Шість років тюрми дали волонтеру з Хмільника, який допомагав ЗСУ

Шість років тюрми дали волонтеру з Хмільника, який допомагав ЗСУ
Фото з facebook-сторінки нардепа Мар'яна Заблоцького
  • Покарання призначили волонтеру Олександру Дорогану. За версією суду, він продавав автомобілі, які ввезені як гуманітарна допомога, з метою отримання прибутку. 
  • За версією ж волонтера, його підставили «псевдовійськові», які в рамках слідчих дій провели «контрольну закупку».
  • І хоча прокурор та адвокат просили штраф або умовний термін, суддя дала реальне ув’язнення. Що не так з цією справою та які вона матиме наслідки?

Шість років ув’язнення з конфіскацією майна дали волонтеру з Хмільника, який допомагав ЗСУ. Про це дізналися з вироку, який розміщений у судовому реєстрі.

Продавав «автомобілі для ЗСУ»

Олександра Дорогана звинуватили у продажі транспорту, який ввозився в Україну як гуманітарна допомога ще влітку 2022 року.

Слідством встановили, що чоловік домовився про ввезення з-за кордону шести пікапів, серед яких три «Ніссани» Навара, «Мітсубісі» L200 та два «Форди» Ранджер. Загальна вартість цих вживаних авто, за експертизою, склала 11,5 мільйона гривень.

Відео дня

Як йдеться у матеріалах справи, волонтер продав автомобілі у Хмельницькому, де зустрівся з представниками благодійного фонду «Волонтерська спільнота «Шанс на життя» й отримав за шість автомобілів $33 тисячі (за курсом НБУ 1 долар США на 18 липня 2022 року становив 29,25 грн, що еквівалентно 965 тисячі 411 гривень).

Перед цим, волонтер створив благодійний фонд «Разом сила!», щоб була «організована група, направлена на незаконний продаж транспорту, який ввезений як гуманітарна допомога».

Обвинувачений визнав вину

Благодійний фонд з Хмільника уклав контракт з латвійським підприємством на доставку 23 автомобілів. Пізніше вони були «продані» через знайомих, а також інтернет-платформи auto.ria, olx.

Для легалізації продажу автомобілів фонд підписував з покупцями документи, що транспорт переданий військовослужбовцям ЗСУ. Кошти заходили на фонд з цільовим призначенням «Благодійна допомога». І надалі ці кошти, як стверджує слідство, розподілялися між учасниками благодійного фонду як незаконний прибуток.

«В судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав. Після початку повномасштабної війни, почав займатися перепродажем автомобілів, оформивши автомобілі як гуманітарну допомогу, — йдеться у вироку. — Здійснюючи таку діяльність він мав на меті отримання прибутку. Виручені кошти із продажу автомобілів він спрямовував на фінансування створеної ним організації, де були ще дві особи та на себе».

У підсумку суд визнав Олександра Дорогана винуватим у вчиненні злочину «Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги» (частина 3 статті 201-2 Кримінального кодексу України). 

Покарання — шість років позбавлення волі з конфіскацією майна та забороною обіймати посади, пов’язані з використанням і розпорядженням гуманітаркою, строком на три роки.

«Прокурор просив штраф, суддя дала ув’язнення»

На цей інцидент звернув увагу нардеп Мар’ян Заблоцький. Він опублікував лист від хмільницького волонтера Олександра Дорогана, якого посадили до в’язниці на шість років. Зробили переказ його заяви.

Волонтер розповів, що займався допомогою ЗСУ з початку повномасштабного вторгнення. Допомагав дрібною амуніцією, раціями, а пізніше почав завозити для потреб військових пікапи. Загалом передав війську 64 машини.

Спочатку ввозив до військових частин, а пізніше створив благодійний фонд, щоб з точки зору законодавства усе було юридично правильно: передача транспорту, приймання благодійних внесків тощо.

Далі він розповів, що щодо нього почали відбуватися таємні слідчі дії — двоє псевдовійськових, які насправді були в минулому працівниками поліції, хотіли готівкою оплатити ремонт та закупівлю машин, що проводилося по договору.

Дороган вимагав, щоб оплата відбувалася «безналом» через благодійний фонд, у вигляді благодійних внесків. «Військові» відмовлялися і вимагали, щоб це була тільки готівка. Жодна сторона не йшла на поступки. Тому «військові» попросили волонтера підвезти їх на маршрутку. 

Як тільки вони сіли в машину, з різних сторін «налетіли» поліцейські та СБУшники. Дорогану відмовили у дзвінку адвокатові. Обшуки відбувалися в чотирьох місцях — в автомобілі Олександра Дорогана, в його домівці, на СТО, де ремонтувалися автомобілі та в будинку, де жив його брат.

На суді не допитували «псевдовійськових», які проводили слідчі дії. Не взяли до уваги всі порушення прав обвинувачених при обшуках. Взагалі, це був дуже швидкий розгляд. 

Волонтер Олександр Дороган визнав вину, за домовленістю з адвокатом та прокурором. Мовляв, так можна було отримати умовний термін або штраф та припинити судочинство.

Однак суддя, попри співпрацю зі слідством, каяття, ідеальні характеристики та інші пом’якшувальні деталі, призначила більш суворе покарання — шість років ув’язнення з конфіскацією майна.

Зараз волонтер з адвокатом готуються до апеляції. Оскільки вони не вбачають складу злочину, то вимагатимуть повноцінного повторного розгляду справи у першій інстанції.

«Таких справ, як ця, відкриті десятки»

Нардеп Мар’ян Заблоцький стверджує, що «цей вирок може пояснюватись або винятковою тотальною злочинною тупістю, або свідомим саботажем волонтерського руху, який тягне на державну зраду», про що він написав на своїй facebook-сторінці.

«Таких справ, як ця, відкриті десятки, і всі вони за своєю суттю ідентичні. Працівники органів видають себе за військовослужбовців ЗСУ, провокують волонтерів на порушення формальних процедур з імпорту авто, — пише нардеп. — Наприклад, пропонують донорські внески готівкою, просять відступити уже ввезені машини, бо нібито дуже треба. В хід ідуть усі методи: «хлопці гинуть, віддайте поза чергою».

Через такі «підставні дії» та методи роботи поліції, пише Заблоцький, страждатимуть військові. Адже за пів року дівчатам та хлопцям із ЗСУ не буде на чому їздити.

«Шкода тих наших військових, які загинули через те, що не отримали замовлене  та обіцяне авто. Таких, до слова, станом на лютий цього року, було арештовано щонайменше 138 одиниць, попри всі мої заклики та прохання волонтерів до Офісу генерального прокурора передати ці транспортні засоби туди, де вони зараз життєво необхідні», — пише Мар’ян Заблоцький.

А що ви думаєте про ув’язнення волонтера за допомогу ЗСУ? Пишіть в коментарях!

 

Читайте також:

Екс-вінничанин Ігор Мізрах засвітився у справі шахрайства, як організатор рейдерства

Втекти з країни за п'ять тисяч доларів США: викрили вінничанина, який допомагав ухилянтам

У Вінниці жінка оголосила голодування — причина

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • AK

    Суддя, мабуть, доця понаїхавших свинособак, яка марить руzzкім міром і шкодить суспільству, непогано б було її прізвище написати, щоб по реєстрам не шукали зацікавлені. Народ зубожілий і окрім волонтерства, потрібно ще щось для прожиття та лікування, спокусився чоловік, бо так багато хто зробив би.
  • Лідія Мудріцька

    А чому не послати на передову?наші хлопці  гинуть ,а таких  сволочів ховають.

    Next reply Лідія Мудріцька

    Лідія, таких в армії не потрібно, бо він буде першим зрадником, а у виправній колонії за шість років, його заставлять працювати, і з того буде хоч якась користь для вас і інших.

    AK reply Next

    Ви вже прямо психопортрет склали по поверхнево переказаним обставинам...
  • Анатолий Гордий

    как  был  прав  петлюра  насчет   вшей  и  гнид
  • Володимир Мельник

    Переконаний на передову треба відправляти посадовців ОВА та органів місцевої влади Чим вище ранг посадовця тим швидше  призвати до ЗСУ Україна ПЕРЕМОЖЕ Але на жаль  було ,є та БУДЕ коли одні захищають ДЕРЖАВУ та гинуть , інші користуються Перемогою!

    Хапуг від бізнесу з продажу авто не мало, їх також  відправляти НА ПЕРЕДОВУ!

keyboard_arrow_up