Слідчий та прокурор з Вінниці борються за посаду голови НАБУ. Що про них відомо?

Слідчий та прокурор з Вінниці борються за посаду голови НАБУ. Що про них відомо?
Ліворуч — прокурор Вінницької обласної прокуратури Олександр Вікул, праворуч — начальник слідчого відділу Хмельницького теруправління ДБР Сергій Гупяк. Обидва претендують на посаду директора Національного антикорупційного бюро
  • В Україні триває конкурс на посаду директора Національного антикорупційного бюро — у фінальний етап відбору вийшов 21 кандидат.
  • Серед претендентів є двоє людей, які пов’язані з Вінницею: прокурор Олександр Вікул та співробітник ДБР Сергій Гупяк. 
  • Що про них відомо і що про себе розказують кандидати на посаду голови антикорупційного органу?

Потреба у конкурсі виникла тому, що попереднього директора НАБУ Артема Ситника звільнили. Це сталося ще у квітні 2022-го, через закінчення терміну повноважень. Наразі обов’язки директора виконує його перший заступник — Гізо Углава.

Не задекларував 41 тисячу євро від мами

З 20 до 24 лютого з кандидатами тривають співбесіди на доброчесність. Транслюють їх наживо, на ютуб-каналі Кабінету міністрів України.

Звідти ми дізналися історію Олександра Вікула — він є прокурором, керівником відділу представництва інтересів держави з питань земельних відносин Вінницької обласної прокуратури. Хоче отримати посаду директора НАБУ, але за кількістю рейтингових балів (219) займає восьме місце з 21.

Відео дня

Під час співбесіди стало відомо, що вінницький прокурор задекларував, що має 41 тисячу євро. При цьому отримав він їх від матері, яка з 2002 року без будь-якого офіційного працевлаштування працює у Норвегії, де офіційно зареєструвалася лише минулого року. Тому документів, які б підтверджували заробітки матері, у кандидата немає.

— Про декларування і сплату податків [з цих коштів - авт.] якось, відверто, думки не заходили, — сказав кандидат.

Питання виникали й через дивні дописи кандидата у Facebook. Наприклад, цей. Про повномасштабну війну Вікул написав, що «будь-який конфлікт можливий лише в тому випадку, якщо його допускають обидві сторони». 

На співбесіді вінницький прокурор пояснив свою думку так: «Україна не проводила достатню інформаційну роботу з жителями країни-агресора, а могла б переконати їх у нашій позиції».

Як побороти корупцію? Попросити не брати хабарі

Крім того, з Олександром Вікулом спілкувався журналіст «Схем» Сергій Андрушко. У їх розмові був цікавий фрагмент про те, як ймовірний директор НАБУ буде боротися з корупцією в Україні.

— Попрошу всіх відмовитися від корупційних схем та хабарництва, — написав у своїй анкеті кандидата Вікул.

А українським ЗМІ, які завзято поширюють новини про хабарництво, він порадив звертати більше уваги на добро. Про те, що є все ж таки чесні працівники, та навіть чесні судді трапляються.

Запитання були й щодо заниженої вартості задекларованого ним авто: Mercedes-Benz E200 2007 року випуску, який за декларацією Олександра Вікула коштує 149 тисяч гривень. При тому, що ринкова ціна цієї машини вдвічі вища.

Олександр Вікул пояснив, що це оцінщик так оцінив його машину — за нижчою вартістю від реальної ціни.

— А продавцю ви давали ж більше, правильно? — запитав журналіст «Схем».

— Правильно, — відповів Вікул. 

— Тобто, це означає, що ця різниця не пішла в дохід держави, як сплачені податки? 

— Ну, не ця різниця, а від цієї суми певний відсоток, який мав би сплачуватися як податок.

— Якщо ви станете директором НАБУ, як ви будете діяти, коли люди не сплачують податки?

— Принципово, — сміючись відповів Вікул.

У студентські роки став співвласником 2,5 га землі

На другий день співбесід на доброчесність прийшов ще один вінницький кандидат на посаду директора НАБУ. Це Сергій Гупяк, начальник слідчого відділу територіального управління ДБР на Хмельниччині, з дислокацією у Вінниці.

За кількістю рейтингових балів (225) він зараз займає друге місце з 21 претендентів. І відповідно, має непогані шанси очолити НАБУ.

Питання до кандидата стосувалися переважно джерел походження коштів на майно в нього та його родини. Наприклад, 2,5 га землі та будівлі у селі Лукашівка Вінницької області, що були придбані за 240 тисяч гривень у 2007 році. Власниками цього майна стали Сергій Гупяк і його батько.

Кандидат пояснив, що на той момент він був студентом юридичної академії, тому таких грошів не мав. Але його мати з 1999 року була підприємицею, мала статки на таку покупку. І, крім того, на купівлю цього майна був взятий іпотечний кредит, розміром $40 тисяч.

— Моя мати мала кошти, набуті законним шляхом і можливість придбати це майно. А оформлювали його на мене і батька для того, якщо я відмовлюся надалі працювати у правоохоронних органах чи мій батько змінить рід діяльності, то щоб ми мали місце для здійснення спільної діяльності. Але я хотів би акцентувати, що у 2007 році я був ще студентом і відповідно, коштів на таку покупку не мав, — говорив на співбесіді Гупяк.

Також комісія запитала про походження автомобілів, повʼязаних з кандидатом. Щодо автомобіля батька Opel Zafira за 11 тисяч доларів, кандидат пояснив, що кошти на нього зʼявилися завдяки продажу попередньої машини та нерухомості. 

Кандидат також вказав придбану разом з матірʼю машину Toyota RAV4 Hybrid за 930 тисяч гривень. Свою частку, за словами кандидата, він заплатив також коштами з проданої нерухомості та з компенсації за невикористану відпустку.

З важливого та цікавого: кандидат відмовився надавати інформацію про контрагентів батьків, пославшись на Закон України «Про запобігання корупції». Він переконаний, що не зобов’язаний відповідати за правочини осіб, які не є його близькими родичами.

Очолить НАБУ на 7 років

Зауважимо, що майбутній керівник цього антикорупційного органу займатиме головну посаду протягом наступних семи років. Призначати та звільняти цю людину на посаду може лише Кабінет міністрів України, і тільки з підстав, які визначені у законі про НАБУ.

З 28 лютого до 4 березня з кандидатами на посаду директора НАБУ відбудуться співбесіди на відповідність критерію компетентності. І тоді ми там ще раз почуємо про двох вінницьких кандидатів.

 

Читайте також:

Сім років тому стати «копом» було модно. Спогад про день присяги перших вінницьких патрульних

Вінничанин вербував українських «тюремників» до військової компанії «Вагнер» — СБУ

Нашим військовим потрібні медикаменти та комплекти коліс Долучайтеся до волонтерських зборів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Сергей

    Самый прикол про 40 тыс евро. Это как у одного бородатого друга Бени спросили -А почему у вашей мамы так много машин?Ответ - Мама любит скорость.
    Кандидаты писец. Ебала жаба гадюку)
  • Виталий Коваль

    Два чесних наїбули ,скоро по китайські системі будем працювать ,куля в лоб
  • Viktoria Chaikovcka

    Один гуляка інший воркулака. Вибір тяжкий.
  • Ivan Sobzyk

    Судячи з реальним станом корупції в Вінниці-цим професіоналам пора за посаду двірника боротись.

keyboard_arrow_up