Села, які об’єднали з Вінницею, очолили старости. Що зміниться для жителів?

Села, які об’єднали з Вінницею, очолили старости. Що зміниться для жителів?
Шість сіл та селище Десна увійшли у склад трьох округів. Очолили їх старости Владислав Кривешко, Галина Обливач та Владислав Яклюшин / На фото — зліва-направо
  • Гавришівка, Вінницькі Хутори, Писарівка та підпорядковані ним села, увійшли до складу Вінницької міської ОТГ. Разом з тим, замість сільрад — призначили старост.
  • Чим будуть опікуватися ці люди? Які мають обов’язки? І куди тепер мешканцям передмістя їздити за довідками, що раніше отримували у сільській раді?

На минулій сесії міськради, 20 листопада, депутати погодили створення трьох старостинських округів. Вони складатимуться з приміських сіл, що за рішенням Кабміну увійшли до складу Вінницької об’єднаної громади. А саме:

  • Деснянський округ — селище Десна.
  • Стадницький округ — Гавришівка, Малі та Великі Крушлинці, Стадниця.
  • Вінницько-Хутірський округ — Писарівка (з Щітками), Вінницькі Хутори.

Водночас міська влада дала «зелене світло» процесу ліквідації сільських рад. Куди тепер сільським мешканцям їздити за довідками? А як тепер субсидію оформити? І чим взагалі будуть займатися три старости на селах, яких призначила міська влада?

Староста Десни: «Обов’язки не змінились» 

Селище Десна з 2019 року є частиною Вінницької міської громади. З того часу колишня селищна голова Галина Обливач мала посаду старости з приставкою «в.о.», а на минулій сесії міськради стала старостою Деснянського округу. Каже, що її обов’язки не змінились.

Відео дня

— Якщо ж порівнювати з обов’язками селищного голови, то, звісно, значно більша відповідальність та більше роботи, — каже Обливач. — Я маю видавати довідки, представляти інтереси мешканців у виконкомі міської ради, можу відвідувати і засідання міської ради, і депутатські комісії, якщо там розглядаються питання щодо Десни.

На заміну селищній раді, яка надавала адміністративні послуги, в Десні працює віддалена філія «Прозорого офісу»: є адміністратор, фахівці департаменту соцполітики та земельних ресурсів.

— Мешканцям Десни оформлюють всі необхідні довідки на місці. У тому числі, «Муніципальну картку вінничанина» в нас роблять, субсидії оформлюють, — говорить Галина Обливач.

Кандидатів на старост визначав мер Вінниці Сергій Моргунов. Їх погодили депутати міської ради.

Крім того, інтереси мешканців у вінницькій мерії представляє не тільки староста, а й депутат.

— Я член виконкому міської ради, а від виборчого округу представляє інтереси Десни депутат міськради Володимир Чорновол, — говорить деснянський староста. — Більш того, ми маємо сприяння міського голови Сергія Моргунова, що, в цілому, дає розвиток нашого старостинського округу. Це можна побачити на прикладі того, як змінилося комунальне господарство, благоустрій селища.

Стадницький староста: «Співпраця з Вінницею»

Малі та Великі Крушлинці, Стадниця, Гавришівка, які раніше були в складі Гавришівської сільської ОТГ, також тепер частина об’єднаної тергромади Вінниці. На попередній сесії міськради утворили Стадницький округ, центром округу визначили Стадницю. 

Старостою призначили колишнього голову сільської ОТГ Владислав Яклюшин.

— Фактично, процес приєднання до Вінницької ОТГ був завершений на установчій сесії міської ради, — говорить Яклюшин. — Юридично, це триватиме ще довгий час, оскільки потрібно внести зміни у документацію міської ради, завершити процес реорганізації селищних рад тощо.

Щодо адміністративних послуг, то староста Стадницького округу каже, що будуть робити віддалені робочі місця «Прозорого офісу» за прикладом Десни.

— Наше завдання не урізати кількість адмінпослуг, які надаватимуться на місцях, а навпаки — збільшити їх, покращити якість та швидкість надання, — каже Владислав Яклюшин.

Що цікаво, раніше Яклюшин критично ставився до ідеї об’єднання з Вінницею. Ще навесні він говорив, що не вірить у розвиток їхньої сільської громади у складі Вінницької міської ОТГ. Казав, що мільйони гривень з об'єднаного бюджету будуть направляти на розбудову Вінниці, а не приміських сіл.

Більш того, ще одним аргументом проти об’єднання з містом, Яклюшин тоді називав нерівні партнерські відносини. Зокрема, коли держава від Стадниці «відрізала» 500 гектарів території та передала їх Вінниці, без компенсацій для сільських бюджетів.

Що чиновник каже зараз, вже після приєднання до міста?

— Вважаю, що Гавришівська об’єднана громада могла б існувати окремо. Але за нас все вирішили. І ліквідація Гавришівської ОТГ фактично сталася 20 листопада, на першій сесії міської ради. Тому далі ми мамо конструктивно та плідно співпрацювати з депутатським корпусом та виконавчим комітетом Вінницької міськради, — відповів Владислав Яклюшин.

Яклюшин, як і староста Десни Галина Обливач, є членом виконкому. Депутат міськради Петро Бабійчук представлятиме інтереси мешканців Стадницького округу в міській раді.

Вінницько-Хутірський староста: «Робота на окрузі»

Останній та найбільший старостинський округ в нашій тергромаді — Вінницько-Хутірський. Крім Вінницьких Хуторів, в нього включили ще Писарівку з Щітками. Старостою призначили Владислава Кривешка, який представлятиме інтереси 15 тисяч мешканців округу в міськраді.

— Центр округу буде у Вінницьких Хуторах, в приміщенні сільської ради. Але, щоб мешканці Писарівки та Щіток не були відрізані від послуг, то в мене працюватиме і заступник, який обслуговуватиме ці села, — каже Кривешко.

На заміну сільським радам також будуть філії «Прозорих офісів». Староста розповідає, що працюватимуть адміністратори та кілька разів на тиждень будуть приїжджати фахівці з міських департаментів, щоб оформити, для прикладу, субсидії, погодити землевпорядні документи тощо.

Ведуться перемовини і щодо віддаленого місця для фахівця з Пенсійного фонду. Також до Вінницьких Хуторів буде приїжджати юрист, щоб надавати безкоштовну правову допомогу. 

— Я теж буду видавати довідки, є членом виконкому та можу відвідувати сесії міськради, — говорить Кривешко. — Але крім паперової роботи, в мене є постійна праця на старостинському окрузі: приймати людей, реагувати на скарги і звернення, контролювати виконання рішення, виносити офіційні пропозиції на виконком.

Однак свою роботу в повному обсязі, староста наразі виконувати не може. Владислав Кривешко каже, що в нього немає права першого підпису. Він потрібний, зокрема, для засвідчення вірності копій документів і виписок з них, справжність підпису на документах.

Це право лишили за сільськими радами, які після виборів та утворення старостинських округів ліквідовують по всій Україні. 

— Ця ситуація створена «штучно», — говорить староста. — Законопроект ухвалений Верховною Радою, він очікує лише підпису Президента України. Тому знайшли вихід: я юрист і пояснюю людям, як потрібно заповнити заяви, щоб детермінувати строки, які даються законодавцем на процес розгляду тієї чи іншої довідки. Бо це ж форс-мажор.

Картосхема Вінницької міської ОТГ

Владислав Кривешко як староста увійшов у склад виконкому. Крім того, представляти інтереси мешканців Вінницько-Хутірського округу у міськраді буде Дмитро Науменко, колишній Писарівський селищний голова.

Які довідки даватиме староста

Депутати міської ради затвердили положення про старосту, де чітко визначений перелік прав та обов’язків посадовця. Зокрема, прописали і те, що староста може надавати фізичним та юридичним особам, які проживають/знаходяться на території відповідного старостинського округу довідки на їх вимогу, а саме: 

  • про склад сім’ї; 
  • про місце проживання;
  • про осіб, які знаходяться на утриманні; 
  • довідку-характеристику; 
  • про утримання допоміжного господарства; 
  • про здачу в найм житла; 
  • про догляд за дітьми чи людьми похилого віку;
  • про вирощування с/г продукції; 
  • про засвідчення особи при втраті паспорта.

Повний перелік прав і обов’язків старости є за цим посиланням.

Раніше, нагадаємо, розбирались як можна спостерігати за роботою місцевої влади та впливати на неї.

 

Читайте також:

Тепер вже остаточно. У нашій області буде тільки шість районів

Кисень хворим чи премії чиновникам? Рахуємо зарплати керівництва Вінницької облради

Хто став депутатом? Перша сесія нової міськради Вінниці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Олена Прокоф'єва

    Давай досвиданья, Новини Вінниці.За ваші гамняні новини платити не збираюся.Геть вже о#уєлі🙄
  • Larisa Nikolaevna

    Все покращують життя народу, реХворматори
  • Аліна Бондаренко

    Шкода!Але платити особисто я- не буду
    На все,що вимагає у нас життя,не вистачить.Шкода...
  • Елена Спридонюк

    Блокирую...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up