«Щоб популяризувати культурне надбання»: художниця в літній кухні облаштувала музей

«Щоб популяризувати культурне надбання»: художниця в літній кухні облаштувала музей
Олена Косінська у власному музеї
  • Мешканіці Мурованих Куриловець Олена Косінська і її чоловік Роман Марецький отримали від пращурів чимало старовинних речей.
  • Все зібрали у літній кухні і утворили музей старожитностей. За сім років колекція поповнилася новими експонатами.

Нещодавно ми писали про художницю з Мурованих Куриловець Олену Косінську, яка малює картини на ящиках з боєприпасів. Під час розмови журналісти «20 хвилин» також дізналися, що  мисткиня разом з чоловіком облаштувала в себе вдома музей старожитностей.

Відео дня

Збирати старовинні речі художниця Олена Косінська і її чоловік Роман Марецький почали сім років тому. Коли експонатів зібралося чимало, зробили у літній кухні родинний музей.

— Я сама родом з Хмельниччини, у Мурованих Куриливцях мешкаю з 2016 року, — розповідає Олена. — Коли переїхала на Вінниччину, в будинку почала знаходити старовинні речі дідуся і бабусі мого чоловіка. Знесли їх в одну кімнату. Так з'явився родинний музей. 

У спадок мисткині з чоловіком дісталося чимало старовинних речей. В приватному музеї є і грошові купюри минулих століть,автентичні прикраси, одяг, вишиті сорочки.

— Одяг і кожухи влітку треба просушувати, щоб міль не поїла, — розповідає Олена Косінська. — За іншими експонатами теж потрібен догляд. Але я не скаржусь, це у мене таке хобі. Мені це подобається.

Більшість предметів побуту і знарядь праці з дерева. Дістався від пращурів стіл, диван, частини ткацького верстата, миски, горнятка, килими. Збирати старожитності — то було хобі діда Романа,  Івана Марецького. Для чого він їх збирав — не знають. 

Коли місцеві жителі, друзі і знайомі дізналися про захоплення Олени і Романа, почали приносити їм свої старовинні знахідки. 

Серед експонатів також є й фрагменти трипільської кераміки. Знайшли їх недавно, з місцевим краєзнавцем Володимиром Ревуцьким під час експедиції, на березі Дністер на Мурованокуриловеччині.

У музей на екскурсії до подружжя тепер приходять місцеві школярі.

— Діти з захопленням слухали. Дивилися. Бо у нас немає такого музею, щоб прийти і подивитися на такі речі, — розповідає Олена Косінська. — Дітей на екскурсії вбирала не в старовинне вбрання, а в нове, відшите за зразками старими(репліка називається). Замовляла в Києві, це не дешево, але тільки так правильно зберігати і продовжувати життя старому

Щоб популяризувати культурне надбання і представити широкому загалу, Олена Косінська один раз влаштувала фотосесію у вбранні, що є у колекції приватного музею.

— Вирішила зробити фотосесію для проекту з експонатами нашого музею, щоб люди побачили стрій наших україночок. Загалом, старовинні речі для масових фотозйомок не використовують, адже так музейні експонати швидко псуються.

Якщо такі цінності є у скринях ваших бабусь, художниця Олена Косінська закликає віднести їх до музею, чи хоча б сфотографувати, або створити власну колекцію старожитностей. Це допоможе зберегти автентичні цінності навіки і заохотити людей до збереження і відновлення української культури.

 

Читайте також:

«Пошкоджені осколками, промовисті». Картини на ящиках від боєприпасів малює художниця з Вінниччини

Оригінальна архітектура та легендарні походи. Турклуб «Меркурій» відзначає 40-річний ювілей

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up