Син далекобійника створив турклуб, щоб ділитися подорожами. Андрій Рибачок про історію «Бідняжки»

Син далекобійника створив турклуб, щоб ділитися подорожами. Андрій Рибачок про історію «Бідняжки»
  • Турклуб «Бідняжка» — це спільнота з 35 тисяч учасників в фейсбуку, 30 організаторів та понад 200 напрямків для подорожей.
  • Орієнтовно 10 років тому перші мандрівники скидалися на поїздку просто в автобусі та, більшою мірою, сподівалися на гарну вдачу.
  • Як з простого об’єднання друзів виник багатотисячний клуб туристів?

На «Вікенді мандрівників» співзасновник турклубу «Бідняжка» Андрій Рибачок розповів історію їхнього об’єднання. Зокрема, про виникнення назви, про перші подорожі Вінниччиною і про успіхи та невдачі, з якими стикаються організатори мандрів. Записали конспект його виступу.

Мандрує з дитинства

— Батько в мене далекобійник, і кожні вихідні ми кудись мандрували. Жага до подорожей залишилися і в шкільні роки: часто просив вчительку кудись нас возити. Одного разу вона не витримала і сказала: «Рибачок, ти задовбав вже всіх! Бери маму з татом та їдьте хоч на край світу!». Але ми все-таки їздили класом наприкінці кожного навчального року.

У подвір’ї було все ще веселіше. Після гулянки їхали та неважливо куди. А в університеті так нікуди групою і не з’їздили. Але так я знаходив своїх однодумців.

Відео дня

Вадим Базилицький — мій однокласник. Віталік Цеплин — мій одногрупник. Майя Питель, Ірина Пишна — подруги з нашого двору. Нас п'ятеро і стали організаторами перших подорожей.

Зараз в нас колектив — десь 30 організаторів, що постійно шукають і витворяють нові напрямки.

Про назву

— Назву мимоволі вигадав мій друг Вова Ліщук, коли поверталися з мандрівки. Йшли вночі посеред поля, втомлені і голодні, до вокзалу ще далеко. Ну, він і сказав: «От, турклуб — «Бідняжки».

При тому 8-9 років тому всі фірми в туристичній сфері називалися «Люкс Тревел», «Віп турс», «Даймонд», «Голден», «Платинум». А ми «Бідняжка» — це такий собі стьоб над реаліями сьогодення.

Хоча, не виключаю, що, в майбутньому, візьмемо нову назву. Але зараз ім’я влаштовує. «Бідняжка» — це фільтр, через який відсіюються люди, які не здатні посміятися над цією іронічною назвою.

З чого почався клуб

— Дати народження турклубу, чесно кажучи, немає. Ми досі не знаємо, з чого починати рахувати? Коли ми вперше поїхали вп'ятьох? Коли ми організували подорож в Карпати? Чи коли ми зареєструвалися як туристичний клуб?

У нас завжди подорожі йшли першими, а потім усе решта. Спочатку було неймовірне бажання подорожувати самим, ділитися можливістю цих подорожей, і вже потім були учасники, які постійно-постійно штовхали на нові мандри.

Перші подорожі

— У нас, студентів, особливо грошей не було. Мандрували Україною, в основному Вінницькою областю. Брали рюкзаки і їхали у Лядівський монастир, їздили у Вилково, ночували на острові, у замку.

Бувало визначалися з напрямком поїздки вже на вокзалі, де скидалися грошима і брали квитки. Так за перші три з половиною років поїздок зо 200 назбиралося.

Перша велика подорож, яку ми організовували, сталася десь у 2009-му, куди поїхали 50 людей. Зробили її перед Новим роком, допоміг знайомий перевізник, який був ще й гідом. Усі були в захваті.

Після створили групу у «Вконтакте», щоб ділитися враженнями, фото, піснями. І це створювало таку хвилю позитивних емоцій, що кожного разу хтось писав — «Людоньки! Як тільки ви будете куди-небудь їхати, то скажіть мені. Поїду з вами». Так, учасники цієї спільноти змушували возити у мандри щосезону.

«Бідняжка» живе у Бідного

— Наступної зими наша п'ятірка неочікувано для себе зібрала групу 170 людей на гірськолижний курорт. Мали їхати в Ізки. Курорт непоганий, але там не завжди є сніг. І так сталося з нами за два дні до виїзду! 

Стрес був неймовірний, терміново шукали якусь альтернативу. А «Буковель» був задорогий.

Вночі сниться мені сон, в якому я бачу багато снігу, гори, шикарний краєвид і хтось з друзів каже — «А зашибись, що ми на цей Драгобрат поїхали!».

Прокидаюсь вранці та кажу, що їдемо на Драгобрат! Тоді про нього мало кому було відомо. Нагуглив контакти готелів, дзвоню, домовляємося про проживання і на наступний день виїжджаємо. І уявіть — якраз по нашому приїзду там випало снігу на 1 метр. І далі було як у сні!

А кульмінація цієї історії в тому, що прізвище директора курорту «Драгобрат» — (Георгій - авт.) Бідний. Він досі думає, що ми назвалися «бідняжками», щоб його задобрити та отримати знижки. Йому приємно і нам теж. Бо коли «Бідняжка» їде на Драгобрат, то живе у Бідного.

Про «провтики»

— Перед мандрівкою шукаємо місцевих жителів, які б цікаво розповідали про свою країну. Але оскільки наша група, зазвичай, не англомовна, ми не можемо замовити когось з місцевих. 

Приклад, Норвегія. Місцевих, які знають українську, знайти нереально. Тож шукаємо російськомовну людину. А це апріорі значить, що вона або виходець з СНД чи СРСР, або живе в «руському» інфопросторі.

І власне, приїжджаєш в Норвегію, хочеш дати людям максимум інформації про країну, жителів. А слухаєш від гіда — «какие ж они дебилы, какой Владимир Владимирович нормальный человек». Ми так кілька разів обпеклися!

Життя за межами туризму

— Окрім подорожей робимо багато активностей для нашого суспільства. У тому числі, екологічного спрямування.

Хто гуляв на Сабарові, той бачив табличку «Не сміти» в голлівудському стилі. Це наша, напевно, найбільша екологічна акція: за два дні біля 200 учасників зібрали понад 600 найбільших, 120-літрових мішків сміття. При чому ми ще й сортували його: на скло, пластик. А потім здали на вторсировину, вторгували 600 гривень і передали на притулок для тварин.

Щовесни проводимо екологічну акцію. Влаштовували еко-барахолку, де люди купують різні речі — одяг, картини, сувеніри з наших подорожей тощо. На першій барахолці зібрали 8000 гривень, які віддали дівчинці на реабілітацію.

З кожної подорожі перераховуємо кошти у наш благодійний фонд: з поїздки Україною 10 грн, а з поїздки за кордон — 1 євро. Співпрацюємо з декількома волонтерськими організаціями. З недавнього — купили квадрокоптер, який орієнтовно вартує 60 тисяч гривень.

Стараємося цим не козиряти. Просто є і є, працюємо і працюємо. Люди звертаються — ми по можливості допомагаємо.

Читайте також:

Фото: «20хвилин», соцмережі турклубу «Бідняжка»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • Тамара Сергеева

    Добрый День Андрей и твои коллеги  по клубу ."Бедняжки" отличные организаторы путешествий,с ними комфортно и душевно тепло.  Такие же отношения складываются благодаря Вам между незнакомыми до путешествий людьми в группах, а это дорогого стоит...Интересные, добрые люди  , интересные экскурсии по Черногории. Нам с Вами очень понравилось. Надеюсь, что поедем с вами путешествовать еще не один раз!
  • Lissa Craftfood

    Дякую, все сподобалось.
  • Грицько Штахета

    Ну, якщо я б знав про них 8-10 років тому - можливо б десь і поїхав. А зараз ніщєбродський туризм вже не для мене. Відбивати сраку 16 годин в іржавому "Богдані", спати в занюханому хостелі, щоб побачити наприклад Карлів міст у Празі? Ні дякую, має ж бути якийсь комфорт. Простіше літаком злітати.

    Вита Виктория reply Грицько Штахета

    ніколи у Бідняжок не було ні занюханих хостелів, ні ржавих богданів. Треба комфорт - хлопці (і дівчата) зроблять комфорт, нереально крутий клуб за своєю атмосферою, і добре, що назва відсіює "не своїх"

    Ihor Sokhan reply Грицько Штахета

    Відмітилися - молодець) Їздили з ними й студентами й зараз) Є більш комфортні варіанти, є бюджетні! А на іржавому Богдані, та навіть де ви скинули, там Аеробус))) Літак))) Можливо ви мяса обїлися, то не видно було) В Буковелі є відмінні Готелі в які привозили й круто відпочивали.

    Грицько Штахета reply Ihor Sokhan

    Повторюсь - кожному своє. Крутість кожен вимірює по-своєму )))

    Veronika Hanina reply Грицько Штахета

    Я у Абанію і Чорногорію з ними їздила (із закордонних поїздок) - хоча можу дозволити собі і літаком через турагенство полетіти. "І кожен день їсти м’ясо" - теж можу собі дозволити)  
    Але я вибрала їсти мідії,устриці,креветки і вугрів морських.Кататись всі дні на орендованих кабриолетах і пити кожен день вінішко смачне)
    Ось на що пішли мої зекономлені кошти) Не туарагенству і літаку-а мені ж)
    І поїду ще не один раз , це однозначно!
    Бідняжки круті))
    Просто кожен має право вибору і вибирає що краще для нього-тому не варто судити так суб’єктивно.

    Грицько Штахета reply Veronika Hanina

    Лол, кожному своє. Труситися автобусом приблизно 36 годин до Чорногорії щоб аж цілих три дні "їсти мідії,устриці,креветки і вугрів морських", а потім 36 годин труситися автобусом назад - то є загадкова діяльність як на мене. Хоча можливо, пані краще за мене знається на економії грошей, часу, здоров'я та нервів. )))

    Владислава Філіпова reply Грицько Штахета

    А звідки у вас інфа про "іржавий Богдан" і "занюханий хостел"?все інше-то справа смаку. Я подорожую і літаком і з Бідняжками. А ще є варіанти літаком з Бідняжками. для чого обливати брудом, писати неправду,ще й якщо це не з власного досвіду,а якісь ваші здогадки,які не відповідають дійсності?!

    Грицько Штахета reply Владислава Філіпова

    Ну ось наприклад - https://tcb.com.ua/trips/?show=2345

    Тиждень в Грузії за 7,5 тис. грн? Не смішіть мої капці. Люди які можуть собі дозволити наприклад кожен день їсти м'ясо в таке не полізуть.

    Юлія Долінська reply Грицько Штахета

    Полізуть )) Я, наприклад, чергую ) Раз 5* в Домінікані, раз Хорватія з Бідняжками ) Все чудово поєднується )

    Грицько Штахета reply Юлія Долінська

    Ну що ж. Екстрім відпочинок - це теж відпочинок )))
  • Яна Майборода

    Молодчинки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up