Штовханина у соборі, Порошенко і колядки: як вінничани Томос зустрічали

Штовханина у соборі, Порошенко і колядки: як вінничани Томос зустрічали
  • Президент Петро Порошенко та Митрополит Київський та всієї України Епіфаній привезли до Вінниці Томос.
  • Тисячі вірян зібралися на божественну літургію та подячний молебень у Спасо-Преображенському соборі.
  • Як проходили дійства та що говорив президент

 

Двері собору відкрилися завчасно, адже о 8:30 розпочалася божественна літургія на чолі з Митрополитом Епіфанієм. До собору фактично неможливо було проштовхнутися. Задля комфортного перебування бажаючих взяти участь у церковних дійствах, на площі Тараса Шевченка розмістили велику сцену з екранами. У прямому ефірі молитви лунали містом. Проте у соборі все одно була неймовірна кількість людей, які те і робили, що безперервно змінювалися.

– Туди не варто йти, всередині немає чим дихати, – говорили жінки, які проштовхувалися до дверей.

Тим часом літургія продовжувалася, прихожани передавали свічки та молилися разом із усіма.

Відео дня

– Ви бачили Епіфанія?

– Та трохи зазняли на камеру.

– А хор то з ним приїхав?

– Та ні, хор то наш – вінницький.

Такі діалоги можна було почути протягом усієї служби. Хор дійсно співав прекрасно, але це єдине, що можна було оцінити, перебуваючи у соборі. Бо постійна штовханина і нахабні бабусі не давали зосередитися на основному.

Після завершення літургії хор заспівав кілька колядок, а в основному залі собору почалися приготування до зустрічі президента. Дивно, що багато вірян взагалі не розуміли що відбувається і почувши, що до церкви має зайти Порошенко, почали активно обговорювати необхідність його візиту. Тим часом людей попросили розступитися, що було зробити не просто.

Спершу вузьким коридором кілька разів пройшов Симеон. Посміхаючись, митрополит показував вірянам, що потрібно ще трохи розступитися. Спочатку до собору занесли копію Томосу, а вже о 10-й годині митрополит Симеон зустрічав президента. Як і очікувалося Петро Олексійович приїхав у компанії Володимира ГройсманаСергія Моргуновата Валерія Коровія. Також серед відомих облич був син президента Олексій Порошенко.

Президент привітався із вірянами. Люди охоче тиснули руки та вигукували слова вдячності. Почався подячний молебень. Здається, людей у соборі стало ще більше. Дійсно, вистояти майже три години у натовпі – непросто, спекотно і дуже не комфортно.

Після всіх церковних дійств митрополит Епіфаній звернувся до президента і прихожан із привітальним словом.

– Ще немає жодної нації у світі, яка б так прославляла Христа Спасителя під час Різдва. Радіти тому, що це стосується кожного із нас. У ці святкові дні Україна подвійно і радісно святкує ті історичні події, які трапилися в житті вже не тільки нашої єдиної помісної православної української церкви, але загалом в житті нашої української держави, – говорить Епіфаній.

Слова вдячності продовжувалися і промову почав виголошувати Петро Порошенко:

– Не зважаючи на шалений тиск з боку Російської Федерації – країни агресора, прямі погрози, погрози Варфоломею, погрози церкві – Варфоломей це зробив. Я дуже дякую Його Блаженству за добрі слова на мою адресу, але, як віруюча людина, хочу наголосити: без божої допомоги це було б неможливо.

Президент наголосив також на тому, що не всі українці хочуть ходити до церкви, де служба починається з молитви за Кіріла, який благословляв російських військових на вбивства в Україні, який молиться за російську владу, сидить на колегії ради безпеки Російської Федерації чи міністерства оборони.

– А ще він вважає нас, українців, і нашу землю – канонічною територією Росії, – заявив президент.

Після того слово мав Симеон. Митрополит подарував Петру Порошенко дві ікони. І завершив промову у соборі колядками «Нова радість» та «Добрий вечір». Через кілька хвилин усі представники влади та церкви вийшли на площу Тараса Шевченка до вірян, які спостерігали за службою на вулиці.

Там Петро Порошенко заявив, що у Вінницькій області наразі найбільша кількість єпархій, які перейшли до єдиної помісної церкви. Далі президент говорив про те, що українська церква – це фундамент державотворення, а отримання Томосу – це лише початок.

Мова також ішла про патріарха Київського Філарета, якому президент нещодавно надав звання «Герой України».

– Я, на жаль, не можу розповісти вам усього, але це була поведінка великого українця. Раніше звання «Герой України» надавали лише військовослужбовцям. Я наголошую, що Його святість Філарет зробив для нашої української перемоги аж ніяк не менше, ніж воїни, – сказав Петро Порошенко.

 

Слід зауважити, що президент не один раз говорив про свою радість бути у Вінниці та бачити вінничан:

– Вінниця залишається оплотом України. Вінниця залишається оплотом православ'я. Вінничани найкращі!

Наше місто стало другим, після Рівного, куди президент та митрополит Епіфаній привезли Томос.

Читайте також: 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (84)
  • Олексій

    Носяться з цим томосом як з писаною торбою. Не на часі. Для людей недоступні базові потреби, і вирішення їх має бути пріоритетом. Томос — це все рівно що встановлення люстри у незбудованому будинку.
  • Жора

    ! А знаете ли ВЫ что с 1 мая 2019 цена на газ повышается на 20 %. Все ок ) А кому не нравится то тот может стоят раком и терпеть )))))) типа ссылка https://www.epravda.com.ua/news/2019/01/15/644284/



    хахахахахахах и еще раз ха)

    Олексій reply Жора

    Жора, знову не смішно. Ехехе..
  • Witold Danylevich

    Ви за кого: за Юлю чи за Петю?
    https://facebook.com/story.php?story_fbid=2224481337873169&id=2223096954678274

    Олексій reply Witold Danylevich

    За Юпетю, або Петюлю, по поведінці буде видно. Точно не за Смішарика.

    Kazimir reply Witold Danylevich

    — Василий Иванович, ты за большевиков аль за коммунистов?
    — Я за интернационал!
    — Василий Иванович, а ты за второй или за третий?
    — Чего за второй?
    — Интернационал.
    — Ну, за тот, за который нужно...

    Anonymous reply Witold Danylevich

    Эта страница недоступна
    Возможно, вы воспользовались недействительной ссылкой или страница была удалена.

    Witold Danylevich reply Anonymous

  • З.А.Глядач

    Президенти...Митрополит... То все фігня,головне,що був Володимир Борисович.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up