наркотик, тільки більш благородний, пофасований та часто із ароматичними добавками. Автор запитала про нього у кількох школярів підліткового віку. Вони знали, що це таке, бо бачили відео популярних блогерів, де ті перевіряли на собі дію речовини.

На питання, чи вживає таке хтось зі знайомих однолітків, діти відповідали: «У нас в школі таких немає». Тобто інформація про снюс у наших інсайдерів була з інтернету. «В живу» діти коробочок зі пакетиками під щоку не бачили та в руках не тримали.

— Я гуглив — можна замовити з доставкою по «Новій пошті». Коштує 150-200 гривень коробочка. Просто з цікавості дивився, — сказав 13-річний хлопець та додав, що бажання спробувати не має, бо також дивився відео про наслідки вживання снюсу, так само, як інших відомих йому речовин. — Всі так роблять.

А наслідки вживання снюсу виглядають переконливо. На знімках, доданих Наталею Ждановою до її посту, бачимо чи не найменше зло від закладання пакетиків під губу чи за щоку. Язви у роті, пошкодження ясен, зубів, пухлини слизистої. Тривале використання, як відомо, загрожує онкологією.

Так само легко, як на агітацію блогерів про переваги снюсу над курінням цигарок, в Ютубі можна натрапити і на коментарі медиків. Вони називають нікотинову «забавку» зі Швеції не меншим наркотиком від решти психостимуляторів. Лікарські відео-блоги про шкоду снюсу переважно російські, бо там дійсно він є. Про це кажуть тамтешні новини. 

А що у нас? Про обіг серед дорослих незабороненої офіційно речовини можна тільки здогадуватися. Та чи вилучали ювенальні (дитячі) поліцейські тютюн в чайних пакетиках та в коробочках, який на сайті продажу знаходимо з приміткою «+18»?.

Як сказала начальник відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності обласного главку Нацполіції Людмила Кузнєцова, на території Вінницької області не вилучали снюс у дітей і під підозру про вживання названої речовини школярі не потрапляли. Але ювенальні поліцейські пояснюють дітям наслідки на тих уроках, які регулярно проводять в школах. Працюють на упередження. 

То ж чим загрожує снюс і малому, і великому? В першу чергу — стоматологічними проблемами, а на перспективу — ризиком раку шлунку чи підшлункової залози. Супроводжується все це  гіпертонічними хворобами, цукровим діабетом та іншими патологіями від токсичної дії нікотину на органи і системи. Просто знайте: сила дії нікотину від пакетика снюсу в десятки разів перебільшує вплив однієї цигарки.

— Залежність? Так, є. Тяжка, виражена, психічна і фізична, зі специфічною ломкою. У випадку відмови від вживання снюсу проявляється емоційна нестабільність, перебої в роботі серця, порушення пам’яті, сну, концентрації, — каже один лікар.

— Ефект снюсу не вивчений до кінця. Його покаже час. Але чи варто бути тим кроликом, на якому ставлять експерименти? — говорить інший. 

Що це взагалі таке?

Снюс — подрібнений та зволожений тютюн, який продається розфасованим в невеликі пластикові контейнери. Вживають його, наліпивши пакетик до ясен за губою. Через небезпеку для здоров’я, снюс заборонили в Євросоюзі, окрім Швеції, де він виробляється і продається легально. Там замінили снюсом цигарки, й таким чином боряться з курінням.

В Росії про снюс почали писати в 2000-х, а заборону його прописали в 2015-му році. Насправді ж — не вижили з обіходу заборонене, бо у вільному продажу мають так звані «безтютюнові нікотинові суміші». Якраз отруєння такими і фіксують зараз росіяни, за даними сайту «Медуза».

Через соцмережі та Ютуб добралася інформація до України про аналог насваю, як і свого часу про насвай. Останній, доречі, досі продається в приватній квартирі на вулиці Академіка Янгеля. Чому, читайте в статті «Насвай - не наркотик, а лайно».

А про інше «модне» серед підлітків та лякливі для батьків фейки, які поширюють вінничани, знайдете в публікації: «Наркотичні цукерки – це фейк. Що насправді вживають вінницькі школярі?».


Читайте також:

Був шерифом, коли побив підлітка. Вінницькі судді відмовилися від скандального процесу
 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Саша Аргон

    снюс-панацея а борьбе с дымом!
  • John Soloviov

    Небачив я в Швеції такої херні...
  • Елена

    а я дивуюся бездарності торговці. невже на Україні такий дефіцит куряче капшо, щоб перти його аж зі Швеції?))))))))))))
  • дядя

    так а шо в полиции не знают адреса барыг? никто не будет пилить ветку на которой сидит)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up